Αποστολή στη Βαρκελώνη: Νέο Toyota RAV4 Hybrid, ένα SUV «παντός καιρού»

Αποστολή στη Βαρκελώνη: Νέο Toyota RAV4 Hybrid, ένα SUV «παντός καιρού»

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξιδεύοντας για Βαρκελώνη στην πανευρωπαϊκή παρουσίαση του νέου Toyota RAV4 Hybrid, η σκέψη μας γύρισε πίσω το 1994 όταν η Toyota λάνσαρε για πρώτη φορά το RAV4. Ενα μοντέλο πρωτοποριακό για την εποχή του, που κατάφερε να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα SUV στην κατηγορία του. Μιας κατηγορίας, όπου πλέον εκπροσωπούνται όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές και δίνουν εντυπωσιακό «παρών» με τα νέα τους μοντέλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του RAV4 της Toyota, από το 1994 μέχρι το 2017, έφτασαν τα 8,5 εκατομμύρια στην παγκόσμια αγορά.

Το νέο Toyota RAV4 ξεχωρίζει από το δυναμικό και μοναδικό του στυλ. Η έμφαση δίδεται στο πλάτος και στη δύναμη με την προσθήκη όγκου στο κάτω τμήμα του προφυλακτήρα, ενώ την ίδια αίσθηση αποπνέει και το πίσω τμήμα, όπου η οριζόντια γραμμή που δημιουργείται από τα πίσω φώτα και το πίσω παρμπρίζ κατεβαίνει απότομα στα άκρα, οδηγώντας το βλέμμα στους πίσω τροχούς και εκφράζοντας την επιρροή του «πολυγώνου» στη σχεδίαση. Η καμπίνα χαρακτηρίζεται από ένα υψηλό επίπεδο σχεδιαστικής ποιότητας και ακρίβειας που απολαμβάνεις. Μαλακές επιφάνειες στο ταμπλό και στα πάνελ θυρών, συνοχή στα μοτίβα, στη σύσταση, στα χρώματα και στον φωτισμό περιβάλλοντος, με συμμετρικά σχήματα και χρήση του «πολυγώνου» που είδαμε για πρώτη φορά στο πρωτότυπο μοντέλο Toyota FT-AC.

Η νέα πλατφόρμα GA-K κάνει το αυτοκίνητο πιο απολαυστικό στην οδήγηση, κάτι που αισθανθήκαμε κατά το test drive μας στους δρόμους της Ισπανίας. Παράλληλα, προσφέρει μεγαλύτερη σχεδιαστική ελευθερία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και αναβαθμισμένο επίπεδο ασφάλειας, ώστε όλοι να απολαμβάνουν μεγαλύτερη ξεγνοιασιά και άνεση στο ταξίδι. Το χαμηλότερο κέντρο βάρους επιτυγχάνεται κάνοντας το κάθε εξάρτημα ελαφρύτερο και τοποθετώντας το πιο χαμηλά στο όχημα – από τον κινητήρα μέχρι τα καθίσματα της καμπίνας. Η πλατφόρμα είναι μέχρι 57% πιο άκαμπτη, που συμβάλλει σε μία σταθερή οδήγηση με μειωμένες κλίσεις αμαξώματος και ανώτερο έλεγχο.

Eυελιξία

Η ευρυχωρία της καμπίνας είναι δεδομένη και σίγουρα θα την εκτιμήσεις στο ταξίδι. Με όλα τα καθίσματα σε όρθια θέση, ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 580 λίτρα (VDA), +79 λίτρα πλέον της προηγούμενης γενιάς RAV4 Hybrid. Με συνολική μείωση εμπρός και πίσω προβόλων κατά 35 χλστ. (-5 χλστ. μπροστά, -30 χλστ. πίσω) το νέο μοντέλο έχει μικρότερο μήκος κατά 5 χλστ. (4,600 χλστ.) και διατηρεί την ευελιξία του, αλλά το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 30 χλστ. (2.690 χλστ.), διασφαλίζοντας ευρυχωρία. Επιτείνοντας τη στιβαρή εικόνα του νέου μοντέλου, το συνολικό πλάτος έχει αυξηθεί κατά 10 χλστ. (1.855 χλστ.) και τα εμπρός και πίσω μετατρόχια έχουν αυξηθεί. Ταυτόχρονα, το συνολικό ύψος έχει μειωθεί κατά 10 χλστ.

Αποστολή στη Βαρκελώνη: Νέο Toyota RAV4 Hybrid, ένα SUV «παντός καιρού»-1

Κάτω από το καπό του νέου RAV4 Hybrid υπάρχει ένας νέος αυτοφορτιζόμενος κινητήρας 2.5-litre Hybrid Dynamic Force που συνδυάζει μειωμένα επίπεδα κατανάλωσης/εκπομπών ρύπων και αθόρυβη λειτουργία με μεγαλύτερη ιπποδύναμη και ταχύτερη απόκριση. Η μέγιστη ισχύς φτάνει τους 222 ίππους του συστήματος στην τετρακίνητη έκδοση και τους 218 PS στην εμπροσθιοκίνητη, επιτυγχάνοντας επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 8,1 δευτερόλεπτα. Η νέα μπαταρία είναι 11% ελαφρύτερη από πριν και οι απώλειες μετάδοσης έχουν μειωθεί κατά 25% συγκριτικά με το προηγούμενο σύστημα. Η Toyota εκτιμά ότι η κατανάλωση καυσίμου στον μεικτό κύκλο είναι 4,5 λτ./100 χλμ. (AWD-i με αναγωγή σε NEDC) με εκπομπές CO2 από 100 γρ./χλμ. (συσχέτιση AWD-i με αναγωγή σε NEDC).

Αποστολή στη Βαρκελώνη: Νέο Toyota RAV4 Hybrid, ένα SUV «παντός καιρού»-2

Την ευρυχωρία της καμπίνας σίγουρα θα την εκτιμήσουν οι επιβάτες στο ταξίδι.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα η κατανάλωση είναι υψηλότερη σχεδόν κατά 2,5-3 λίτρα ανά 100 χλμ. Το νέο RAV4 Hybrid διαθέτει ένα βελτιωμένο και πιο ικανό ηλεκτρικό σύστημα AWD-i χωρίς αρνητικές επιπτώσεις: προσφέρει μικρότερη κατανάλωση σε συνθήκες πόλης, πιο αθόρυβη λειτουργία στις υψηλές ταχύτητες και καλύτερη πρόσφυση σε ολισθηρές συνθήκες. Επίσης είναι πιο συμπαγές και ελαφρύτερο από τα μηχανικά συστήματα AWD, επομένως ούτε η κατανάλωση, ούτε η διάταξη χώρων του αυτοκινήτου επηρεάζονται. Χαρακτηριστικά που διατίθενται, στάνταρ ή προαιρετικά, ανάλογα με την έκδοση, περιλαμβάνουν μία ηλεκτρική πανοραμική οροφή, αεριζόμενα καθίσματα, ασύρματη φόρτιση για smartphones και μέχρι πέντε θύρες USB σε όλη την καμπίνα για τη σύνδεση ή φόρτιση πολλαπλών συσκευών. Το νέο RAV4 προσφέρει πλούσιο εξοπλισμό σε όλη την ευρωπαϊκή γκάμα, με όλα τα μοντέλα να εφοδιάζονται στάνταρ με την τελευταία έκδοση του Toyota Safety Sense και μία λειτουργία κλήσης έκτακτης ανάγκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή