ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Συμβουλές για Διαρρύθμιση Σαλονιού

symvoyles-gia-diarrythmisi-salonioy

Το σαλόνι είναι ο χώρος του σπιτιού που περνάτε τις περισσότερες ώρες σας, αλλά κυρίως ο χώρος που χαλαρώνετε. Επομένως, είναι σημαντικό να είναι λειτουργικός και άνετος. Θα πρέπει να μπορούν να καθίσουν όλοι αυτοί που βρίσκονται στο σπίτι, αλλά και οι πιθανοί επισκέπτες σας. 

Φυσικά, η διαρρύθμιση σαλονιού εξαρτάται από την αρχιτεκτονική δομή του χώρου, αλλά και τις ανάγκες σας. Είτε ξεκινάτε τώρα να διαμορφώνετε το σπίτι σας, είτε απλώς επιθυμείτε μια αλλαγή στο σαλόνι σας, φροντίστε να έχετε στον νου σας πάντα την πρακτικότητα. Για παράδειγμα, το να έχετε μόνο δύο πολυθρόνες στο σαλόνι μοιάζει αρκετά σοφιστικέ, αλλά βολεύει στην καθημερινότητα; 

Δείτε παρακάτω κάποιες προτάσεις για λειτουργικό σαλόνι. 

1. Δημιουργήστε ένα άνετο πέρασμα

symvoyles-gia-diarrythmisi-salonioy0

Το παν σε ένα σαλόνι είναι να νιώθετε άνετα. Ταυτόχρονα, ένα σαλόνι με πολλά έπιπλα που δημιουργεί δυσκολία στις κινήσεις, δεν είναι καθόλου λειτουργικό. Για τη σωστή διαρρύθμιση σαλονιού απαιτείται να υπάρχει αρκετός κενός χώρος προκειμένου να κινηθεί κανείς εύκολα μεταξύ των επίπλων. Ιδανικά εάν υπάρχει μπαλκονόπορτα ή παράθυρο στο σαλόνι, θα πρέπει να δημιουργείται ένας νοητός διάδρομος που να οδηγεί στο άνοιγμα.

2. Ορίστε ένα κεντρικό σημείο

symvoyles-gia-diarrythmisi-salonioy2

Η διαρρύθμιση του σαλονιού καθορίζεται κυρίως γύρω από ένα κεντρικό σημείο. Αρχικά, το κεντρικό σημείο του σαλονιού θα πρέπει να βρίσκεται σε οπτική επαφή κατά την είσοδο ενός επισκέπτη στον χώρο του καθιστικού και όχι να βρίσκεται “πλάτη” ή κρυμμένο σε κάποια γωνία. Τα πιο συνηθισμένα κεντρικά σημεία είναι είτε η τηλεόραση είτε το τζάκι. 

Στην περίπτωση που υπάρχουν και τα δύο στο σαλόνι το ιδανικό θα ήταν να τα συνδυάσετε στο ίδιο σημείο. Αποτελεί μια πολύ κοινή λύση το να έχετε τζάκι και ακριβώς από πάνω την τηλεόραση. Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να τα διαμορφώσετε με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επιλέξετε ως κεντρικό σημείο την τηλεόραση και να έχετε στο πλάι το τζάκι για να σας ζεσταίνει.  

3. Διαχωρίστε το χώρο του καθιστικού

symvoyles-gia-diarrythmisi-salonioy4

Μήπως θέλετε να συνδυάσετε το καθιστικό και την τραπεζαρία και δεν ξέρεις πώς να διαμορφώσετε τη διαρρύθμιση σαλονιού; Ένας εύκολος τρόπος να τα διαχωρίσετε είναι τοποθετώντας έναν καναπέ ή δύο πολυθρόνες, ώστε να οριστεί πιο καθαρά ο χώρος του καθιστικού. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί και ένας νοητός διάδρομος μεταξύ των επίπλων και της τραπεζαρίας. Επίσης, μπορείτε να επενδύσετε σε ένα διαχωριστικό εσωτερικού χώρου από ξύλο ή γυψοσανίδα.
Βρείτε στο Douleutaras αξιολογημένο ξυλουργό
 
4. Επιλέξτε τη διάταξη επίπλων

symvoyles-gia-diarrythmisi-salonioy6

Η διαρρύθμιση σαλονιού εξαρτάται κυρίως από το πώς θα τοποθετήσετε τα έπιπλα. Οι δημοφιλέστεροι τρόποι διάταξης είναι τρεις. Μπορείτε να τοποθετήσετε τους καναπέδες και τις πολυθρόνες σας σε σχήμα ‘Π’, ‘Γ’ ή παράλληλα. Το σχήμα ‘Γ’ είναι το πιο κοινό, αφού μπορείτε να τοποθετήσετε έναν καναπέ και άλλον ένα κάθετα σε αυτό ή μια πολυθρόνα, αφήνοντας ελεύθερη τη μία πλευρά. Είναι ιδανική λύση για μικρά σαλόνια, αφού αφήνεται ελεύθερος χώρος, κάνοντας το σαλόνι να δείχνει μεγαλύτερο.

⇒ Βρείτε στο Douleutaras αξιολογημένο επαγγελματία για κάθε εργασία στο Σπίτι σας

5. Διαρρύθμιση με βάση τις ανάγκες και τις συνήθειες

symvoyles-gia-diarrythmisi-salonioy8

Το θέμα δεν είναι να διαμορφώσετε το σαλόνι σας σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις στη διακόσμηση, αλλά να το διαρρυθμίσετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Θα πρέπει να σκεφτείτε ποιες είναι οι συνήθειές σας όταν κάθεστε στο σαλόνι. Για παράδειγμα, αν προσκαλείτε συχνά φίλους και οικογένεια στο σπίτι, καλό θα ήταν να έχετε αρκετό χώρο για να μπορέσουν να καθίσουν όλοι. Ενώ αν έχετε παιδιά στο σπίτι, προτιμήστε να μην παραφορτώσετε το σαλόνι με έπιπλα, αλλά να αφήσετε ελεύθερο χώρο για να μπορούν να παίζουν.

6. Διαμορφώστε έναν χώρο εργασίας

symvoyles-gia-diarrythmisi-salonioy10

Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε μια γωνιά του σαλονιού σας για να δημιουργήσετε έναν χώρο εργασίας. Ένα μικρό τραπεζάκι που θα χωράει το laptop σας και μερικά χρήσιμα αντικείμενα, καθώς και μια βολική καρέκλα είναι αρκετό για το σκοπό που θέλετε. Φροντίστε να βρίσκεται κοντά σε ένα παράθυρο ή τη μπαλκονόπορτα, ώστε να έχετε φυσικό φως για να εργαστείτε. Ενώ για τις βραδινές ώρες, τοποθετήστε ένα μικρό φωτιστικό.  Ταυτόχρονα, αν έχετε αρκετό χώρο στο σαλόνι σας, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα τραπέζι πίσω από έναν καναπέ. Τέλος, μια ακόμα έξυπνη λύση είναι η πτυσσόμενη επιφάνεια γραφείου. Μπορείτε το ένα ράφι της βιβλιοθήκης σας να το κάνετε πτυσσόμενο. Με τον τρόπο αυτό δεν θα είναι εμφανές όλες τις ώρες, δεν θα ενοχλεί και δεν θα πιάνει χώρο.

⇒ Δείτε εδώ και άλλες ιδέες για κάθε χώρο του Σπιτιού σας

Σχετικά με το Douleutaras:
Ο Douleutaras είναι η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών για το Σπίτι. Συνεργάζεται με 3.500+ αξιολογημένους επαγγελματίες από 90 ειδικότητες. Μέσα από το Douleutaras, ο χρήστης περιγράφει την εργασία που θέλει να πραγματοποιήσει και μέσα σε 10’’ βλέπει τους καλύτερους επαγγελματίες για αυτή, επιλέγοντας εκείνον που θα προχωρήσει. 

Πηγή: Douleutaras.gr