Η Λυών και πάλι λουσμένη στο φως…

Η Λυών και πάλι λουσμένη στο φως…

Προβολές «αγκαλιάζουν» ορισμένα από τα πιο όμορφα τοπόσημα της πόλης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίφημη Γιορτή των Φώτων (Fête des Lumières) της Λυών αποτελεί μία εντυπωσιακή καλλιτεχνική εμπειρία για τους κατοίκους αλλά και όσους επισκέπτονται τη γαλλική πόλη από σήμερα έως και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. 

Κάθε χρόνο, καλλιτέχνες δημιουργούν εγκαταστάσεις με φώτα σε όλη την πόλη, ειδικά στο κέντρο της Λυών. Πρόκειται για προβολές που «αγκαλιάζουν» ορισμένα από τα πιο όμορφα τοπόσημα, όπως το Hôtel de Ville και η Place des Terreaux, η Place Bellecour και ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Το διάσημο Parc de la Tête d’Or διακρίνεται επίσης για τις εγκαταστάσεις που μαγνητίζουν τους θεατές.

Η Λυών και πάλι λουσμένη στο φως…-1
«Grand Mix» από τους Moetu Basile και David Passegand (Inook) στο Μουσείο Καλών Τεχνών (©Reuters)

 

Η Λυών έχει παραδοσιακά ιδιαίτερη σχέση με τη Θεοτόκο. Η λατρεία για το πρόσωπο της Μαρίας χρονολογείται από το 1643, οπότε και η Λυών τέθηκε επίσημα υπό την προστασία της.

Η Γιορτή των Φώτων ήταν να πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου (γενέσιον της Θεοτόκου) του 1852 με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Μαρίας στον λόφο Fourvière, αλλά την εκδήλωση ματαίωσε η έντονη βροχή. Είχε προγραμματιστεί εκ νέου για τις 8 Δεκεμβρίου (άμμωμος σύλληψη της Θεοτόκου), οπότε και πάλι είχαν ανοίξει οι ουρανοί, ωστόσο οι κάτοικοι της Λυών βγήκαν με τα φαναράκια τους για να δείξουν τον σεβασμό τους για τη Μαρία.

Η Λυών και πάλι λουσμένη στο φως…-2
«Le Voyageur Celeste» από τους Les Ateliers BK στο Colline de Fourviere (©Reuters)

 

Στη δεκαετία του 1960, οι διαγωνισμοί φωτισμού βιτρίνας, ειδικά μεταξύ καταστημάτων τροφίμων, συνέχισαν αυτή την παράδοση με νέα μορφή. Σημάδεψαν την έναρξη της περιόδου των Χριστουγέννων και φώτισαν τους θρησκευτικούς εορτασμούς της 8ης Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, το 1989, χάρη σε μια πρωτοποριακή πολιτική δημόσιου φωτισμού, η Λυών υιοθέτησε το πρώτο της σχέδιο για τη Γιορτή των Φώτων και πρόσθεσε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Αυτό το σχέδιο για την ανάδειξη της πόλης, φωτίζοντας τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς, αποκάλυψε την πρωτοπορία της Λυών σε αυτόν τον τομέα, αφού ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που ξεκίνησε ένα τέτοιο έργο.

Η Λυών και πάλι λουσμένη στο φως…-3
Η εγκατάσταση «Menschen» από 960 φακούς, διά χειρός Philippe Morvan στην Place des Celestins (©Reuters)

 

Ο φωτισμός άρχισε σταδιακά να λαμβάνει μεγαλύτερη σημασία – το φως κοσμούσε τις πλατείες, τους δρόμους, τις γέφυρες, τις όχθες ποταμών και τα ίδια τα ποτάμια. Η Λυών αναδύθηκε από τις σκιές για να γίνει η πόλη που γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή μια πόλη που φημίζεται για την ομορφιά της κληρονομιάς της, η οποία γίνεται πραγματικά ξεχωριστή όταν πέφτει η νύχτα, όπως εξάλλου λένε κάτοικοι και Αρχές της πόλης.

Η Λυών και πάλι λουσμένη στο φως…-4
«Le Nombre d’Or» από τον Javier Riera στο Parc de la Tete d’Or (©Reuters)

 

Το φεστιβάλ απέκτησε αξιοπρόσεκτη δυναμική στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οπότε και κατέστη διεθνής έκθεση εντυπωσιακών εγκαταστάσεων φωτισμού.

Σήμερα αποτελεί ένα δωρεάν, υπαίθριο, συχνά διαδραστικό φεστιβάλ τέχνης που παρουσιάζει τουλάχιστον 40 μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις σε όλη την πόλη. Το 2021 υπολογίστηκε ότι υποδέχθηκε 1.800.000 επισκέπτες. Φέτος, παρά την ενεργειακή κρίση, η πόλη φωτίζεται για τέσσερις νύχτες, επιμένοντας στην ολοδική της παράδοση.

Οι κάτοικοι της Λυών εξακολουθούν να αποτίουν φόρο τιμής στη Μαρία ανάβοντας κεριά στα παράθυρά τους στις 8 Δεκεμβρίου.

Η Λυών και πάλι λουσμένη στο φως…-5
«Cymopolee» από τους Marc Sicard και Benjamin Neume στην Place de la Republique (©Reuters)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή