ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Ένας ναός που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο

enas-naos-poy-syndyazei-to-klasiko-me-to-monterno-2282223

Το έργο αφορά την μελέτη και την κατασκευή του νέου Καθολικού Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος, ο οποίος βρίσκεται στην Παλλήνη θα καλύψει τις πνευματικές ανάγκες των πιστών της Ανατολικής Αττικής. Μία αρχική δωρέα αποτέλεσε τη βάση για να ξεκινήσουν οι εργασίες, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης, το έργο συνεχίζει με αργούς ρυθμούς.

enas-naos-poy-syndyazei-to-klasiko-me-to-monterno0

Στόχος της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ήταν το κτίριο να συνδυάσει κλασικά στοιχεία με μοντέρνες γραμμές και καθαρά σχήματα.

enas-naos-poy-syndyazei-to-klasiko-me-to-monterno2

Το χώρο τέλεσης λειτουργιών χωρητικότητας 194 θέσεων, με πατάρι για το εκκλησιαστικό όργανο, στεγάζει δίριχτη στέγη, που διακόπτεται από δίριχτες κόγχες.

enas-naos-poy-syndyazei-to-klasiko-me-to-monterno4

Τα γραφεία και τα WC στεγάζονται από μονόριχτη στέγη και τέλος ο στεγασμένος ανοιχτός χώρος στο βορεινό τμήμα και οι διάδρομοι που οδηγούν σε αυτόν στεγάζονται από δώμα και ορίζουν τον άξονα-βορεινό όριο του κτιρίου με τον υπαίθριο χώρο.

enas-naos-poy-syndyazei-to-klasiko-me-to-monterno6

Ρυθμό στις βασικές όψεις του ναού προσδίδουν οι τονισμένοι καθ’ ύψος άξονες των κογχών, ενώ η είσοδος στο ναό τονίζεται από ένα σταδιακά κλιμακωτό όγκο που εξέχει ελαφρά της δυτικής όψης.

enas-naos-poy-syndyazei-to-klasiko-me-to-monterno8

Τα κουφώματα -με ημικυκλικό τελείωμα- συμμετέχουν στις όψεις και στη δημιουργία ατμοσφαιρικού φωτός στο εσωτερικό. Το ανοιχτό μπεζ, μέσω της αντίθεσης του με την επένδυση τούβλου στο κύριο σώμα του ναού, τονίζει την είσοδο, το ιερό, το κωδωνοστάσιο και όλα τα ανάγλυφα.

enas-naos-poy-syndyazei-to-klasiko-me-to-monterno10

Επιμέλεια: ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ /  mstefanou.gr

Μελέτη Φωτισμού: IFI GROUP /  ifigroup.gr