Εν μέσω ενός κύματος αντισημιτικών επιθέσεων τον τελευταίο μήνα, που πυροδότησε η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ προειδοποίησε για πιθανή κλιμάκωση της βίας ανήμερα της περιβόητης Νύχτας των Κρυστάλλων.
Όπως σημείωσε η ίδια, πρέπει να δοθούν εγγυήσεις τους εβραίους που κατοικούν στη Γερμανία πως «το 2023 δεν είναι 1938».
Η σημερινή ημέρα για τη Γερμανία, μια τραγική επέτειος που έμεινε στην ιστορία ως Νύχτα των Κρυστάλλων (Kristallnacht) από τις θρυμματισμένες τζαμαρίες των εβραίων στην απαρχή του μαζικού πανεθνικού πογκρόμ που κατέληξε στο Ολοκαύτωμα, δεν έχει να κάνει τόσο με τη μνήμη, όσο με την επίδρασή της στο σήμερα, προειδοποιούν αξιωματούχοι στη Γερμανία.
«Η 9η Νοεμβρίου δεν σηματοδοτεί μόνο το βάναυσο πρελούδιο των εγκλημάτων του εθνικοσοσιαλισμού, αλλά μας υπενθυμίζει πως οι διώξεις και αποπειρώμενη εξόντωση των Ευρωπαίων εβραίων ξεκίνησε σε πλήρη θέα, στα κέντρα των πόλεων, υπό το βλέμμα γειτόνων, συναδέλφων, φίλων, συντρόφων» σημειώνει σε δημοσίευμα της Zeit η Πέτρα Μπαρ, θεολόγος και μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Δεοντολογίας.
Εκδηλώσεις μνήμης
Σε ολόκληρη τη Γερμανία, πολιτικοί, δήμαρχοι και πολίτες θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις εβραϊκής κοινότητας, ομιλίες, συναυλίες ή συγκεντρώσεις μνήμης.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα πραγματοποιήσει ομιλία σε συναγωγή του κεντρικού Βερολίνου όπου θα τονίσει την ακλόνητη δέσμευση της Γερμανίας στη διασφάλιση πως η ιστορία δεν θα επαναληφθεί.
Οι εκδηλώσεις έχουν στόχο να θυμίσουν πώς η Νύχτα των Κρυστάλλων σηματοδότησε την έναρξη ενός κρατικά υποκινούμενου φυλεκτικού εγκλήματος που προλείανε τον δρόμο για το Ολοκαύτωμα και τη δολοφονία έξι εκατομμυρίων εβραίων.
Φρικώδες πογκρόμ με χιλιάδες θύματα
Οι μαζικές επιθέσεις κατά των εβραίων της Γερμανίας και της Αυστρίας ξεκίνησαν μια μέρα σαν σήμερα το 1938, με ναζί παραστρατιωτικούς και πολίτες να πυρπολούν εκατοντάδες συναγωγές, να καταστρέφουν και να λεηλατούν χιλιάδες επιχειρήσεις και να επιτίθενται σε εβραίους.
Αν και υπήρχε πρόθεση να εμφανιστούν σαν αυθόρμητη αντίδραση μετά τη δολοφονία του Ερνστ φομ Ρατ (Ernst vom Rath), γραμματέα της Γερμανικής Πρεσβείας στο Παρίσι, ήταν ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο στοχοποίησης που απλώς εκδηλώθηκε τη συγκεκριμένη μέρα με τη συγκεκριμένη αφορμή.
Στο πογκρόμ που ακολούθησε, δολοφονήθηκαν 1.000 – 2.000 εβραίοι, κάποιοι εξαναγκάστηκαν στην αυτοχειρία, ενώ άλλοι 30.000 απήχθησαν, τη στιγμή που οργανωμένες συμμορίες κατέστρεψαν πάνω από 7,500 επιχειρήσεις εβραίων και τουλάχιστον 1.200 συναγωγές.
Ο 92χρονος σήμερα Τζορτζ Σέφι, έξι χρόνων τότε, έγινε μάρτυρας της χλεύης ενός εβραίου καταστηματάρχη που προσπαθούσε να καθαρίσει ένα αντισημιτικό σύνθημα στο πεζοδρόμιο μπροστά από το κατεστραμμένο κατάστημα με καπέλα που διατηρούσε. «Ακόμα έχω την εικόνα στο μαυλό μου, με τα σκόρπια γυαλιά και τζάμια, σαν να ήταν χθες» λέει ο ίδιος στο BBC.
Πηγή: Guardian