Esperia, η νέα εποχή

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναγέννηση του γνωστού ξενοδοχείου είναι ένα ακόμα καλό νέο για την οδό Σταδίου.

Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ημέρα που ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ξενοδοχεία της Αθήνας διέκοπτε τη λειτουργία του. Μαζί με την ανοιχτή πληγή του «Αττικόν», που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, το Esperia συγκαταλέγεται στα σύμβολα της παρακμής ενός τόσο σημαντικού δρόμου για την πρωτεύουσα όπως είναι η οδός Σταδίου.

Esperia, η νέα εποχή-1

Από αυτή την άποψη, η αναγγελία της μίσθωσης του κλειστού ξενοδοχείου από γνωστό ισραηλινό όμιλο (Fattal Hotels) ήταν μια χαρμόσυνη είδηση ανάμεσα στις πολλές που συμβάλλουν στην επιστροφή της αισιοδοξίας στο κέντρο της Αθήνας. Η αποκάλυψη των αρχιτεκτονικών σχεδίων χαροποίησε ακόμα περισσότερο όσους βιάζονται να δουν μία ακόμα εκκρεμότητα να κλείνει. Τα σχέδια του γραφείου που κέρδισε τον διαγωνισμό (Tsolakis Architects) απηχούν τη φιλοδοξία ενός σοβαρού και αξιόπιστου παίκτη της διεθνούς ξενοδοχειακής αγοράς, αν και η αποδόμηση της οικείας και λιτής όψης του «παλιού» Esperia (είχε χτιστεί το 1963 και πήρε το όνομά του από τον δημοφιλή κινηματογράφο «Έσπερο» που στεγαζόταν σε κοντινό κτίριο) δημιουργεί αρχικά ένα «κράτημα». Εδώ, όμως, παρεμβαίνει η διάσταση του branding και η επιθυμία των νέων διαχειριστών του κτιρίου να ορίσουν αρχιτεκτονικά τη νέα εποχή με νέες εικόνες. Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τσολάκης μού εξηγεί ότι, κάνοντας χρήση των στοιχείων της υφιστάμενης όψης (αναφέρεται στον κάναβο των εξωστών και στην ενοποίηση των δωμάτων μέσω οριζόντιων στοιχείων) προτείνουμε τη δημιουργία ενός “φίλτρου”, το οποίο αναδεικνύει τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου».

Esperia, η νέα εποχή-2

Πρόκειται για την επανερμηνεία του υφιστάμενου κανάβου με τη χρησιμοποίηση έντονων οριζόντιων γραμμών στο επίπεδο των ορόφων, ενώ ταυτόχρονα τοποθετούνται κατακόρυφα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία διαφοροποιούνται ως προς τη θέση τους σε κάθε επίπεδο της όψης. Τα κατακόρυφα αυτά στοιχεία έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: στους χαμηλούς ορόφους είναι πιο πυκνά, ώστε να προστατεύουν τον επισκέπτη από την όχληση της πόλης και του πολυσύχναστου δρόμου, ενώ όσο ανεβαίνουμε προς τα υψηλότερα επίπεδα αυτά γίνονται όλο και πιο αραιά, επιτρέποντας την απρόσκοπτη θέα προς την πόλη και την Ακρόπολη. «Επίσης, προσθέτουμε στο σύστημα της όψης ένα “πράσινο φίλτρο”. Προτείνουμε την ένταξη ενός συστήματος πρασίνου με κατακόρυφα φυτά, τα οποία εναλλάσσονται με τα κατακόρυφα στοιχεία της πρόσοψης». Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, με στόχο την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή