Τιμητική εκδήλωση του Βρετανού Πρέσβη για τους επιτυχόντες του 1ο κύκλου του «Ελληνο-Βρετανικού Προγράμματος Υποτροφιών Βραχείας Διάρκειας»
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
τιμητική-εκδήλωση-του-βρετανού-πρέσβ-562291576

Τιμητική εκδήλωση του Βρετανού Πρέσβη για τους επιτυχόντες του 1ο κύκλου του «Ελληνο-Βρετανικού Προγράμματος Υποτροφιών Βραχείας Διάρκειας»

Εμβάθυνση και επέκταση των διμερών εκπαιδευτικών δεσμών-σε επίπεδο σπουδαστών, καθηγητών και κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων Ελλάδας και Βρετανία.

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, σε μια ιδιαίτερη τιμητική εκδήλωση ο Βρετανός Πρέσβης Μάθιου Λοτζ υποδέχτηκε στην Πρεσβευτική Κατοικία, τους επιτυχόντες του εναρκτήριου κύκλου του «Ελληνο-Βρετανικού Προγράμματος Υποτροφιών Βραχείας Διάρκειας». Το πρόγραμμα είναι προϊόν τριμερούς συνεργασίας, μεταξύ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του British Council Ελλάδας.

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Βρετανική κυβέρνηση, και αφορούσε 42 κινητικότητες επιμόρφωσης και έρευνας Ελλήνων μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών Ελληνικών πανεπιστημίων σε Βρετανικά ΑΕΙ, για τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2022.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Βρετανός Πρέσβης κ. Μάθιου Λοτζ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, κ. Οδυσσέας Ζώρας, το Τακτικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ και Καθηγήτρια κα Λάουρα-Μαρία Αλιπράντη, και η Διευθύντρια του British Council Ελλάδας κα. Αναστασία Ανδρίτσου.   

Στις τοποθετήσεις τους, οι ομιλητές υπογράμμισαν τις ευκαιρίες που δίνει το πρόγραμμα σε ταλαντούχους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς σπουδαστές από την Ελλάδα να έρθουν σε επαφή με τη Βρετανική εκπαίδευση, ενώ αναφέρθηκαν και στη συμβολή αυτής της συνεργασίας στην εμβάθυνση και επέκταση των διμερών εκπαιδευτικών δεσμών -σε επίπεδο σπουδαστών, καθηγητών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων – στην εποχή μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Τιμητική εκδήλωση του Βρετανού Πρέσβη για τους επιτυχόντες του 1ο κύκλου του «Ελληνο-Βρετανικού Προγράμματος Υποτροφιών Βραχείας Διάρκειας»-1

Τους χαιρετισμούς διαδέχτηκε μια σύντομη παρουσίαση του εναρκτήριου προγράμματος και στη συνέχεια υπότροφοι και επιβλέποντες Καθηγητές από Ελληνικά και Βρετανικά πανεπιστήμια μοιράστηκαν τις απόψεις τους για τα οφέλη της βραχείας κινητικότητας.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο εντυπωσιακό εύρος των επιστημονικών πεδίων που καλύφθηκαν, και στη μεγάλη συμμετοχή τόσο των Ελληνικών ΑΕΙ, όσο και των Βρετανικών πανεπιστημίων υποδοχής, μεταξύ των οποίων κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα π.χ. Οξφόρδη, Imperial College, UCL, Kings College, του Εδιμβούργου, LSE. Υπότροφοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και τη Βρετανία μίλησαν με τα πιο θερμά λόγια για την εμπειρία τους και εξέφρασαν την προσδοκία για την συνέχιση του προγράμματος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Διευθύντρια του Τμήματος Υποτροφιών του ΙΚΥ, κα Ειρήνη Ντρούτσα, να ανακοινώνει τον νέο κύκλο του προγράμματος για το έτος 2023. Ο δεύτερος κύκλος του «Ελληνο-Βρετανικού Προγράμματος Υποτροφιών Βραχείας Διάρκειας» θα χρηματοδοτηθεί από την Ελληνική κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει 30 κινητικότητες –για 20 διδακτορικούς και 10 μεταπτυχιακούς σπουδαστές. Το πλαίσιο του προγράμματος δε θα μεταβληθεί σε όρους στοχοθεσίας, κριτηρίων επιλογής και οικονομικής κάλυψης. Ο β’ κύκλος θα ανακοινωθεί επίσημα κατά τους επόμενους μήνες αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του κονδυλίου από τα αρμόδια Υπουργεία που είναι σε εξέλιξη και δημοσιοποιηθεί στο ΦΕΚ ενώ οι κινητικότητες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή