ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Έρευνα: Το 74% των Ευρωπαίων επιθυμεί να αποκτήσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Έρευνα: Το 74% των Ευρωπαίων επιθυμεί να αποκτήσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Το 43% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί καλή λύση, για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της EVBox Mobility Monitor σχετικά με την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 62% των Ευρωπαίων χαρακτηρίζει την κλιματική αλλαγή ως «προσωπικό ζήτημα» και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο για να σώσουν τον πλανήτη. 

Το 74% επιθυμεί να επενδύσει αγοράζοντας ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σε αυτό το ποσοστό εντάσσονται και αυτοί που ήδη οδηγούν όχημα μηδενικών εκπομπών. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (62%) δηλώνουν ότι η μείωση των εκπομπών CO2 στις μεταφορές είναι σημαντική και ότι το συντομότερο θα πρέπει να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Ωστόσο τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένουν οι σταθμοί φόρτισης, καθώς θέτουν ως ένα βασικό πρόβλημα την διαθεσιμότητα των δημόσιων σημείων φόρτισης. Κάποιοι Ευρωπαίοι πολίτες έθεσαν και τον προβληματισμό για το εάν η φόρτιση σε δημόσιους φορτιστές είναι ιδιαίτερα ακριβή, γεγονός που θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα στην εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης λόγω κόστους.

Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των υφιστάμενων προγραμμάτων απόκτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκονται σε καλό δρόμο και ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα (89%) απόκτησης EV, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει καλή οργανωτική δομή.

Οι ερωτηθέντες που μετείχαν στην έρευνα υποστήριξαν ότι οι κυβερνητικές πολιτικές είναι αυτές που δίνουν την τάση για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Το 77% των ανθρώπων που σκέφτονται να επενδύσουν σε ένα EV πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε πολιτικές που προστατεύουν το περιβάλλον. Ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για το κλίμα και τους ρύπους θεωρείται ευνοϊκός και καλός από το 70% των οδηγών EV.

Τέλος, από αυτούς που ήδη οδηγούν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το 82% δηλώνει ότι δεν το έχουν μετανιώσει και ότι το επόμενο αυτοκίνητό τους θα είναι και πάλι ηλεκτρικό.

Στην έρευνα μετείχαν 3.600 Ευρωπαίοι πολίτες από τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.