Ένας ναός που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο

Ένας ναός που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έργο αφορά την μελέτη και την κατασκευή του νέου Καθολικού Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος, ο οποίος βρίσκεται στην Παλλήνη θα καλύψει τις πνευματικές ανάγκες των πιστών της Ανατολικής Αττικής. Μία αρχική δωρέα αποτέλεσε τη βάση για να ξεκινήσουν οι εργασίες, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης, το έργο συνεχίζει με αργούς ρυθμούς.

Ένας ναός που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο-1

Στόχος της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ήταν το κτίριο να συνδυάσει κλασικά στοιχεία με μοντέρνες γραμμές και καθαρά σχήματα.

Ένας ναός που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο-2

Το χώρο τέλεσης λειτουργιών χωρητικότητας 194 θέσεων, με πατάρι για το εκκλησιαστικό όργανο, στεγάζει δίριχτη στέγη, που διακόπτεται από δίριχτες κόγχες.

Ένας ναός που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο-3

Τα γραφεία και τα WC στεγάζονται από μονόριχτη στέγη και τέλος ο στεγασμένος ανοιχτός χώρος στο βορεινό τμήμα και οι διάδρομοι που οδηγούν σε αυτόν στεγάζονται από δώμα και ορίζουν τον άξονα-βορεινό όριο του κτιρίου με τον υπαίθριο χώρο.

Ένας ναός που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο-4

Ρυθμό στις βασικές όψεις του ναού προσδίδουν οι τονισμένοι καθ’ ύψος άξονες των κογχών, ενώ η είσοδος στο ναό τονίζεται από ένα σταδιακά κλιμακωτό όγκο που εξέχει ελαφρά της δυτικής όψης.

Ένας ναός που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο-5

Τα κουφώματα -με ημικυκλικό τελείωμα- συμμετέχουν στις όψεις και στη δημιουργία ατμοσφαιρικού φωτός στο εσωτερικό. Το ανοιχτό μπεζ, μέσω της αντίθεσης του με την επένδυση τούβλου στο κύριο σώμα του ναού, τονίζει την είσοδο, το ιερό, το κωδωνοστάσιο και όλα τα ανάγλυφα.

Ένας ναός που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο-6

Επιμέλεια: ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ /  mstefanou.gr

Μελέτη Φωτισμού: IFI GROUP /  ifigroup.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή