Ανακαίνιση με… βραζιλιάνικο αέρα

Ανακαίνιση με… βραζιλιάνικο αέρα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To New Hotel βρίσκεται στη θέση του παλαίου ξενοδοχείου Olympic Palace, το οποίο ήταν έργο του αρχιτέκτονα Ιάσωνα Ρίζου τη δεκαετία του ’60.

Ανακαίνιση με… βραζιλιάνικο αέρα-1

Ο σχεδιασμός του είχε σε σημαντικό βαθμό την αισθητική τυπολογία της εποχής του. Η θέση του στο τέλος της Φιλελλήνων, απέναντι από τη Ρώσικη εκκλησία, μνημείο του 11ου αιώνα, πολύ κοντά στο μέγαρο Μποδοσάκη, είναι σημαντική γιατί η περιοχή χαρακτηρίζεται από δημόσια κτίρια και ορισμένα διατηρητέα, ενώ είναι ταυτόχρονα το όριο της περιοχής της Πλάκα.

Ανακαίνιση με… βραζιλιάνικο αέρα-2

Ο σχεδιασμός και η θέση του κτιρίου, οδήγησαν στην απόφαση να διατηρηθούν οι όψεις του, το δημόσιο δηλαδή τμήμα του, και να επισκευαστούν πλήρως. Οι παρεμβάσεις στην αρχική αισθητική έγιναν διακριτικά εκεί όπου η τεχνολογία και οι ανάγκες (θερμοκρασία, θόρυβος, ρύπανση κ.τ.λ.) επέβαλαν σύγχρονες λύσεις π.χ. υαλοστάσια.

Ανακαίνιση με… βραζιλιάνικο αέρα-3

Η άποψη της διατήρησης των όψεων συνδυάστηκε με την τάση των Βραζιλιάνων αδελφών Campana για τη διατήρηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών ακόμα και τμημάτων αντικειμένων που υπάρχουν για την δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος. Έτσι, ολόκληρα τμήματα στο εσωτερικό του κτιρίου που κρίθηκαν αισθητικά αξιόλογα, διατηρήθηκαν, αφού επισκευάστηκαν και αναδείχτηκαν παρουσία των αδελφών Campana.

Ανακαίνιση με… βραζιλιάνικο αέρα-4

Η παρουσία τους ήταν καθοριστική γιατί σε αυτούς ανατέθηκε η σύλληψη και η επεξεργασία της αισθητικής άποψης που χαρακτηρίζει τα αντικείμενα και τους χώρους.

Ανακαίνιση με… βραζιλιάνικο αέρα-5

Δημιουργοί από το χώρο του design με ισχυρή προσωπικότητα στο έργο τους, που είναι πιο κοντά στην εφαρμοσμένη τέχνη πάνω στο χρηστικό αντικείμενο, έφεραν στο οικοδομικό κομμάτι του κτιρίου τόσο υλικά, αλλά και απόψεις που απελευθέρωσαν μια δυναμική στο χώρο.

Ανακαίνιση με… βραζιλιάνικο αέρα-6

Προσεγγίζοντας συνηθισμένα αντικείμενα (π.χ. ένα νιπτήρα) με δημιουργικότητα, προέκυψαν χώροι μοναδικοί που αντιμετωπίζουν το τετριμμένο με πολύ ευρηματικό τρόπο. Πρόσφατα στο ισόγειο δημιουργήθηκε μια φωτιζόμενη μπάρα δίνοντας μια νέα νότα με στυλ στο χώρο.

Ανακαίνιση με… βραζιλιάνικο αέρα-7

Η δουλειά των αρχιτεκτόνων, δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα, περιορίστηκε στην τεχνική και λειτουργική φροντίδα του έργου ώστε το τελικό αποτέλεσμα να υπηρετεί την κεντρική ιδέα των αδελφών Campana και τις ανάγκες ενός σύγχρονου ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας. 

Επιμέλεια: Αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK Στυλιανίδης / www.3sk.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή