Jerry Lawson: H Google τιμά με Doodle τον πιονέρο του σύγχρονου gaming

Jerry Lawson: H Google τιμά με Doodle τον πιονέρο του σύγχρονου gaming

Ήταν μέλος της ομάδας που δημιούργησε την πρώτη κασέτα για βιντεοπαιχνίδια, ανοίγοντας ουσιαστικά τον μαγικό κόσμο του gaming στο ευρύ κοινό

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Τζέραλντ «Τζέρι» Λόσον (Gerald “Jerry” Lawson), έναν από τους πρώτους μαύρους στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών, τιμά η Google με το σημερινό της Doodle.

Η Google έχει φτιάξει ένα μίνι διαδραστικό παιχνίδι με σημεία-σταθμούς στη ζωή του Λόσον, ενώ στη συνέχεια οι χρήστες μπορούν να παίξουν διάφορα βιντεοπαιχνίδια. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε το δικό σας video game ή να κάνετε αλλαγές σε υπάρχοντα.

O Αφροαμερικανός μηχανικός υπολογιστών γεννήθηκε σαν σήμερα, την 1η Δεκεμβρίου του 1940, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Ξεκίνησε να φτιάχνει ηλεκτρονικά παιχνίδια για πλάκα από το γκαράζ του αυτοκινήτου του. Το 1976 ήταν μέλος της ομάδας που δημιούργησε την πρώτη κασέτα για βιντεοπαιχνίδια, ανοίγοντας ουσιαστικά τον μαγικό κόσμο του gaming στο ευρύ κοινό.

Σύντομο βιογραφικό

O Jerry Lawson άρχισε να ασχολείται με ηλεκτρονικές συσκευές από νεαρή ηλικία, να επισκευάζει τηλεοράσεις και να φτιάχνει τον δικό του ραδιοφωνικό σταθμό από εξαρτήματα που αγόρασε από τοπικά καταστήματα ηλεκτρονικών.

Αφού φοίτησε στο Queens College και στο City College της Νέας Υόρκης, μετακόμισε στην Καλιφόρνια και εντάχθηκε στην πρωτοπόρο της Silicon Valley «Fairchild Semiconductor» το 1970 ως σύμβουλος μηχανικής εφαρμογών.

Ενώ ήταν στην «Fairchild», δημιούργησε το Demolition Derby, ένα arcade παιχνίδι που λειτουργεί με κέρματα και ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια που τροφοδοτήθηκαν από μικροεπεξεργαστή.

Εκείνη την εποχή, οι κονσόλες παιχνιδιών ήταν προφορτωμένες με έναν καθορισμένο αριθμό παιχνιδιών, όπως το «Pong» της Atari. Η κασέτα που δημιούργησε ο Τζέρι Λόσον έφερε την επανάσταση.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, προήχθη σε διευθυντή μηχανικής και μάρκετινγκ του τμήματος βιντεοπαιχνιδιών της Fairchild, όπου ηγήθηκε της ανάπτυξης της κονσόλας Fairchild Channel F . H κονσόλα αυτή διέθετε ένα joystick οκτώ κατευθύνσεων σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Λόσον και ένα κουμπί παύσης – το πρώτο του είδους του.

Άφησε την Fairchild το 1980 για να δημιουργήσει τη Videosoft, μια εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών που δημιούργησε το λογισμικό για το θρυλικό Atari 2600, μια από τις δημοφιλέστερες κονσόλες παιχνιδιών. Αν και η εταιρεία έκλεισε πέντε χρόνια αργότερα, ο Λόσον είχε ήδη «κλειδώσει» τον τίτλο του πρωτοπόρου στον κλάδο.

Το 2011, η Διεθνής Ένωση Προγραμματιστών Παιχνιδιών (ΙGDA) αναγνώρισε τον Λόσον ως πρωτοπόρο στον κλάδο για την εργασία του στην ιδέα των βιντεοπαιχνιδιών με κασέτα.

Ο Jerry Lawson πέθανε από επιπλοκές από διαβήτη περίπου ένα μήνα αφότου τιμήθηκε από την IGDA. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή