Το Όσλο διαβάζει

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εγκαίνια της νέας έδρας της δημόσιας βιβλιοθήκης του Όσλο Deichman Bjørvika είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 28 Μαρτίου. Ήταν οι ημέρες της κορύφωσης της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η πρωτεύουσα της Νορβηγίας δεν αποτέλεσε εξαίρεση στο απόκοσμο σκηνικό φόβου. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες τα πράγματα στο Όσλο είναι πολύ καλύτερα από επιδημιολογική άποψη, γεγονός που επέτρεψε στο νέο αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης να υποδεχθεί τους πρώτους του επισκέπτες.

Το Όσλο διαβάζει-1

Υπάρχει πάντα αυτή η υποσημείωση που συνοδεύει τα τελευταία χρόνια το φαινομενικά παράδοξο άνοιγμα όλο και πιο φιλόδοξων κατασκευών που στεγάζουν βιβλιοθήκες σε μια εποχή όπου η επαφή με το χαρτί φθίνει προς όφελος της εικόνας και της ψηφιακής κουλτούρας. Η Αθήνα είχε το δικό της μερίδιο σε αυτή τη διεθνή τάση και τώρα έρχεται το Όσλο να την επιβεβαιώσει.

Το συγκρότημα της Deichman Bjørvika, με θέα στο περίφημο φιορδ της πόλης και την υπογραφή δύο νορβηγικών αρχιτεκτονικών γραφείων (Lundhagem Architects και Atelier Oslo), διαθέτει 13.500 τετραγωνικά μέτρα για μια συλλογή 450.000 τίτλων και πλήθος ψηφιακών εφαρμογών (και 3D printers) για να προσελκύσει ακόμα περισσότερους φίλους του βιβλίου. Από το 2013 μέχρι το 2019 η βιβλιοθήκη Deichman Bjørvika κατέγραψε αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 43%. Όσοι βιάστηκαν να προβλέψουν το τέλος της ιδέας της βιβλιοθήκης θα πρέπει να αναθεωρήσουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή