Το ηλιοβασίλεμα κάνει καλό – Το λέει και η επιστήμη

Το ηλιοβασίλεμα κάνει καλό – Το λέει και η επιστήμη

Δεν πρόκειται μόνο για εμπειρικό φαινόμενο, πλέον το επιβεβαιώνει και η επιστήμη: Τα ηλιοβασιλέματα είναι από τα πιο όμορφα καιρικά φαινόμενα της ημέρας και κάνουν καλό στην ψυχική υγεία.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κολλημένοι στην κίνηση, αγανακτισμένοι από τη δουλειά, προβληματισμένοι για τα προσωπικά, κουρασμένοι από τους ρυθμούς της ημέρας, ή ακόμη και χαλαρώνοντας κάπου, η θέα ενός ηλιοβασιλέματος πάντα καταφέρνει να παγώνει λίγο τον χρόνο, προσφέροντας λίγη γαλήνη μέσα στο χάος της καθημερινότητας. 

Δεν πρόκειται μόνο για εμπειρικό φαινόμενο, πλέον το επιβεβαιώνει και η επιστήμη: Τα ηλιοβασιλέματα είναι από τα πιο όμορφα καιρικά φαινόμενα της ημέρας και κάνουν καλό στην ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε φέτος από Βρετανούς ερευνητές, οι άνθρωποι βρίσκουν την ανατολή του ηλίου και τη δύση του τα πιο όμορφα φαινόμενα τις ημέρας. Για την ακρίβεια, τους προκαλούν περισσότερο δέος από τις καταιγίδες, τα ουράνια τόξα, τους καθάριους γαλάζιους ουρανούς ή τους ξάστερους ουράνιους θόλους. 

Το ηλιοβασίλεμα κάνει καλό – Το λέει και η επιστήμη-1
Άνθρωποι από τα πέρατα του κόσμου έρχονται στη Σαντορίνη για να απολαύσουν το ξακουστό ηλιοβασίλεμά της – Φωτ.: Shutterstock

Προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει πως ο χρόνος στη φύση κάτω από έναν καθαρό ουρανό μπορεί να τονώσει την ψυχική υγεία του ανθρώπου, όμως η νέα έρευνα υποστηρίζει πως η θέα μιας αυγής ή ενός ηλιοβασιλέματος μπορεί να δώσει επιπλέον τόνωση στην συναισθηματική κατάσταση κάποιου. Κι αυτό μπορεί να το επιτύχει όχι μόνο το φυσικό φαινόμενο, αλλά κι ένα ηλιοβασίλεμα σε έργο τέχνης ή ακόμη και ως screen saver. 

Όπως σημειώνει ο Άλεξ Σμόλι, ένας από τους επιστήμονες της έρευνας, το δέος είναι παραδοσιακά ένα συναίσθημα που δύσκολα προκαλείται. Ωστόσο, συναισθήματα όπως το δέος μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση, να αυξήσουν τις θετικές σκέψεις και να μειώσουν το άγχος. 

Η έρευνα του Σμόλι έδειξε πως οι άνθρωποι μπορούν να «βιώσουν αυτή την ανατριχίλα του δέους και την αισθητική αξία και ομορφιά όταν κοιτούν ένα χάραμα ή μια δύση ηλίου». 

«Εμείς, οι πληθυσμοί της Δύσης, έχουμε αποσυνδεθεί από τον φυσικό κόσμο. Όταν βλέπεις κάτι τεράστιο, κάτι που σε κυριεύει και σε αφήνει έκθαμβο και σε κατάσταση δέους, τα προβλήματά σου μοιάζουν μικρά και σταματάς να ανησυχείς τόσο πολύ γι’αυτά» λέει ο ίδιος. 

Το ηλιοβασίλεμα κάνει καλό – Το λέει και η επιστήμη-2
Η δύση του ηλίου όπως φαίνεται από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης – Φωτ.: Intime

«Ό,τι βλέπετε, είναι μια λειτουργία πάρα πολλών σκόρπιων γεγονότων» λέει ο Στιβ Κορφίντι, μετεωρολόγος στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα. «Το φως του ήλιου χτυπά το πρώτο σωματίδιο που συναντά στην ατμόσφαιρα, έπειτα αυτό το σωματίδιο λάμπει ή αντανακλά το φως που δέχεται στο μόριο δίπλα του… Κι αυτό συμβαίνει ατελείωτες φορές προτού το φως φτάσει στα μάτια μας». 

«Τα ηλιοβασιλέματα είναι εξαιρετικά εφήμερα. Τα κοιτάς και αλλάζουν μέσα σε λίγα λεπτά» λέει ο Κορφίντι. 

Όμως, όπως διευκρινίζει ο Σμόλεϊ, δεν είναι απαραίτητο να βλέπει κανείς το ηλιοβασίλεμα την ώρα που συμβαίνει ή στο φυσικό περιβάλλον. Στην έρευνά του χρησιμοποίησε ψηφιακά ερεθίσματα της φύσης, όπως για παράδειγμα ένα ηλιοβασίλεμα σε σκριν σέιβερ, για να ελέγξει τα συναισθήματα του ατόμου που το έβλεπε, διαπιστώνοντας πως λειτουργούσε θετικά στην ψυχολογία. 

Ως προς την καλύτερη εποχή για να θαυμάσει κανείς το λιόγερμα είναι, όπως αποκαλύπτει ο Κορφίντι, το τέλος του φθινόπωρου και ο χειμώνας όταν η ατμόσφαιρα είναι πιο καθαρή. Τα ξηρότερα ή με λιγότερη υγρασία περιβάλλοντα, όπως η έρημος, επίσης ευνοούν τις εκθαμβωτικές ανατολές ή δύσεις του ηλίου. 

Πηγή: Washington Post 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή