Leasing σε οχήματα άνω των 3,5 τόνων: Ο πλήρης οδηγός
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
leasing-σε-οχήματα-άνω-των-35-τόνων-ο-πλήρης-οδη-562132993

Leasing σε οχήματα άνω των 3,5 τόνων: Ο πλήρης οδηγός

Όλα τα οφέλη για την επιχείρηση σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton για λογαριασμό της Kinsen Hellas.

Ενίσχυση και διεύρυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, φορολογικά οφέλη, ενδυνάμωση της εταιρικής κουλτούρας, βελτίωση των ταμειακών διαθεσίμων. Τα πολλαπλά επιχειρηματικά οφέλη ωθούν πολλές ελληνικές εταιρείες να υιοθετήσουν τη λύση της λειτουργικής μίσθωσης οχημάτων, ακολουθώντας την τάση που έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια με επιτυχία στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Σχετική έρευνα της εταιρείας Grant Thornton που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο επιβεβαίωσε ότι το leasing οχημάτων (επιβατηγών, φορτηγών, λεωφορείων, μηχανημάτων έργου) ωφελεί τη γενική λειτουργία της επιχείρησης, την απαλλάσσει από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη.

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της Kinsen Hellas, της εταιρείας που έφερε στην Ελλάδα τον γαλλικό κολοσσό, Europcar, προσφέροντας σύγχρονες και καινοτόμες υπηρεσίες στον τομέα της βραχυχρόνιας ενοικίασης (Rent A Car) και μακροχρόνιας μίσθωσης (lease). Η Kinsen Hellas αποτελεί δημιούργημα και κοινό όραμα μιας ομάδας Ευρωπαίων ιδιωτών επενδυτών και μιας ελληνικής οικογένειας με μακρόχρονη παρουσία στο ελληνικό επιχειρείν. Η Kinsen Hellas είναι η μοναδική εταιρεία που παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις κινητικότητας, από μοτοσικλέτες έως και τα πλέον εξειδικευμένα φορτηγά, λεωφορεία και μηχανήματα έργου τόσο για μεταφορικές όσο και για εμπορικές επιχειρήσεις.

Πλεονεκτήματα για τη λειτουργία της επιχείρησης

Η λειτουργική μίσθωση των επαγγελματικών οχημάτων είναι μία σχετικά νέα διαδικασία στην χώρα μας. Θεσπίστηκε με τον ν.4663/2020 (άρθρο 32), ο οποίος προβλέπει οχήματα συγκεκριμένων κατηγοριών να εκμισθώνονται και να τίθενται σε κυκλοφορία ως δημόσιας χρήσης στο όνομα του μισθωτή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η υπηρεσία leasing βαρέων φορτηγών, μηχανημάτων έργου και τουριστικών λεωφορείων αφορά τους επαγγελματίες, τις εταιρείες και τους οργανισμούς που ενδιαφέρονται για οχήματα άνω των 3,5 τόνων ή λεωφορεία άνω των 9 θέσεων. Η λειτουργική μίσθωση δίνει τη δυνατότητα σε μεταφορικές εταιρείες αλλά και εμπορικές επιχειρήσεις να απολαμβάνουν αφενός τα πλεονεκτήματα του leasing και, αφετέρου, να ενισχύουν με έμμεσο τρόπο τις επιχειρηματικές τους δράσεις.

Leasing σε οχήματα άνω των 3,5 τόνων: Ο πλήρης οδηγός-1

Μέσω της Kinsen Hellas, η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει σύγχρονα οχήματα διευρύνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες της. Να τα χρησιμοποιεί μέσα από ευέλικτα προγράμματα μίσθωσης, που είναι κατάλληλα για τις ανάγκες της, καθώς και να μπορεί να καθορίσει τη διάρκεια, το ύψος και τον τύπο του οχήματος. Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, μέσω των οχημάτων leasing ενδυναμώνεται η εταιρική κουλτούρα. Επιπρόσθετα, λόγω της δυνατότητας μίσθωσης από την Kinsen Hellas οχημάτων σύγχρονης τεχνολογίας και φιλοπεριβαλλοντικού προσανατολισμού (λιγότερα καύσιμα, λιγότερες βλάβες, πιο οικονομικές συντηρήσεις), η εταιρεία προβάλλεται στην κοινωνία ένα «πράσινο» πρόσωπο, αφού τα οχήματά της συμβάλλουν στη μείωση των ρύπων στο περιβάλλον. Επίσης, μέσω του leasing η επιχείρηση απαλλάσσεται από χρονοβόρες διαδικασίες (ασφάλιση, συντήρηση οχημάτων, τέλη κυκλοφορίας), και τα ταμειακά της διαθέσιμα βελτιώνονται γιατί αξιοποιεί τα έσοδά της και έχει πλήρη εικόνα και πρόβλεψη των ετήσιων δαπανών της για ένα όχημα. Τέλος, το κόστος των μισθωμάτων εκπίπτει των φορολογικών κερδών και του ΦΠΑ, όταν πρόκειται για επαγγελματικό όχημα.

Τα φορολογικά οφέλη

Μία επιχείρηση που επιλέγει το leasing ως λύση για τα επαγγελματικά της οχήματα μπορεί να πάρει μία σημαντική φορολογική «ανάσα», καταδεικνύει η έρευνα της Grant Thornton για την Kinsen Hellas. Τα έξοδα λειτουργικών μισθωμάτων επαγγελματικών οχημάτων εκπίπτουν στο σύνολό τους από τα φορολογητέα κέρδη κάθε επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι τα μισθωμένα οχήματα χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του εταιρικού σκοπού και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Το μισθωμένο όχημα έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι η επιχείρηση δεν «φορτώνεται» με πάγια στοιχεία και απρόβλεπτα έξοδα, ενώ, ανάλογα με την δραστηριότητά της, μπορεί κάθε χρονιά να καθορίσει και τα έξοδα για τα οχήματά της (μείωση στόλου ή αύξηση).

Πότε «συμψηφίζεται» ο Φ.Π.Α.

Το κύριο θέμα που απασχολεί τις επιχειρήσεις είναι αν μπορούν να «συμψηφίσουν» τον Φ.Π.Α. (24%) των μισθωμάτων επαγγελματικών οχημάτων, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο ταμειακό διαθέσιμο για την επιχείρηση. Όπως επισημαίνει στην έρευνά της η Grant Thornton, ο Φ.Π.Α. αναγνωρίζεται πλήρως προς έκπτωση από τον Φ.Π.Α. των πωλήσεων της επιχείρησης, όπως και ο Φ.Π.Α. κάθε άλλης επαγγελματικής δαπάνης η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επίτευξης των επιχειρηματικών επιδιώξεων.

Στα μισθωμένα επιβατικά οχήματα, ο Φ.Π.Α. επί των μισθωμάτων δεν αναγνωρίζεται για συμψηφισμό, όμως στην περίπτωση των επαγγελματικών οχημάτων η έκπτωση του ΦΠΑ πραγματοποιείται στο ακέραιο. Για να εξασφαλιστεί η έκπτωση, πρέπει το μισθωμένο όχημα να χρησιμοποιείται από την επιχείρηση σε οποιαδήποτε δραστηριότητα της οποίας τα έσοδα υπόκεινται σε Φ.Π.Α..

Όπως αναφέρεται στην έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Kinsen Hellas, σε περίπτωση που το μηνιαίο μίσθωμα για ένα όχημα είναι €2.000 (πλέον Φ.Π.Α.) και το μισθώνει νομικό πρόσωπο, το τελικό μετά φόρων κόστος για την εταιρεία θα ανέρχεται σε €1.560 (έκπτωση εταιρικού φόρου 22%).

Για περισσότερες πληροφορίες https://kinsen.gr/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή