Υπέροχα Μυρωδικά Φυτά για ένα μπαλκόνι γεμάτο με αρώματα

Υπέροχα Μυρωδικά Φυτά για ένα μπαλκόνι γεμάτο με αρώματα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μπαλκόνια γεμίζουν με υπέροχα χρώματα και αρώματα. Αμέσως οι εξωτερικοί χώροι αποκτούν ζωή και γίνονται το πιο πολυσύχναστο σημείο του σπιτιού. Το άρωμα των λουλουδιών εκτός του ταξιδιού που μας προσφέρει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί δημιουργικά και στο μαγείρεμα. Δείτε, στη συνέχεια, τι ανάγκες έχει κάθε φυτό αλλά και πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αποφασίστε εσείς ποια από όλα θα γεμίζουν με άρωμα και χρώμα το μπαλκόνι και την κουζίνα σας.

1. Γαρδένια

Υπέροχα Μυρωδικά Φυτά για ένα μπαλκόνι γεμάτο με αρώματα-1

Οι γαρδένιες είναι μυρωδικά φυτά με ένα από τα πιο ξεχωριστά και αγαπημένα αρώματα. Κερδίζουν τις εντυπώσεις όχι μόνο λόγω της σαγηνευτικής μυρωδιάς τους, αλλά και χάρη στα όμορφα άνθη και το φύλλωμά τους. Η γαρδένια είναι ένας αειθαλής θάμνος που λατρεύει τη ζέστη αλλά δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά με τον κρύο χειμώνα. Για τον λόγο αυτό φυτεύεται συνήθως σε γλάστρες και μεταφέρεται στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, μόλις πιάσουν τα κρύα. Εναλλακτικά, μπορείτε να την προφυλάξετε με ειδικό ναύλον, ώστε να την προστατεύσετε από τον παγετό. Για να διατηρηθεί το άρωμα της όλο το καλοκαίρι θα πρέπει να την τοποθετήσετε σε μία δροσερή ημισκιερή γωνία του μπαλκονιού.

2. Κρίνα

Υπέροχα Μυρωδικά Φυτά για ένα μπαλκόνι γεμάτο με αρώματα-2

Τα κρίνα δεν ξεχωρίζουν μόνο για το άρωμά τους, αλλά και για τα υπέροχα άνθη τους, που συνήθως έχουν λευκό, ροζ ή κίτρινο χρώμα. Το ύψος τους δεν ξεπερνά το ενάμιση μέτρο και θεωρούνται πολύ εύκολα ως προς τη φύτευση και τη φροντίδα. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι ότι το έδαφος χρειάζεται καλή αποστράγγιση. Επίσης, καθώς τα κρίνα αγαπούν πολύ τον ήλιο θα πρέπει να τα βλέπει τουλάχιστον έξι με οκτώ ώρες την ημέρα. Η περίοδος ανθοφορίας τους ξεκινά προς το τέλος του καλοκαιριού, όταν συνήθως σταματά εκείνη των υπόλοιπων καλοκαιρινών φυτών του μπαλκονιού.

⇒ Ψάχνετε αξιολογημένο κηπουρό για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας; Θα τον βρείτε στο Douleutaras.

3. Λεβάντα

Υπέροχα Μυρωδικά Φυτά για ένα μπαλκόνι γεμάτο με αρώματα-3

Πρόκειται, ίσως, για το πιο δημοφιλές αρωματικό φυτό μιας και ξεχωρίζει τόσο για την απαλή μυρωδιά του, όσο και για τα καταπληκτικά λουλούδια του με το γαλάζιο – μωβ χρώμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το άρωμα λεβάντας χρησιμοποιείται παντού από σαπούνια, μαλακτικά για το πλυντήριο, σαμπουάν, αλλά και σακουλάκια για τα ρούχα. Έρευνες έχουν αποκαλύψει μάλιστα ότι το άρωμα της λεβάντας έχει καταπραϋντικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. 
 
4. Γιασεμί

Υπέροχα Μυρωδικά Φυτά για ένα μπαλκόνι γεμάτο με αρώματα-4

Το γλυκό άρωμα του γιασεμιού είναι μεθυστικό και γίνεται ακόμα πιο έντονο, όταν πέφτει η νύχτα. Λέγεται, μάλιστα, ότι το γιασεμί μπορεί να λειτουργήσει σαν ηρεμιστικό, βοηθώντας στην ηρεμία των νεύρων. Όσο για τη μυρωδιά του δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της παγκόσμιας βιομηχανίας αρωμάτων. Για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει χρειάζεται άπλετο φως και τακτικό πότισμα.
 
5. Τριανταφυλλιά

Υπέροχα Μυρωδικά Φυτά για ένα μπαλκόνι γεμάτο με αρώματα-5

Η τριανταφυλλιά, το λουλούδι του έρωτα, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα καλλωπιστικά φυτά της χώρας μας. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές ποικιλίες, καθεμία από τις οποίες μας χαρίζει λουλούδια σε διαφορετικά σχήματα, χρώματα και μεγέθη. Άλλες από αυτές είναι αρωματικές, ενώ άλλες όχι. Ανάλογα με το είδος τους έχουν και ειδικές ανάγκες φροντίδας και περιποίησης. 

⇒ Βρείτε στο Douleutaras αξιολογημένους επαγγελματίες για κάθε εργασία στο Σπίτι.

6. Μέντα

Υπέροχα Μυρωδικά Φυτά για ένα μπαλκόνι γεμάτο με αρώματα-6

Η μέντα χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική αλλά και σε αφεψήματα, όπως είναι το τσάι. Πέραν της μυρωδιάς που δίνει τόσο σε γλυκά, όσο και σε αλμυρά πιάτα, έχει επίσης, φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι γνωστό ότι το αιθέριο έλαιο μέντας χαλαρώνει, βελτιώνει τη συγκέντρωση, ανακουφίζει και θεραπεύει τους πονοκεφάλους. Χρειάζεται συχνό πότισμα και να βρίσκεται σε ηλιόλουστες θέσεις για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα.
 
7. Βασιλικός

Υπέροχα Μυρωδικά Φυτά για ένα μπαλκόνι γεμάτο με αρώματα-7

Ο βασιλικός ανήκει στα μυρωδικά φυτά με άρωμα Ελλάδας. Είναι έντονο, πικάντικο, λίγο πιπεράτο και αφήνει μία φρέσκια μυρωδιά μέντας, όταν τρίβετε τα φύλλα του. Χρειάζεται άφθονο ηλιακό φως και νερό για να αναπτυχθεί και έδαφος με εξαιρετική αποστράγγιση. Χρειάζεται αρκετή προσοχή και περιποίηση αν θέλετε να αναπτυχθεί αρκετά. Για να δώσετε ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο άρωμά του θα πρέπει να αφαιρείτε αμέσως τα λουλούδια του μόλις εμφανιστούν.

⇒ Δείτε εδώ περισσότερες ιδέες και συμβουλές για κάθε χώρο του σπιτιού σας.

Σχετικά με το Douleutaras:
Ο Douleutaras είναι η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών για το Σπίτι. Συνεργάζεται με 3.500+ αξιολογημένους επαγγελματίες από 90 ειδικότητες. Μέσα από το Douleutaras, ο χρήστης περιγράφει την εργασία που θέλει να πραγματοποιήσει και μέσα σε 10’’ βλέπει τους καλύτερους επαγγελματίες για αυτή, επιλέγοντας εκείνον που θα προχωρήσει. 

Πηγή: Douleutaras.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή