ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Μία νέα πρόταση κρητικής φιλοξενίας

Μία νέα πρόταση κρητικής φιλοξενίας

Η αρχιτεκτονική κατασκευαστική εταιρία Next Design επιχειρεί την επαναδιατύπωση του όρου «φιλοξενία» παραδίδοντας μια καλοκαιρινή ουτοπία στο τοπίο της Κρήτης, το The Syntopia by Orion Hotel, ένα φρέσκο project που έρχεται να ενταχθεί στο τοπίο του νησιού και να εμπλουτίσει τον κρητικό τουρισμό.

Μία νέα πρόταση κρητικής φιλοξενίας-1

H σχεδιαστική ομάδα αναλαμβάνει να διαμορφώσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους επισκέπτες μέσω στοιχείων που καθορίζουν τη σχέση Ανθρώπου- Φύσης. Καθαρές αρχιτεκτονικές μορφές και φυσικά υλικά αποτελούν εργαλεία διαμόρφωσης της γήινης εμπειρίας που προσφέρεται στον επισκέπτη.

Μία νέα πρόταση κρητικής φιλοξενίας-2

Ένα καθαρό αρχιτεκτονικό κέλυφος, απαλλαγμένο από περιττή σχεδιαστική πληροφορία, εμπλουτίζεται με φυσικές μορφές και υλικότητες διαμορφώνοντας έναν οργανισμό με ρυθμό και ένταση.

Μία νέα πρόταση κρητικής φιλοξενίας-3

Τα όρια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, φυσικού και τεχνητού, συγχέονται συνεχώς. Πρόθεση των σχεδιαστών αποτέλεσε η συσχέτιση κλειστών και ανοιχτών τμημάτων του ξενοδοχείου μέσω φυσικών και τεχνητών κάδρων. Ο κοινόχρηστος χώρος του ξενοδοχείου εξαπλώνεται σε όλη την υπαίθρια έκταση, συσχετιζόμενος άμεσα με το υγρό στοιχείο.

Μία νέα πρόταση κρητικής φιλοξενίας-4

Μια μεγάλη υδάτινη περιοχή οργανώνει αρμονικά την κίνηση και την ενοποίηση των διαφορετικών χώρων εκτόνωσης. Απομονωμένες περιοχές χαλάρωσης, εναλλάσσονται με ζώνες μεγαλύτερης έντασης περιμετρικά και κατά μήκος του υδάτινου στοιχείου. Η υφιστάμενη φύτευση πρωταγωνιστεί στην υπαίθρια διαρρύθμιση.

Μία νέα πρόταση κρητικής φιλοξενίας-5

Με τις κοινόχρηστες λειτουργίες του ισογείου να αναπτύσσονται γραμμικά, ο επισκέπτης συναντά χωρικές εκπλήξεις που τον κατευθύνουν και τον συσχετίζουν με τις εξωτερικές διαμορφώσεις. Η καντίνα, μια από τις σχεδιαστικές καινοτομίες της μελέτης, συνδέει – με διασκεδαστικό και χαλαρό τρόπο – τους χώρους εστιατορίου, πισίνας και lobby μέσω του streetstyleπου εκπροσωπεί. 

Μία νέα πρόταση κρητικής φιλοξενίας-6

H χαλαρή διάθεση που αποπνέει η συνολική σχεδίαση, βρίσκει κυρίαρχο εκπρόσωπο στο διαμορφωμένο πλατό. Η επιβλητική σκηνή, σε συνδυασμό με το υπαίθριο bar αντιδιαμετρικά της, δημιουργεί έναν κοινό τόπο διασκέδασης και κοινωνικοποίησης.

Μία νέα πρόταση κρητικής φιλοξενίας-7

Με στόχο τη μη βιομηχανοποιημένη εμπειρία διακοπών, η σχεδίαση βασίζεται στον αυθορμητισμό του χρήστη σε ένα περιβάλλον φυσικό. Στον χρήστη ακόμα προσφέρεται χώρος πισίνας με μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, υπαίθριος κινηματογράφος και περαιτέρω δραστηριότητες προς χαλάρωση με στόχο την εξισορρόπηση της σχέσης ιδιωτικού-κοινόχρηστου.

Μία νέα πρόταση κρητικής φιλοξενίας-8

Η γήινη ατμόσφαιρα αποδίδεται και στα 119 δωμάτια του ξενοδοχείου, επιμελημένα σε boho και ethnic διάθεση. Η σχεδιαστική ομάδα σκηνοθετεί έναν χώρο γαλήνης και απομόνωσης, με τον επισκέπτη να ενεργοποιεί το σύνολο των αισθήσεών του μέσω υλικών και αντικειμένων που συναντά.

Μία νέα πρόταση κρητικής φιλοξενίας-9

Η καθαρή σχεδίαση δημιουργεί χώρους διαφορετικού βαθμού ιδιωτικότητας με ξεκάθαρη τη πρόθεση σύνδεσης με το εξωτερικό περιβάλλον. Χώροι χαλάρωσης, που συνδέονται οπτικά με το υγρό στοιχείο της πισίνας και του παραλιακού μετώπου του Ρεθύμνου.

Μία νέα πρόταση κρητικής φιλοξενίας-10

Στοιχεία έργου

Έργο: The Syntopia by Orion Hotel

Ιδιοκτήτης: Σ. Γιαννικάκης Α.Ε.

Μελέτη: Next Design / www.nextdesign.gr

Μελέτη Φωτισμού: IFI Group