Η σχεδιαστική εξέλιξη της μάσκας του Golf GTI

Η σχεδιαστική εξέλιξη της μάσκας του Golf GTI

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ο Marco Pavone, Επικεφαλής Εξωτερικού Σχεδιασμού της Volkswagen που με την ομάδα του ανέλαβαν την απαιτητική πρόκληση του σχεδιασμού του καινούργιου GTI, όγδοης γενιάς, ξεναγεί τους φίλους του δημοφιλούς μοντέλου στη φιλοσοφία της μάσκας του GTI, από γενιά σε γενιά. 

Στο κείμενο αυτό, τα μοντέλα Mk5-Mk8, οι πιο πρόσφατες γενιές. Από τις οριζόντιες γραμμές στην κυψελοειδή σχεδίαση

Golf 5 GTI

Η σχεδιαστική εξέλιξη της μάσκας του Golf GTI-1
«Ο σχεδιασμός της πέμπτης γενιάς του GTI ήταν και πάλι ιδιαίτερος και εμπνευσμένος από το πρώτο GTI», λέει ο Pavone, περιγράφοντας την εξέλιξη. «Το μότο ήταν απλό: η επιστροφή του κλασσικού, κάτι εμφανές από το κόκκινο περίγραμμα της μάσκας, ενώ εντελώς νέο στοιχείο είναι ο κυψελοειδής σχεδιασμός της μάσκας. Ακόμα και σήμερα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα GTI χωρίς αυτόν», ολοκληρώνει.

Οι στρογγυλοί διπλοί προβολείς επέστρεψαν – ομαδοποιημένοι τώρα όμως σε μία ενιαία μονάδα πίσω από σκούρο κρύσταλλο. Όπως και στον πρόγονό του, οι προβολείς ομίχλης βρίσκονται χαμηλά στη μάσκα.

Golf 6 GTI

Η σχεδιαστική εξέλιξη της μάσκας του Golf GTI-2
Η έκτη γενιά του Golf GTI μεταφέρει την παράδοση της αρχικής έκδοσης στο μέλλον. Δύο λεπτές κόκκινες γραμμές διατρέχουν τη μάσκα και συνδέουν τους bi-xenon προβολείς με τα δυναμικά, προσαρμοζόμενα φώτα. Η αεροτομή διαθέτει πλέον εντυπωσιακές εισαγωγές αέρα με αιχμηρά πτερύγια – τρία σε κάθε πλευρά. Οι κάθετοι προβολείς ομίχλης είναι επίσης τοποθετημένοι χαμηλά. Η αεροτομή ακολουθεί την κεντρική τοποθέτηση του προκατόχου του – αλλά τη διευρύνει, ενώ για πρώτη φορά χρησιμοποιείται και ένα splitter. «Αυτό εξασφαλίζει στο Golf 6 GTI την πιο ισχυρή, σύγχρονη και γωνιώδη εμφάνιση μέχρι τώρα», εξηγεί ο Pavone.

Golf 7 GTI

Η σχεδιαστική εξέλιξη της μάσκας του Golf GTI-3
«Το πρώτο GTI, στο οποίο μου επιτράπηκε να δημιουργήσω ως σχεδιαστής», λέει ο Pavone. «Για μένα, παραμένει το καλύτερο, με εξαιρετική ποιότητα – κανένα GTI δεν ήταν ποτέ τόσο κομψό».

Η συνεχής κόκκινη γραμμή στο GTI της έβδομης γενιάς εισέρχεται με αυτοπεποίθηση στους λεπτούς, full LED προβολείς. Το καπό συγκλίνει προς τη μάσκα, ενώ αιχμηρές γραμμές τρέχουν από τους προβολείς μέχρι την εμπρός κολώνα. Ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι τα φώτα ημέρας με το σχεδιασμό «Wings», που επίσης διαθέτει την κόκκινη γραμμή GTI. Τα φαρδιά μαρσπιέ τονίζουν πως αυτό το πανίσχυρο Golf είναι ιδιαίτερα δυναμικό.

Ωστόσο, το εμπρός σπόιλερ, με τη χαρακτηριστική κυψελοειδή σχεδίαση GTI εντυπωσιάζει σε συνδυασμό με τους πιο φαρδιούς προβολείς που εκτείνονται ακόμα πιο πολύ προς τα έξω.

Golf 8 GTI

Η σχεδιαστική εξέλιξη της μάσκας του Golf GTI-4
Πιο δυναμικό, πιο γνήσιο και πιο αποδοτικό: οι LED matrix προβολείς που είναι στάνταρ αρκούν για να επιβεβαιώσουν σε αυτό το υψηλής τεχνολογίας GTI της όγδοης γενιάς πως «το φως είναι το νέο χρώμιο». «Αυτό το Golf GTI είναι η απεικόνιση της σύγχρονης εποχής και διαθέτει το αδιαμφισβήτητο σχεδιαστικό DNA των προκατόχων του. Ωστόσο, ενσωματώνει αυτά τα χαρακτηριστικά με έναν πιο προοδευτικό και πιο ψηφιακό τρόπο από ποτέ, με μια ιδιαίτερα ισχυρή και δυναμική εικόνα», λέει ο Pavone. 

Αμέσως κάτω από το καπό, υπάρχει η κόκκινη γραμμή των GTI και ενώ ο προφυλακτήρας του προκάτοχου του χωριζόταν από πτερύγια, ο κυψελοειδής σχεδιασμός είναι πλέον εντελώς ανοιχτός. Αριστερά και δεξιά υπάρχουν τα νέα φτερά GTI, τα οποία ενσωματώνουν χαρισματικά τα προαιρετικά LED φώτα ομίχλης σε σχήμα Χ και συνθέτουν μια εντελώς νέα εικόνα.

Σε λίγο καιρό το Golf GTI όγδοης γενιάς θα κοσμεί τους δρόμους. Ένα είναι σίγουρο: πρόκειται για ένα τόσο ξεχωριστό, τόσο σύγχρονο μα και τόσο γνήσιο GTI. Θα ενθουσιάσει σίγουρα κάθε φίλο της δυναμικής οδήγησης!

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή