ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η έκφραση της πολυτελούς απλότητας

i-ekfrasi-tis-polyteloys-aplotitas-2282201

Οι Elastic Architects πραγματοποίησαν την αρχιτεκτονική μελέτη του ξενοδοχείου Jumelle Coco-mat, επιχειρώντας στην οπτική ισορροπία της όψης και εφαρμόζοντας ένα κοινό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο με το Coco-mat Athens επί της οδούς Πατριάρχου Ιωακείμ, του οποίου αποτελεί παράρτημα.

i-ekfrasi-tis-polyteloys-aplotitas0

Το ξενοδοχείο, με την μη επιτηδευμένη απλότητα του απευθύνεται σε κάθε επισκέπτη της πόλης, προσφέροντας όλες τις ανέσεις ενός ξενοδοχείου υψηλής ποιότητας σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας.

i-ekfrasi-tis-polyteloys-aplotitas2

Τα υλικά που επιλέχθηκαν στις όψεις ικανοποιούν τις απαιτήσεις της αισθητικής φιλοσοφίας που χαρακτηρίζει την εταιρία, τόσο ως μεμονωμένη κατασκευή, όσο και σε σχέση με τα υφιστάμενα γειτονικά κτίρια.

i-ekfrasi-tis-polyteloys-aplotitas4

Η ξυλεία που χρησιμοποιήθηκε είναι κέδρος λόγω του ήπιου χρωματισμού της και της αντοχής στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα χρώματα πλησιάζουν τις γήινες αποχρώσεις συνδυαζόμενα αρμονικά με τα ξύλινα στοιχεία.

i-ekfrasi-tis-polyteloys-aplotitas6

H αναβίωση του έρκερ τονίστηκε με τη δημιουργία κορνίζας από τσιμεντοσανίδα σε μέρος των υφιστάμενων μπαλκονιών, το οποίο αναδεικνύεται ως βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης μέσω των οριζόντιων και κατακόρυφων στοιχείων.

i-ekfrasi-tis-polyteloys-aplotitas8

Οι εξώστες διατηρούνται και αποκτούν καμπύλο σχήμα στις γωνίες τους ώστε να έχουν ομαλότερη σχέση με το στενό δρόμο και τα γειτονικά κτίρια. Το κούτελο τον εξωστών επενδύεται με μέταλλο μαύρου χρώματος και τα μεταλλικά στηθαία αντικαθίστανται από γυάλινα.

i-ekfrasi-tis-polyteloys-aplotitas10

Τα στοιχεία αυτά, που αποτελούν και τα κύρια αρχιτεκτονικά στοιχεία της νέας όψης, λειτουργούν ως κατακόρυφα ξύλινα κινητά σκίαστρα. Αυτές οι κινητές περσίδες εξυπηρετούν στη σκίαση αλλά και την ιδιωτικότητα των ενοίκων, καθώς αν το επιθυμούν έχουν την δυνατότητα να τις κλείσουν δίνοντας και ζεστασιά στον χώρο τους.

i-ekfrasi-tis-polyteloys-aplotitas12

Φωτογραφίες: Γιώργος Φάκαρος

Διακοπτικό υλικό: Αve-Ioannis Liberopoulos

Επιμέλεια: ELASTIC ARCHITECTS / www.elasticarchitects.com