Μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου για το σπίτι

Μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου για το σπίτι

5' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φυτά για εσωτερικούς χώρους είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ολοκληρώσετε τη διακόσμηση του σπιτιού σας. Σαν γενική αρχή, τα ζωντανά φυτά και λουλούδια ενισχύουν τη θετική αύρα του χώρου, όπως και την ισορροπία και την αρμονία. Μάλιστα, υπάρχουν μικρά και μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου, τα οποία χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα. 

Πολλά ανθεκτικά φυτά θα βρείτε στην οικογένεια των παχύφυτων, όπου ανήκουν και οι κάκτοι. Εκτός από αυτά, υπάρχουν και άλλα αξιόλογα φυτά για να στολίσετε το σπίτι. Αν σκέφτεστε να καλύψετε αρκετό χώρο με τα φυτά, τότε τα μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ιδανικά για εσάς. 

Δείτε, λοιπόν, στη συνέχεια 7 μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου για να στολίσετε το σπίτι σας όλο το χρόνο.

1. Κρότωνας

Μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου για το σπίτι-1

Ο κρότωνας είναι ένα εξωτικό φυτό που προέρχεται από τη Μαλαισία και την Ινδονησία. Πρόκειται για θαμνώδες φυτό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τον τοποθετήσετε σε μεγάλη γλάστρα για να αναπτυχθεί όπως πρέπει. Ανήκει στα κατεξοχήν μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου, αφού μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και 1,5 μέτρο. Ο κρότωνας δεν είναι κατάλληλος σαν φυτό εξωτερικού χώρου, όπως κήπου, ή μπαλκονιού, καθώς δεν έχει αντοχή στις έντονες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Αντιθέτως, για να αναπτυχθεί και να χαρίσει ομορφιά στο χώρο, χρειάζεται σχετικά σταθερή θερμοκρασία. Η θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή περίπου 20- 25 βαθμοί κελσίου, είναι ιδανική για το φυτό αυτό. Δεν χρειάζεται συχνή λίπανση και κλάδεμα, αλλά έχει ανάγκη από υγρασία. Πρέπει να ποτίζετε τη γλάστρα του με μικρές ποσότητες νερού, αλλά πολύ συχνά, 3- 4 φορές την εβδομάδα. 
 
2. Στρελίτσια Βασιλίσσης

Μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου για το σπίτι-2

Η στρελίτσια βασιλίσσης, ή αλλιώς “πουλί του παραδείσου”, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο καλλωπιστικό φυτό που προέρχεται από τη Νότια Αφρική. Έχει πάρει το όνομα “πουλί του παραδείσου”, λόγω των ανθών που βγάζει, τα οποία μοιάζουν με ράμφη πουλιών. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου, φτάνοντας έως και τα 2 μέτρα σε ύψος. Η στρελίτσια μπορεί να φυτευτεί και στον κήπο, ή να τοποθετηθεί σε μια μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι. Παρόλα αυτά, ευδοκιμεί περισσότερο σε σημεία, όπου δεν έχει πολλή υγρασία και δυνατό αέρα.

Τα άνθη της είναι πραγματικά ξεχωριστά και παίρνουν αποχρώσεις του πορτοκαλί και του μωβ. Τα φύλλα της είναι σκουροπράσινα και μοιάζουν σαν παχύφυτου, αν και δεν είναι. Για να διατηρήσετε τη στρελίτσια σε καλή κατάσταση, προσφέρετέ της χώμα με καλή αποστράγγιση. Επίσης, μπορείτε να την τοποθετήσετε σε μια θέση, από όπου να βλέπει το φως της ημέρας για λίγη ώρα κάθε μέρα. 

⇒ Θέλετε αξιολογημένο κηπουρό για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας; Θα τον βρείτε στο Douleutaras.

3. Δράκαινα

Μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου για το σπίτι-3

Η δράκαινα είναι ένα τροπικό φυτό που έρχεται από τη Μαδαγασκάρη. Παρόλα αυτά, το όνομά της είναι ελληνικό και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά εσωτερικού χώρου. Το φυτό αυτό έχει πάνω από 40 είδη και κάποια από αυτά μπορούν να φτάσουν σε ύψος ως και το 1 μέτρο.

Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα και μυτερά στις άκρες, ενώ δε βγάζουν λουλούδια. Παρόλο που δεν ανθίζουν, προαιρετικά μπορείτε να φυτέψετε σε μια γλάστρα μια δράκαινα, μαζί με ένα φυτό που ανθίζει. Βασική προϋπόθεση είναι το λουλούδι που θα διαλέξετε να είναι κάπως πιο μικρό και να υπάρχει αρκετός χώρος στη γλάστρα και για τα δύο. Η δράκαινα χρειάζεται χώμα με καλή αποστράγγιση, θερμοκρασία δωματίου και συχνό πότισμα με μικρές ποσότητες νερού. 
 
4. Φίκος Μπέντζαμιν

Μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου για το σπίτι-4

Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη φίκου για εσωτερικούς χώρους είναι ο φίκος μπέντζαμιν. Το είδος αυτό έρχεται σε μας από τη Μαλαισία και πολλές φορές χρησιμοποιείται και σαν φυτό εξωτερικού χώρου. Το σχήμα και η μορφή του μοιάζει σαν ένα μικρό δέντρο και έτσι τοποθετείται σε κάποιους κήπους. Ωστόσο, ο φίκος χρειάζεται σχετικά σταθερό κλίμα και θερμοκρασία γύρω στους 20- 30 βαθμούς για να αναπτυχθεί.

Δεν είναι πολύ ανθεκτικός στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και περισσότερο στο κρύο. Αν τον τοποθετήσετε μέσα στο σπίτι, το φύλλωμά του θα είναι καταπράσινο και γυαλιστερό όλο τον χρόνο. Ωστόσο, χρειάζεται σχετικά αρκετή φροντίδα. Ο φίκος μπέντζαμιν αναπτύσσεται σε χώμα με καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται πότισμα μόνο όταν το χώμα του μοιάζει στεγνό, αλλά είναι καλό να ψεκάζετε τα φύλλα του με νερό συχνά. 
 
5. Γκουσμάνια

Μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου για το σπίτι-5

Η γκουσμάνια είναι εξωτικό καλλωπιστικό φυτό που έρχεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Το φυτό αυτό έχει πάνω από 100 διαφορετικά είδη, εκ των οποίων κάποια έχουν μεγαλύτερο και κάποια μικρότερο ύψος. Συνήθως, η γκουσμάνια έχει ύψος περίπου 50 εκατοστά. Παρά το μέτριο ύψος της, η γκουσμάνια δεν περνά απαρατήρητη, λόγω του σχήματος και των χρωμάτων της. Τα φύλλα της είναι στενά και μακριά, ενώ στην άκρη τους παίρνουν κόκκινο, ή πορτοκαλί χρώμα.

Κάποιοι θεωρούν πως αυτά είναι τα άνθη του φυτού, αλλά το σχήμα τους παραμένει ίδιο με των φύλλων. Καλό είναι να της προσφέρετε χώμα με καλή αποστράγγιση και πότισμα, όταν στεγνώνει το χώμα της. Επίσης, μπορείτε να ψεκάζετε με νερό τα φύλλα της για να έχει περισσότερη υγρασία. Αν κάτι πρέπει να προσέξετε, είναι να μην την εκθέτετε άμεσα στο φως του ήλιου για να μην καεί. 

⇒ Βρείτε στο Douleutaras αξιολογημένους επαγγελματίες για κάθε εργασία στο Σπίτι.

6. Νεφρίτης (Jade Plant)

Μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου για το σπίτι-6

Ο νεφρίτης είναι ένα παχύφυτο που κατάγεται από τη νότιο Αφρική. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου, με ύψος που κυμαίνεται μεταξύ 1- 3 μέτρων. Παρά το μεγάλο μέγεθος του, δε χρειάζεται πολλή φροντίδα. Ο νεφρίτης αντέχει και στον κήπο και το μπαλκόνι, αρκεί να μην έχει πολλή υγρασία, ή πάρα πολλές βροχές. Έχει διάρκεια ζωής πολλών χρόνων, αν διατηρηθεί προστατευμένος από υπερβολικές ποσότητες νερού.

Ιδανικά, ο νεφρίτης που φυτεύεται για το σπίτι πρέπει να έχει χώμα με καλή αποστράγγιση και να ποτίζεται σπάνια, περίπου 1 φορά την εβδομάδα. Η ιδανική θερμοκρασία για να αναπτυχθεί είναι η θερμοκρασία δωματίου, γύρω στους 20- 25 βαθμούς κελσίου. Λόγω της ελάχιστης φροντίδας που απαιτεί, συχνά το φυτό νεφρίτης που τοποθετείται σε εσωτερικούς χώρους αναφέρεται ως φυτό των εργένηδων. 
 
7. Στεφανωτή (Γιασεμί Μαδαγασκάρης)

Μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου για το σπίτι-7

Η στεφανωτή είναι ένα θαμνώδες αειθαλές φυτό, το οποίο μάλιστα μπορεί να αναρριχηθεί σε διάφορες επιφάνειες. Ονομάζεται αλλιώς και γιασεμί Μαδαγασκάρης, διότι τα άνθη του φυτού μοιάζουν πολύ με το γιασεμί και έχουν όμορφο άρωμα. Η στεφανωτή μπορεί να πάρει αρκετό ύψος, αν βάλετε ένα ψηλό καλάμι στη γλάστρα της και την αφήσετε να αναρριχηθεί. 

Θεωρείται πως πρέπει να αποφεύγει τα χειμωνιάτικα μπαλκόνια, γιατί δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η στεφανωτή χρειάζεται χώμα με καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθεί, όπως και συχνό πότισμα με μικρές ποσότητες νερού. Επίσης, χρειάζεται λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα όλο το χρόνο, εκτός από το καλοκαίρι, μια φορά το μήνα. Ωστόσο, είναι ένα από τα μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου που χρειάζονται αρκετή φροντίδα. 

⇒ Δείτε εδώ περισσότερες ιδέες και συμβουλές για κάθε χώρο του σπιτιού σας.

Σχετικά με το Douleutaras:
Ο Douleutaras είναι η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών για το Σπίτι. Συνεργάζεται με 3.500+ αξιολογημένους επαγγελματίες από 90 ειδικότητες. Μέσα από το Douleutaras, ο χρήστης περιγράφει την εργασία που θέλει να πραγματοποιήσει και μέσα σε 10’’ βλέπει τους καλύτερους επαγγελματίες για αυτή, επιλέγοντας εκείνον που θα προχωρήσει. 

Πηγή: Douleutaras.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή