Το νέο Kia EV6 GT

Η Kia λανσάρει το ολοκαίνουργιο EV6 GT, ένα πλήρως ηλεκτρικό crossover υψηλών επιδόσεων που δημιουργήθηκε για τη νέα εποχή της βιώσιμης μετακίνησης

7' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Kia λανσάρει το ολοκαίνουργιο EV6 GT, ένα πλήρως ηλεκτρικό crossover υψηλών επιδόσεων που δημιουργήθηκε για τη νέα εποχή της βιώσιμης μετακίνησης. Ως το πιο ισχυρό αυτοκίνητο παραγωγής της Kia μέχρι σήμερα, το EV6 GT προσφέρει συναρπαστικές επιδόσεις, premium δυνατότητες μεγάλων ταξιδιών που συνδυάζουν εξαιρετικούς χώρους με κορυφαία άνεση, τεχνολογία εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης και μια άκρως εντυπωσιακή πραγματική αυτονομία για άνετα ταξίδια.

Η εκφραστική εξωτερική σχεδίαση του EV6 GT διαθέτει μια σειρά από σπορ πινελιές και αισθητικές βελτιώσεις που υποδηλώνουν τις εξαιρετικές του επιδόσεις. Στο εσωτερικό του, τους επιβάτες καλωσορίζει ένας σύγχρονος και άνετος χώρος που διαθέτει όλη την τεχνολογία που μπορεί να χρειαστεί ο οδηγός και οι επιβάτες του, ενισχύοντας περαιτέρω την ασφάλεια, τη συνδεσιμότητα και την ψυχαγωγία σε κάθε στάδιο του ταξιδιού.

Βασισμένο στην προηγμένη Electric-Global Modular Platform (E-GMP) της Kia, το EV6 GT προσφέρει επιδόσεις που ξεχωρίζουν τόσο στην κατηγορία του όσο και στην κατηγορία τουρισμού διασφαλίζοντας μια κατάσταση halo στην αναγεννημένη Kia. Το EV6 GT συνδυάζει 0-100 χλμ./ ώρα σε μόλις 3,5 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 260 χλμ./ ώρα με αυτονομία 424 χιλιομέτρων και δυνατότητα φόρτισης από το 10 στο 80% σε μόλις 18 λεπτά.

Πέρα από τις δυναμικές επιδόσεις, το EV6 GT προσφέρει και δυναμικά χαρακτηριστικά οδήγησης και χειρισμών που δημιουργεί μια αίσθηση συνεχούς επαφής με το δρόμο. Τα φρένα υψηλής απόδοσης, το αναβαθμισμένο σύστημα διεύθυνσης και η προσαρμοσμένη στις κορυφαίες επιδόσεις ανάρτηση βελτιώνουν κατακόρυφα τον έλεγχο και τονώνουν την αυτοπεποίθηση, ενώ το εμπλουτισμένο σύστημα Drive Mode Select επιτρέπει στους οδηγούς να προσαρμόζουν την οδηγική εμπειρία για βέλτιστο έλεγχο υπό διαφορετικές συνθήκες.

Το Kia EV6 GT είναι ήδη διαθέσιμο για παραγγελίες. Η παραγωγή του θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο και οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του 2022.

Μυώδες αμάξωμα

Η σχεδίαση του EV6 GT παρέχει κάτι διαφορετικό στην κατηγορία των crossover, με ένα ξεχωριστό, εντυπωσιακό αμάξωμα με πολλά χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας, καθώς και πρωτοφανή για ένα ηλεκτρικό Kia (EV) επίπεδα απόδοσης. Στο επίκεντρο του στυλ του EV6 GT βρίσκεται η σχεδιαστική φιλοσοφία «Opposites United» της Kia, η οποία εμπνέεται από τις αντιθέσεις που υπάρχουν στη φύση και την ανθρωπότητα. Η σχεδιαστική φιλοσοφία «Power to Progress» ταιριάζει απόλυτα στο σπορ χαρακτήρα του GT, συνδυάζοντας την ισχύ και την ταχύτητα με στοιχεία αντίθεσης που καταλήγουν σε ένα πραγματικά καινοτόμο σχήμα.

Το μπροστινό μέρος του  EV6 GT δημιουργεί αμέσως μια έντονη οπτική εντύπωση. Το χαρακτηριστικό «Digital Tiger Face» της Kia περιλαμβάνει προσαρμοζόμενους προβολείς LED και δυναμικά φλας, ενώ τα μυώδη φτερά και το καπό με τις έντονες γραμμές τους προσδίδουν στο EV6 GT μια δυναμική εμφάνιση. Ένας νέος εμπρός προφυλακτήρας, ειδικός για το GT, τονίζει το πλάτος του αυτοκινήτου δημιουργώντας μια αίσθηση σταθερότητας.

Το αεροδυναμικό προφίλ του EV6 GT διαθέτει ένα σύνολο από έντονες χαρακτηριστικές γραμμές που προσθέτουν ισχύ και καθαρότητα, ενώ η έντονη γραμμή της οροφής και οι κολόνες C με τη μεγάλη κλίση δημιουργούν μια κομψή σιλουέτα crossover. Οι υψηλές επιδόσεις γίνονται εμφανείς χάρη στις ζάντες αλουμινίου των 21 ιντσών, ενώ οι εντυπωσιακές δαγκάνες των φρένων δείχνουν την ισχύ πέδησης του GT. Στο πίσω μέρος, μια αεροτομή, τα εμφατικά πίσω φώτα LED και ένας μοναδικός προφυλακτήρας και διαχύτης ολοκληρώνουν τη μεταμόρφωση σε GT.

Εσωτερικό εστιασμένο στον οδηγό

Το εσωτερικό του EV6 GT συνδυάζει το αθλητικό στυλ με την άνεση και την πρακτικότητα. Τους επιβάτες καλωσορίζει ένα σετ καθισμάτων μπάκετ με επένδυση από σουέτ που παρέχουν πολύ καλή στήριξη κατά τη διάρκεια της γρήγορης οδήγησης και άνεση στις μεγάλες αποστάσεις. Τα μεταλλικά λογότυπα GT και οι πράσινες λεπτομέρειες συμβάλλουν στη σύγχρονη και υψηλής τεχνολογίας εμφάνισή τους. Το εσωτερικό του EV6 GT διαθέτει υλικά κορυφαίας ποιότητας, ενώ οι σπορ πινελιές δημιουργούν μια δυναμική αίσθηση.

Οι διπλές καμπύλες οθόνες των 12,3 ιντσών του συστήματος infotainment παρέχουν όλες τις λειτουργίες για την οδήγηση, τη συνδεσιμότητα και την ψυχαγωγία με απόλυτη ευκρίνεια. Η απλή γλώσσα σχεδίασης της ευρείας οθόνης και του ταμπλό εξασφαλίζουν στο εσωτερικό μια αίσθηση υψηλής τεχνολογίας. Ένα εργονομικό τιμόνι δύο ακτίνων περιλαμβάνει έναν αποκλειστικό επιλογέα GT Drive Mode, που επιτρέπει στους οδηγούς να έχουν εύκολη πρόσβαση και να προσαρμόζουν την οδηγική τους εμπειρία.

Η εσωτερική σχεδίαση επωφελείται από τη χρήση της ειδικά εξελιγμένης πλατφόρμας E-GMP της Kia. Παρά τις κόμπακτ εξωτερικές διαστάσεις του EV6 GT, το μεταξόνιο των 2.900 mm και το επίπεδο δάπεδο έχουν ως αποτέλεσμα ένα εσωτερικό ανάλογο με αυτό πολλών μεσαίου μεγέθους SUV, εξασφαλίζοντας έτσι εξαιρετικές δυνατότητες ταξιδιού.

Το EV6 GT προσφέρει έξυπνη και ευέλικτη διαμόρφωση του εσωτερικού του και πληθώρα χώρων αποθήκευσης μαζί με 480 λίτρα (VDA) χώρου αποσκευών με τα καθίσματα της δεύτερης σειράς στη θέση τους. Με τα καθίσματα της δεύτερης σειράς αναδιπλωμένα, η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ αυξάνεται στα 1.260 λίτρα. Το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης ένα μπροστινό πορτμπαγκάζ που παρέχει επιπλέον 20 λίτρα αποθηκευτικού χώρου.

Σύστημα μετάδοσης υψηλής απόδοσης

Το υψηλών επιδόσεων πλήρως ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης διπλού κινητήρα του EV6 GT έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προσφέρει μια ασύλληπτη οδηγική εμπειρία. Ένας ηλεκτροκινητήρας ισχύος 160 kW (218 PS) που είναι τοποθετημένος μπροστά λειτουργεί σε συνδυασμό με έναν δεύτερο ισχύος 270 kW (367 PS) που είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος για να παρέχει συνδυασμένη ισχύ 430 kW (585 PS) και 740 Nm ροπής. Η κίνηση μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς εξασφαλίζοντας βέλτιστα δυναμικά χαρακτηριστικά ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Η ισχύς και η πρόσφυση που παρέχει το σύστημα μετάδοσης του EV6 GT εξασφαλίζει ακαριαία αλλά και προοδευτική απόδοση. Το GT μπορεί να επιταχύνει για τα 0-100 χλμ./ώρα σε 3,5 δευτερόλεπτα και μπορεί να φτάσει την τελική ταχύτητα των 260 χλμ./ώρα. Ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (e-LSD) διασφαλίζει κορυφαίο κράτημα και σταθερότητα στις στροφές, κατανέμοντας αυτόματα τη ροπή στους τροχούς με τη μεγαλύτερη πρόσφυση. Ένα σύστημα πέδησης υψηλής απόκρισης ενισχύει την αίσθηση αυτοπεποίθησης και ασφάλειας πίσω από το τιμόνι. Τα αεριζόμενα δισκόφρενα εμπρός (380 χλστ.) και πίσω (360 χλστ.) παρέχουν εξαιρετική απόδοση πέδησης, ενώ η γραμμική αίσθηση του πεντάλ προσθέτει περαιτέρω σιγουριά.

Η μεγάλη μπαταρία 77,4 kWh του EV6 GT και οι δυνατότητες γρήγορης φόρτισης 800 V προσφέρουν μία ιδιαίτερα υψηλή αυτονομία 424 χιλιομέτρων και  δυνατότητα φόρτισης από 10-80% σε μόλις 18 λεπτά. Ο συνδυασμός των σπορ επιδόσεων του αυτοκινήτου, της μεγάλης αυτονομίας και της εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης αναδεικνύουν το EV6 GT σε ένα πραγματικά συναρπαστικό και ικανό GT.

Παράλληλα με τα υπάρχουσα προφίλ οδήγησης Eco, Normal και Sport, το GT Drive Mode βελτιστοποιεί αυτόματα τους ηλεκτροκινητήρες, το φρενάρισμα, το τιμόνι, την ανάρτηση, τα συστήματα e-LSD και το σύστημα ελέγχου ευστάθειας (ESC) στις πιο δυναμικές ρυθμίσεις του για μια εξαιρετικά συναρπαστική οδηγική εμπειρία. Οι οδηγοί μπορούν επίσης να προσαρμόσουν κάθε σύστημα ώστε να ταιριάζει στις δικές τους  προτιμήσεις μέσω του My Drive.

Το σύστημα διεύθυνσης του EV6 GT έχει ρυθμιστεί ειδικά για δυναμική οδήγηση μεγιστοποιώντας την ευαισθησία του τιμονιού για βελτιωμένη και άμεση πληροφόρηση. Το σύστημα της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ανάρτησης (ECS) του GT παρέχει ευελιξία και άνεση χάρη στον συνεχή έλεγχο της απόσβεσης. Η κύρια προτεραιότητα της Kia κατά τη ρύθμιση της ανάρτησης ήταν να προσφέρει έναν πραγματικό GT χαρακτήρα συνδυάζοντας εξαιρετική άνεση στις υψηλές ταχύτητες δίχως να επηρεάζεται η απόλαυση της γρήγορης οδήγησης. Ως αποτέλεσμα, η οδήγηση του EV6 GT παραμένει ασυμβίβαστη σε όλες τις ταχύτητες με το σασί να διαθέτει ιδανική ισοροπία κατά την επιβράδυνσή ή την επιτάχυνση.

Στις λειτουργίες Eco και Normal drive, ο έλεγχος του αμαξώματος στις στροφές και στην  επιβράδυνση είναι εξαιρετικός, ενώ όσο αυξάνεται η ταχύτητα βαραίνει η αίσθηση του τιμονιού. Εάν ο οδηγός επιλέξει Sport ή GT Mode, ο έλεγχος του αμαξώματος είναι πιο «σφιχτός» και η οδήγηση γίνεται πιο σπορ, προσδίδοντας μια  πιο συναρπαστική αίσθηση. Παρόλα αυτά, η ομάδα μηχανικών της Kia έχει διασφαλίσει ότι η οδήγηση παραμένει άνετη σε όποιο προφίλ οδήγησης και αν επιλέξει ο πελάτης, με το GT Mode να παραμένει προοδευτικό, ασφαλές και σταθερό στα μεγάλα ταξίδια και στις υψηλές ταχύτητες.

Ενώ είναι εξαιρετικά άνετο, το EV6 GT προσφέρει στον οδηγό τον απόλυτο έλεγχο για πραγματικά συναρπαστικές εμπειρίες. Επιπρόσθετα, ο οδηγός μπορεί να απενεργοποιήσει το σύστημα ESC του αυτοκινήτου για την παραγωγή υπερστροφής, ενώ η αποκλειστική λειτουργία Drift Mode στέλνει υψηλότερο ποσοστό ισχύος στους πίσω τροχούς για απολαυστικές πλαγιολισθήσεις.

Ultra-fast ταχυφόρτιση

Χάρη στην φόρτιση σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, το EV6 GT καθιστά εύκολη την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων χάρη στην πρόσβαση σε ένα αποκλειστικό δίκτυο φόρτισης. Η επένδυση της Kia στο IONITY, το ολοκληρωμένο δίκτυο φόρτισης υψηλής ισχύος της Ευρώπης, προσφέρει στους οδηγούς μια ξέγνοιαστη εμπειρία ταχυφόρτισης. Με πρόσβαση σε περισσότερους από 400 σταθμούς φόρτισης σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, με ένα σημείο φόρτισης ανά 120 χλμ. του ευρωπαϊκού δικτύου αυτοκινητοδρόμων και με 100% καθαρή ενέργεια, οι οδηγοί μπορούν να απολαμβάνουν μια αξιόπιστη και βιώσιμη διαδικασία ταχυφόρτισης. Η συνεργασία της Kia με την Digital Charging Solutions (DCS) παρέχει επίσης στους οδηγούς πρόσβαση σε περισσότερα από 320.000 επιπλέον σημεία φόρτισης. Οι χρήστες μπορούν εύκολα να διαχειριστούν τα τιμολόγια και τις πληρωμές για παρόχους IONITY και DCS μέσω της εύχρηστης εφαρμογής χρέωσης Kia Charge App.

Βελτιώνοντας περαιτέρω τη χρηστικότητα, η Ενσωματωμένη Μονάδα Ελέγχου Φόρτισης (Integrated Charging Control Unit  ή ICCU) του EV6 GT προσφέρει λειτουργία φόρτισης από όχημα σε φορτίο (vehicle-to-load ή V2L), η οποία είναι ικανή να χρησιμοποιεί ενέργεια από την μπαταρία του οχήματος. Η λειτουργία V2L μπορεί να προσφέρει τροφοδοσία έως και 3,6 kW και μπορεί, για παράδειγμα, να παρέχει ρεύμα για την ταυτόχρονη λειτουργία μίας τηλεόρασης 55 ιντσών και ενός κλιματιστικού για περισσότερες από 24 ώρες. Επίσης, εάν χρειαστεί το σύστημα μπορεί επίσης να φορτίσει ένα άλλο EV.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή