ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Μία καπναποθήκη «πέντε αστέρων»

mia-kapnapothiki-pente-asteron-2295252

Αντικείμενο της μελέτης ήταν η μετατροπή της υφιστάμενης καπναποθήκης «Άυστροελληνικής Εταιρείας ή «Σπήρερ» στο κέντρο της πόλης της Δράμας, στην περιοχή Αγ.Βαρβάρα, σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

mia-kapnapothiki-pente-asteron0

Το βασικό κτίριο της καπναποθήκης και το νοτιοανατολικό του προσάρτημα, στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία της εταιρείας, χαρακτηρίστηκαν μνημεία (ΦΕΚ 163/Δ 1988). Στη νότια πλευρά του κτιρίου υπήρχε επιπλέον κτιριακός όγκος, μέρος του αρχικού κτιριακού συγκροτήματος, ο οποίος κατεδαφίστηκε τμηματικά. Εντούτοις, παραμένει το ίχνος του έως το ύψος των 4,5 περίπου μέτρων. Εντός του συγκεκριμένου περιγράμματος στεγάζεται πολιτιστικός χώρος του δήμου, με αμφιθέατρο και καφέ.

mia-kapnapothiki-pente-asteron2

Το βασικό τμήμα είναι πενταόροφο και έχει εσωτερικά φέροντα οργανισμό από ξύλο, πράγμα που παρουσίασε σημαντικές προκλήσεις στους τομείς της ηχομόνωσης μεταξύ των δωματίων, της αντισεισμικής θωράκισης του κτιρίου και της πυροπροστασίας.

mia-kapnapothiki-pente-asteron4

Ταυτόχρονα αποτελεί και ένα από τα πιό ιδιαίτερα στοιχεία του κτίσματος εσωτερικά, καθώς έγινε προσπάθεια ο φέρων οργανισμός να είναι εμφανής (δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους), ώστε ο επισκέπτης να έχει την αίσθηση της ξύλινης φέρουσας κατασκευής του αρχικού κτίσματος.

mia-kapnapothiki-pente-asteron6

Στο ισόγειο, στην όψη προς τη λίμνη, δημιουργείται πεζόδρομος μεταξύ του βασικού κτιρίου και του πολιτιστικού χώρου του δήμου, με σκοπό τη μετέπειτα λειτουργία των δύο, ενώ έτσι επιτυγχάνεται και η καλύτερη σύνδεση με τη λίμνη. Παράλληλα με τον πεζόδρομο αυτό, μέσα στο σώμα του κτιρίου και σε όλο το μήκος του, προτείνεται διάδρομος διπλού ύψους (έως οροφή Α' ορόφου), ο οποίος είναι ανοικτός προς τα έξω, αφού τα ανοίγματα θα είναι χωρίς κουφώματα, λειτουργώντας έτσι σαν μία στεγασμένη επέκταση του πεζοδρόμου. Η νέα εσωτερική όψη που δημιουργείται στο κτίριο είναι υαλωτή, ώστε να εμφανίζεται όλη η ξύλινη φέρουσα κατασκευή.

mia-kapnapothiki-pente-asteron8

Στη νοτιοανατολική πλευρά, στο διόροφο ανεξάρτητο τμήμα των πρώην γραφείων, σχεδιάστηκε εστιατόριο στον όροφο και βοηθητικοί χώροι στο ισόγειο. Το σύνολο που αποτελείται από το ξενοδοχείο και τον πεζόδρομο, τον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης, στο βυθό της οποίας υπάρχουν εμφανή μέλη βυζαντινής εκκλησίας, τον πολιτιστικό χώρο του δήμου, το εστιατόριο αλλά και το κέντρο κινηματογράφου Δράμας, που βρίσκεται παράπλευρα του κτιρίου, αποτελούν έναν ιδιαίτερο χώρο που λειτουργεί σαν πόλος έλξης για το σημεία αυτό της πόλης.

mia-kapnapothiki-pente-asteron10

Επιμέλεια: 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες/www.3sk.gr