James Webb: Μαγική εικόνα από μακρινούς γαλαξίες στο Σμήνος της Πανδώρας

James Webb: Μαγική εικόνα από μακρινούς γαλαξίες στο Σμήνος της Πανδώρας

Εικόνες από μακρινούς γαλαξίες κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, χρησιμοποιώντας ως μεγεθυντικό φακό ένα... αστρικό κουτί της Πανδώρας.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες από μακρινούς γαλαξίες κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, χρησιμοποιώντας ως μεγεθυντικό φακό ένα… αστρικό κουτί της Πανδώρας.

Το τηλεσκόπιο έδωσε ένα μαγικό στιγμιότυπο από το Σμήνος της Πανδώρας (γνωστό και ως Abell 2744) όπου τρία τεράστια σμήνη γαλαξιών ενώνονται και σχηματίζουν ένα μεγασμήνος.

Η συνδυασμένη μάζα των σμηνών γαλαξιών δημιουργεί κάτι σαν μεγεθυντικό φακό, μεγεθύνοντας ουσιαστικά τα αντικείμενα που βρίσκονται από πίσω τους.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται βαρυτική εστίαση και προσφέρει μια ματιά σε υπερβολικά μακρινούς, παλαιούς και αχνούς γαλαξίες. Είναι σημαντικό γιατί οι επιστήμονες μπορούν έτσι να μάθουν στοιχεία από το πρώιμο σύμπαν που δεν θα μπορούσαν να βρουν με άλλο τρόπο.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει ήδη καταγράψει πολλές εικόνες από τα πιο μακρινά βάθη του σύμπαντος από τότε που ξεκίνησε τις παρατηρήσεις του τον Ιούλιο.

Οι προηγούμενες εικόνες που είχαμε από το Σμήνος της Πανδώρας προήλθαν από το τηλεσκόπιο Hubble. Τώρα, με τη βοήθεια του James Webb αποκαλύπτονται λεπτομέρειες σε υπέρυρθρο φως που δεν είχε ξαναδεί το ανθρώπινο μάτι.

Αστρονόμοι του προγράμματος UCOVER χρησιμοποίησαν για 30 ώρες τη μοναδική κάμερα υπέρυθρου φωτός που διαθέτει το Webb προκειμένου να καταγράψουν τις παραπάνω εικόνες. 

Πέρα από τις κουκκίδες φωτός που αντιπροσωπεύουν διάφορους γαλαξίες, οι εκατοντάδες κόκκινες γραμμές φωτός που φαίνονται στην εικόνα είναι γαλαξίες που το Hubble δεν είχε μπορέσει να καταγράψει.

Λόγω της βαρυτικής εστίασης, οι πιο μακρινοί γαλαξίες φαίνονται διαφορετικά (σαν θολές κόκκινες γραμμές) σε σχέση με αυτούς στο προσκήνιο της εικόνας. Συνολικά, στην εικόνα υπάρχουν 50.000 πηγές σχεδόν υπέρυθρου φωτός

Η επιστημονική ομάδα, στη συνέχεια, θα καταγράψει αναλυτικά τα δεδομένα από την εικόνα αυτή και θα αποφασίσει ποιους γαλαξίες θέλει να μελετήσει περαιτέρω το προσεχές καλοκαίρι για να αποκτήσει μια καλύτερη γνώση του πρώιμου σύμπαντος.

Με πληροφορίες από CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή