Φταίει η ταινία «The Menu» για το κλείσιμο του Noma;

Φταίει η ταινία «The Menu» για το κλείσιμο του Noma;

Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου ανακοίνωσε το κλείσιμό του και το ίντερνετ δεν άφησε να πέσει κάτω το γεγονός ότι η ανακοίνωση ήρθε λίγο καιρό μετά τον κινηματογραφικό γαστρονομικό εφιάλτη του «The Menu»

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδέα του σκηνοθέτη Μαρκ Μαλόιντ ήταν απλή: δανείστηκε τον τρόπο που κάποτε ο σπουδαίος Λουί Μπουνιουέλ κατακεραύνωσε την μπουρζουαζία, βάζοντας μερικούς καλεσμένους της υψηλής κοινωνίας να παραστούν σε ένα σουαρέ από το οποίο, κανείς τους τελικά δεν μπορούσε να φύγει. 

Όλα αυτά έγιναν στο «Εξολοθρευτής Άγγελος» το 1962 και το 2022 ο Μαλόιντ μετέφερε το εν λόγω concept μέσα σε ένα high end εστιατόριο, με τον Ρέιφ Φάινς να αναλαμβάνει τον ρόλο του εκκεντρικού και αυστηρού σεφ που επιδιώκει να πάει τα πράγματα εντελώς στα άκρα. 

Θα αποφύγουμε να κάνουμε spoilers, πάντως, το «The Menu» σατιρίζει σε τέτοιο βαθμό τον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας που, μεταξύ άλλων, από την κουζίνα του κινηματογραφικού εστιατορίου βγαίνει…ψωμί χωρίς ψωμί. 

Παρά τις όποιες παραπάνω υπερβολές, το εξεζητημένο πάει πακέτο με το fine dining, όπως και το fine dining αναπόφευκτα δεν θα μπορούσε να μη συνδεθεί με το (για λίγο ακόμα) καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, που δεν είναι άλλο από το Noma. Το εστιατόριο της Κοπεγχάγης που έχει «παρασημοφορηθεί» με τρία αστέρια Michelin, έχει βρεθεί πέντε φορές στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, ενώ, για να φάει κάποιος στη σάλα του θα πρέπει να έχει κάνει κράτηση πολύ, πολύ καιρό πριν. 

Δεν μπορούσε, λοιπόν, παρά να αποτελέσει «έκτακτη» είδηση στον κόσμο του φαγητού η πρόσφατη ανακοίνωση του σεφ του Noma, Ρενέ Ρετζέπι, πως το κορυφαίο εστιατόριο του κόσμου, που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 2003, πρόκειται να σερβίρει για τελευταία φορά στα τέλη του 2024 και από εκεί και πέρα, θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται ως εργαστήριο ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών και τροφίμων. 

Ο σεφ Ρενέ Ρετζέπι εξήγησε πως ο τρόπος που λειτουργεί αυτή τη στιγμή το εστιατόριο το καθιστά μη βιώσιμο, γι’ αυτό και οι όροι πρέπει να αλλάξουν. Από την πλευρά τους, Ελληνίδες εργαζόμενες που «έζησαν το όνειρο» και πέρασαν από την κουζίνα του Noma, μιλώντας στην «Κ» και τη Λίνα Γιάνναρου εξήγησαν πως οι συνθήκες εργασίας ήταν κάτι παραπάνω από σκληρές, φτάνοντας να δουλεύουν στην κουζίνα έως και 20 ώρες σερί. 

Ο Ρετζέπι δεν έχει κρύψει στο παρελθόν πως ως σεφ δεν κατάφερνε πάντα να παραμένει ο ήρεμος ηγέτης της κουζίνας και δεν έλειπαν οι λεκτικοί και σωματικοί εκφοβισμοί προς τους εργαζόμενούς του. 

Και επειδή το timing κάποιες φορές παίζει περίεργα παιχνίδια, η χρονική συγκυρία της κυκλοφορίας του «The Menu» που προηγήθηκε για λίγους μήνες από την ανακοίνωση του «λουκέτου» του Noma ήταν κάτι που το ίντερνετ δεν άφησε να πέσει κάτω. 

Για κάποιους, λοιπόν, στα social media, το «The Menu», που αυτό τον καιρό είναι διαθέσιμο στο HBO Max και το Disney+…είναι ο λόγος που έκλεισε το Noma. 

Φταίει η ταινία «The Menu» για το κλείσιμο του Noma;-1

Κάνοντας μια βόλτα στο Twitter, θα αλιεύσει κανείς tweets σαν αυτό: «Πραγματικά πιστεύω ότι ο Ρενέ Ρετζέπι είδε το “The Menu” και συνειδητοποίησε τι πιστεύει ο κόσμος για το Noma και είπε “Ως εδώ” και γι’ αυτό το Noma έκλεισε». Αλλά και σαν αυτό: «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία στο μυαλό μου πως το “The Menu” ήταν το τελειωτικό χτύπημα για το Noma». 

Κάποιοι άλλοι, πάλι, προβληματίστηκαν: «Το Noma κλείνει λόγω των εργασιακών συνθηκών του και τώρα έχω μπει σε “μαύρη τρύπα”, ψάχνοντας σαν τρελή αν η παραγωγή του “The Menu” ξεκίνησε πριν ή μετά από αυτό». Και στο μυαλό κάποιον, για όλα ευθύνεται η πρωταγωνίστρια της ταινίας: «Η Άνια Τέιλορ-Τζόι έκλεισε με μια κίνηση το Noma με την ερμηνεία της στο “The Menu”».

Καλώς ήρθατε, για άλλη μια φορά, στον μαγικό κόσμο του ίντερνετ. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή