ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Nissan αντλεί έμπνευση για τα μελλοντικά της σχέδια από τους ιππότες και τις ασπίδες τους

Η Nissan αντλεί έμπνευση για τα μελλοντικά της σχέδια από τους ιππότες και τις ασπίδες τους
Οι θεμελιώδεις  αρχές του αυτοκινήτου έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, για περισσότερο από έναν αιώνα. Με την προσεχή μαζική υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων, ανοίγονται νέες ευκαιρίες για να ανακαλύψουμε, εκ νέου, τους τρόπους κατασκευής και διαμόρφωσης των αυτοκινήτων και την ενσωμάτωσή τους στη ζωή μας.
 
Η επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων,  αλλάζει επίσης την γλώσσα επικοινωνίας της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Nissan έκανε ακριβώς αυτό όταν παρουσίασε το Ariya Concept στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του  Tokyo,  με την απλή αλλά και πανίσχυρη σύγχρονη αισθητική που λέγεται Timeless Japanese Futurism, εκπεφρασμένη από την εμπρόσθια “ασπίδα”.
 
Το Nissan Ariya Concept είναι το πρώτο παράδειγμα μιας εντελώς νέας κατεύθυνσης σχεδιασμού για την εταιρεία. Διαθέτει μια ευρύχωρη καμπίνα με προηγμένη τεχνολογία και ένα αμάξωμα που αναδεικνύει  την καθαρή φύση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου η παραδοσιακή ανοικτή μάσκα δεν είναι απαραίτητη, όπως συμβαίνει στα αυτοκίνητα με θερμικό κινητήρα.  Ως αποτέλεσμα, οι σχεδιαστές μπόρεσαν να πειραματιστούν με τον σχεδιασμό τη “υπογραφής” V-motion, δημιουργώντας την "ασπίδα".
 
Οι παραδοσιακές χειροποίητες ασπίδες που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν στις μάχες, συνδυάζουν την λειτουργικότητα με τον σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας ισχυρά υλικά με περίπλοκα σχέδια που αποσκοπούν στην επικοινωνία του γοήτρου και της ισχύος. Η ασπίδα στο Ariya Concept μοιράζεται την ίδια λογική, προσφέροντας πολύ περισσότερα από την αισθητική μιας μάσκας. Η τελική εμφάνιση και η εφαρμογή της “ασπίδας” στο όχημα δεν είναι μόνο εντυπωσιακή, αλλά και επιτρέπει στην προηγμένη τεχνολογία, που “κρύβεται” πίσω από αυτή,  να λειτουργεί μέσω των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών της, χωρίς παρεμβολές.
 
"Αντικαταστήσαμε τη συμβατική μάσκα με αυτό που αποκαλούμε «ασπίδα», ένα εκφραστικό πλαίσιο με μια καινοτόμο 3-D υφή που ξεπερνά τα συνηθισμένα διακοσμητικά, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο την τεχνολογία που κρύβεται μέσα στο όχημα", δήλωσε ο Alfonso Albaisa, ανώτερος αντιπρόεδρος παγκόσμιου σχεδιασμού της Nissan. "Στην  συγκεκριμένη περίπτωση, ένας αισθητήρας ραντάρ  σε συνδυασμό και με άλλες τεχνολογίες είναι αυτές που βοηθούν το Ariya Concept να «διαβάσει» τον δρόμο και να απεικονίσει  πράγματα που ο οδηγός δεν μπορεί να δει.”

Τα πρωτότυπα αυτοκίνητα ανέκαθεν αποτελούσαν ένα εργαλείο που βοηθούσε στην “απεικόνιση” του μέλλοντος. Στην περίπτωση του Ariya Concept, αποκαλύπτεται και πως θα λειτουργούν τα μελλοντικά αυτοκίνητα της Nissan.

Βίντεο με την “ασπίδα” του Nissan Ariya Concept είναι διαθέσιμο στο youtu.be/R7HJcW4aNmU