ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Νέο Golf με προηγμένο σύστημα Travel Assist

neo-golf-me-proigmeno-systima-travel-assist-2371784
Το νέο Golf έχει πολύ υψηλό δείκτη ευφυίας, προσφέροντας στον οδηγό του χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης, εξασφαλίζοντάς του άνεση και ασφάλεια τόσο σε αστικό περιβάλλον όσο και στον αυτοκινητόδρομο. Στον προαιρετικό του εξοπλισμό διατίθεται το Travel Assist, ένα σύστημα που επιτρέπει την σχεδόν αυτόνομη οδήγηση με ταχύτητα μέχρι και τα 210 χλμ./ώρα. Σε αυτή τη διαδικασία, το Travel Assist χρησιμοποιεί εκτός άλλων το Adaptive Cruise Control – ACC (καθοδήγηση κατά μήκος της πορείας) και το ενεργό σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας Lane Assist (καθοδήγηση κατά πλάτος ώστε να παραμένει στη λωρίδα κυκλοφορίας). 

Το Travel Assist ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού στο πολυλειτουργικό τιμόνι. Ένα σύνολο αισθητήρων περιμετρικά του αυτοκινήτου ελέγχει συνεχώς τον περιβάλλοντα χώρο. Παράλληλα, η χρήση ραντάρ και καμερών ανιχνεύει για προπορευόμενα οχήματα και διατηρείται αυτόματα μία επιθυμητή απόσταση ασφαλείας από αυτά. Σε όλη αυτή τη διαδικασία το αυτοκίνητο μπορεί να επιταχύνει και να επιβραδύνει ανάλογα με την προπορευόμενη κυκλοφορία, κάνοντας μικρομετατοπίσεις στο τιμόνι, ενώ παραμένει στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας του, κινούμενο με ασφάλεια, για ταχύτητες έως και 210 χλμ./ώρα.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η λειτουργία του Travel Assist είναι ενεργή ακόμα και όταν η λωρίδα έχει μονή διαγράμμιση ή αριστερά ή δεξιά του αυτοκινήτου βρίσκεται κάποιο προστατευτικό διάζωμα.

Για νομικούς λόγους και λόγους ασφαλείας, ο οδηγός πρέπει να παρακολουθεί μόνιμα το σύστημα – για το σκοπό αυτό πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα χέρι στο τιμόνι. Χάρη στη νέα τεχνολογία χωρητικών αισθητήρων υψηλής ευαισθησίας στην αφή, που βρίσκονται στο τιμόνι, είναι επαρκές αν ο οδηγός απλώς αγγίζει το τιμόνι. Ωστόσο, αν το αφήσει ανέπαφο για περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα, ενεργοποιούνται οπτικά και ηχητικά προειδοποιητικά μηνύματα καθώς και περιορισμένο απότομο φρενάρισμα για να αναλάβει δράση ο οδηγός, που έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στο οποίο πρέπει να αντιδράσει και να αγγίξει το τιμόνι. Διαφορετικά, ενεργοποιείται η λειτουργία Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Assist) και ακολουθεί μία διαδικασία σταδιακής ακινητοποίησης του Golf, κάτι επίσης πολύ χρήσιμο καθώς η αδράνεια από τη μεριά του οδηγού πιθανά υποδηλώνει μία απώλεια ελέγχου που μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα υγείας.

To Travel Assist στο νέο Golf είναι προαιρετικός εξοπλισμός στην έκδοση Life ενώ ανήκει στο βασικό εξοπλισμό της έκδοσης Style.

Η λειτουργία του προηγμένου συστήματος Travel Assist στο νέο Golf στο video: bit.ly/NEO_GOLF_TRAVEL_ASSIST