Το ηλεκτρικό SUV της Skoda

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

H Skoda αποκαλύπτει το νέο Enyaq iV, που αποτελεί το πρώτο ηλεκτρικό SUV της μάρκας. Η «Κ» είχε την ευκαιρία να οδηγήσει το ξεχωριστό μοντέλο σε πρωτότυπη μορφή πριν από λίγους μήνες, ενώ σήμερα –στο πλαίσιο εορτασμού των 125 ετών από την ίδρυση της εταιρείας– παρουσιάστηκε παγκοσμίως το μοντέλο παραγωγής μέσω Διαδικτύου, λόγω κορωνοϊού.

Το Enyaq iV διαθέτει μια ολοκαίνουργια φιλοσοφία κίνησης, εκμεταλλευόμενο τις δυνατότητες που προσφέρει η αρθρωτή πλατφόρμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων MEB του Volkswagen Group. Η MEB αποτελείται από αυτό που είναι γνωστό ως πλατφόρμα skateboard, στην οποία η μπαταρία ενσωματώνεται στο δάπεδο για εξοικονόμηση χώρου. Τρεις χωρητικότητες μπαταρίας, πέντε επίπεδα ισχύος που κυμαίνονται από 109 έως 225 kW (148 έως 306 ίπποι, αντίστοιχα) και πίσω κίνηση ή τετρακίνηση καλύπτουν πολλές διαφορετικές απαιτήσεις και χρήσεις. Με αυτονομία έως 510 χλμ. στον κύκλο WLTP, το Enyaq iV προσφέρει χαρακτηριστική πρακτικότητα για καθημερινή χρήση. Επιπλέον, μπορεί να σύρει ρυμουλκούμενα βάρους έως 1.400 κιλά (κλίση 8%) ή 1.200 κιλά (κλίση 12%).

Εξαιρετική αεροδυναμική

Η αεροδυναμική του –που είναι εξαιρετική για SUV– επιτρέπει υψηλό βαθμό απόδοσης και, ως εκ τούτου, μεγάλη αυτονομία. Αυτό είναι επίσης εμφανές στον συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd) από 0,27, ο οποίος επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ελαστικών που διαθέτουν ιδιαίτερα χαμηλή αντίσταση κύλισης.

Προσφέροντας πολλές επιλογές για μπαταρίες και επίπεδα ισχύος, το αυτοκίνητο κάνει την οδήγηση διασκεδαστική. Εκτός από τον κινητήρα στον πίσω άξονα, τα δύο πιο ισχυρά μοντέλα είναι επίσης εξοπλισμένα με έναν δεύτερο ηλεκτροκινητήρα στον μπροστινό άξονα που μεταφέρει τη ροπή των 425 και 460 Nm αντίστοιχα στον δρόμο μέσω των τεσσάρων τροχών. Το βασικό Skoda Enyaq 50 iV είναι εξοπλισμένο με κινητήρα 109 kW και πίσω κίνηση. Η μέγιστη ροπή του είναι 220 Nm. Η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει ολική χωρητικότητα 55 kWh και αυτονομία έως 340 χλμ. Εξοπλισμένο με μπαταρία 62 kWh, το Enyaq 60 iV με ισχύ 132 kW μπορεί να καλύψει έως και 390 χλμ. Η μέγιστη ροπή του είναι 310 Nm. Το Enyaq 80 iV έχει ισχύ 150 kW, ροπή έως 310 Nm και αυτονομία έως 510 χλμ. 

Η μπαταρία 82 kWh χρησιμοποιείται και στις δύο παραλλαγές τετρακίνησης – σε συνδυασμό με τον δεύτερο ηλεκτροκινητήρα στον μπροστινό άξονα.

Το Enyaq 80x iV παράγει 195 kW και το Enyaq vRS iV αποδίδει 225 kW. Και τα δύο αυτά μοντέλα έχουν αυτονομία 460 χλμ. Η μπαταρία 82 kWh, η οποία έχει καθαρή χωρητικότητα 77 kWh, μπορεί να φορτιστεί από 5% έως 80% σε μόλις 38 λεπτά σε αντίστοιχα σημεία ταχείας φόρτισης DC. Στο σπίτι μπορεί βολικά να «ανεφοδιαστεί» κατά τη διάρκεια της νύχτας χρησιμοποιώντας ένα wallbox AC έως 11 kW, ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας. Αυτή η διαδικασία διαρκεί από έξι έως οκτώ ώρες. Επιπλέον, το Enyaq iV είναι εξοπλισμένο με έναν ειδικό φορτιστή γενικής χρήσης iV που ταιριάζει σε όλες τις συμβατικές πρίζες φόρτισης.

Η γκάμα των χρωμάτων περιλαμβάνει δύο στάνταρ και επτά μεταλλικά χρώματα. Το 50 iV διαθέτει ατσάλινους τροχούς 18 ιντσών ως στάνταρ, ενώ όλα τα άλλα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με ζάντες αλουμινίου. 

Το κορυφαίο Skoda Enyaq vRS iV είναι ιδιαιτέρως διασκεδαστικό στην οδήγηση. Επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,2 δευτερόλεπτα και επιτυγχάνει τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα.

Το Enyaq iV θα είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά την άνοιξη του 2021, ενώ η εμπορική του πορεία θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, καθώς προσεχώς θα ανακοινωθούν οι τιμές του και θα είναι δυνατή και η προπαραγγελία του μοντέλου. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ