Σκανδιναβικό Στυλ Διακόσμησης: Πώς ορίζεται και πώς να το εφαρμόσετε στο σπίτι;

Σκανδιναβικό Στυλ Διακόσμησης: Πώς ορίζεται και πώς να το εφαρμόσετε στο σπίτι;

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης αποτελεί μια τάση που πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1950. Τα σπίτια σε σκανδιναβικό στυλ χαρακτηρίζονται από απλότητα, προσδίδοντας αίσθηση άνεσης και χαλάρωσης, ειδικότερα  σε μικρούς χώρους. Στους πιο διάσημους σχεδιαστές σκανδιναβικού στυλ συγκαταλέγονται οι Ame Jacobsen, Hans Wegner και Alvar Aalto. Πολλές δημιουργίες των συγκεκριμένων σχεδιαστών παραμένουν δημοφιλείς έως και σήμερα.

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες βασικές αρχές και στοιχεία για να μεταμορφώσετε το στυλ του σπιτιού σας σε σκανδιναβικό:

Βασικές αρχές για το Σκανδιναβικό Στυλ Διακόσμησης

Το Σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης βασίζεται στην απλότητα και τη λειτουργικότητα όλων των χώρων του σπιτιού. Η επιλογή πολλών διαφορετικών υφών, ανοιχτόχρωμων τοίχων και επίπλων με χώρους αποθήκευσης συμβάλλει στην δημιουργία ενός ζεστού κλίματος.

Σκανδιναβικό Στυλ Διακόσμησης: Πώς ορίζεται και πώς να το εφαρμόσετε στο σπίτι;-1

Χρώματα

Τα βασικά χρώματα που κυριαρχούν στο Σκανδιναβικό στυλ είναι το άσπρο, το ανοιχτό γκρι, το γαλάζιο, το ανοιχτό μπλε και το ανοιχτό πράσινο.

Η καλύτερη επιλογή για τις αποχρώσεις των τοίχων αποτελεί το άσπρο ή το ανοιχτό γκρι. Μάλιστα, τα υπόλοιπα χρώματα μπορούν να ενταχθούν στον χώρο, χρησιμοποιώντας ριχτάρια, μαξιλάρια ή κάποιον καναπέ σε τέτοιο χρώμα. Για τις κουρτίνες, συστήνονται ανεπιφύλακτα τα παλ χρώματα και οι λευκές αποχρώσεις.

Έπιπλα & Δάπεδο

Στα έπιπλα  προκειμένου να επιτευχθεί το σκανδιναβικό στυλ καθίσταται απαραίτητη η παρουσία παλ αποχρώσεων αλλά και λιτών γραμμών. Μερικές πινελιές από μαύρα ματ αντικείμενα στον χώρο συμβάλλουν στην δημιουργία άρτιου αποτελέσματος.

Στα περισσότερα σπίτια με σκανδιναβικό στυλ κυριαρχεί το ξύλινο πάτωμα και η διακόσμηση του χώρου πλαισιώνεται με περίτεχνα χαλιά.

Σκανδιναβικό Στυλ Διακόσμησης: Πώς ορίζεται και πώς να το εφαρμόσετε στο σπίτι;-2

Βασικά στοιχεία για το Σκανδιναβικό Στυλ Διακόσμησης

Τζάκι

Το τζάκι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στο σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης. Η τοποθέτηση ενός τζακιού καθίσταται σύμμαχος αυτού του στυλ, καθώς προσδίδει αίσθηση χαλάρωσης και “ζεστασιάς”.

Εκμετάλλευση χώρου

Το Σκανδιναβικό στυλ βασίζεται όχι μόνο στην απλότητα, αλλά και στη λειτουργικότητα του χώρου. Για αυτό, ενδείκνυται η τοποθέτηση ραφιών και επίπλων με αποθηκευτικές λύσεις, ώστε ο χώρος να φαίνεται πάντα τακτοποιημένος. Ωστόσο, η αποφυγή υπερβολών καθίσταται βασικό στοιχείο αφού το σκανδιναβικό στυλ χαρακτηρίζεται από απλότητα.

Σκανδιναβικό Στυλ Διακόσμησης: Πώς ορίζεται και πώς να το εφαρμόσετε στο σπίτι;-3

Mix & Match

Ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το mix & match πολλών διαφορετικών υφών και υλικών. Ειδικότερα, ο εμπλουτισμός του χώρου με χοντρές γούνινες ή πλεκτές κουβέρτες και μαξιλάρια σε έντονες ή παλ αποχρώσεις είναι η καλύτερη επιλογή.

Σκανδιναβικό Στυλ Διακόσμησης: Πώς ορίζεται και πώς να το εφαρμόσετε στο σπίτι;-4

Πηγή: Douleutaras.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή