Παρουσίαση νέου Volkswagen Tiguan στη Μάνη

Παρουσίαση νέου Volkswagen Tiguan στη Μάνη

23' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξιδέψαμε μέχρι τη Μάνη για την πανελλήνια δημοσιογραφική παρουσίαση του νέου Volkswagen Tiguan. Το νέο SUV της γερμανικής εταιρείας προσφέρεται από 27.300 ευρώ και με κινητήρες 1.4 TSI (125, 150 και 180 ίππων) και 2.0 TDI (έως και 240 PS). Αναλυτικές πληροφορίες για το νέο Volkswagen Tiguan μπορείτε να βρείτε παρακάτω:

ΤΟΥ ΑΡΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

(Δείτε τις τιμές από το αρχείο PDF)

Το Tiguan δείχνει με αυτοπεποίθηση το δρόμο προς το μέλλον, με εντυπωσιακή σχεδίαση και πολύπλευρο, all-round, χαρακτήρα. Το πρώτο όχημα ελευθέρου χρόνου που βασίζεται στην πλατφόρμα MQB θέτει νέα δεδομένα στους τομείς της σχεδίασης, της άνεσης και της χρηστικότητας.

Μάνη, Ιούνιος 2016.  Πρόκειται για ένα εξαιρετικό όχημα πολλαπλών χρήσεων με ιδιαίτερη σχεδίαση που επαναπροσδιορίζει την κατηγορία του και με αυτοπεποίθηση δείχνει το δρόμο προς το μέλλον. Είναι το πρώτο όχημα ελευθέρου χρόνου που βασίζεται στην σπονδυλωτή πλατφόρμα MQB, και θέτει νέα δεδομένα στους τομείς της σχεδίασης, της άνεσης και της λειτουργικότητας. Επιτυγχάνοντας αυτά, καταφέρνει παράλληλα να παραμένει ένα ικανό εκτός δρόμου όχημα με ένα ανθεκτικό σύστημα μετάδοσης της κίνησης σε όλους τους τροχούς, υψηλής τεχνολογίας, για χρήση τόσο στον αυτοκινητόδρομο όσο και έξω από αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο, το Tiguan είναι περισσότερο SUV και ταυτοχρόνως κάτι περισσότερο από SUV.

Αυξημένη εμπειρία οδήγησης: Το εντελώς ανασχεδιασμένο Tiguan, προσφέρει ελευθερία σε πολλούς τομείς για ένα ευρύ φάσμα οδηγών του: η ελευθερία αυτή πηγάζει από το ευρύχωρο εσωτερικό του και από την ευρεία γκάμα των κινητήρων του η οποία περιλαμβάνει οκτώ εκδόσεις μεταξύ 85 kW / 115 PS και 176 kW / 240 PS που όλες τους είναι πιο ισχυρές και ενεργειακά πιο αποδοτικές από τις προκατόχους τους.

Περισσότερος δυναμισμός: Χάρη στο νέο σύστημα 4MOTION Active Control, το Tiguan εγγυάται εξαιρετικές δυνατότητες στον τομέα της επιτάχυνσης και οδηγική ευχαρίστηση για κάθε περίσταση και σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους και οδοστρώματος. Οι εξατομικευμένες δυνατότητες ρυθμίσεων και η άνεση κατά την οδήγηση κατακτούν νέα επίπεδα, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το προαιρετικό σύστημα ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αναρτήσεων (Dynamic Chassis Control – DCC) και το προοδευτικό σύστημα διεύθυνσης με κρεμαριέρα μεταβλητού λόγου (Progressive Steering), το οποίο είναι διαθέσιμο στον βασικό εξοπλισμό της έκδοσης Exclusive.

Περισσότερη ελευθερία: Ένα ευρύχωρο εσωτερικό συνδυασμένο με μία αξιοσημείωτη αύξηση του χώρου φόρτωσης και της χρηστικότητας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πρακτική καθημερινή χρήση – η προσέγγιση του νέου Tiguan αντιπροσωπεύει ένα concept που έχει βελτιωθεί εργονομικά σε πάρα πολλές λεπτομέρειες.

Περισσότερο στιλ: Η σχεδίαση του νέου Tiguan δίνει έμφαση στην ανεξαρτησία και το δυναμισμό. Με το αυτοκίνητο αυτό, η Volkswagen παρουσιάζει ένα εντελώς νέο σχεδιαστικό προφίλ για τα SUV της, που συνδυάζει τις εντυπωσιακές αναλογίες με σαφή δέσμευση στο εκλεπτυσμένο και συνάμα ισχυρό παρουσιαστικό. Αυτή η δυναμική διάθεση αποτυπώνεται συστηματικά σε λεπτομέρειες όπως το οριζόντια τοποθετημένο στοιχείο που δημιουργείται από τη μάσκα του ψυγείου και τα φώτα, και την υψηλότερη, σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, μεσαία γραμμή που έχει ως αποτέλεσμα μια πιο «ισχυρή» παρουσία.

Περισσότερη ασφάλεια: Το νέο Tiguan ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες ασφαλείας και συστήματα υποβοήθησης του οδηγού στον βασικό του εξοπλισμό. Σε αυτά περιλαμβάνεται το Front Assist με City Emergency Braking και pedestrian monitoring (Σύστημα επιτήρησης εμπρόσθιου χώρου, με πέδηση έκτακτης ανάγκης και ολοκληρωμένη παρακολούθηση των πεζών), το Lane Assist (Ενεργό σύστημα διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας) το οποίο δεν ενημερώνει απλά τον οδηγό – όπως σε πολλά αυτοκίνητα της κατηγορίας – αλλά διορθώνει το τιμόνι, το Pre-Crash (ενεργά προληπτική προστασία των επιβατών) και το ενεργό καπό για την προστασία των πεζών και των δικυκλιστών. Πρόκειται για τεχνολογία της premium κατηγορίας σε ένα SUV που τοποθετείται ως νεωτεριστής – και όχι μόνο όταν πρόκειται για την ασφάλεια.

Περισσότερη άνεση: Το νέο Tiguan συνδυάζει εξαιρετικούς χώρους και ευελιξία στη χρήση με κορυφαία άνεση, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες οδήγησης. Κάθε στοιχείο του είναι προσανατολισμένο στο να κάνει την οδήγηση και κάθε διαδρομή πιο ευχάριστη – από τα προαιρετικά ergoActive καθίσματα με πιστοποίηση AGR, μέχρι το χαμηλότερο κατώφλι του χώρου αποσκευών για διευκόλυνση της φόρτωσης. Ο ψηφιακός και διαδραστικός πίνακας οργάνων (Active Info Display) – βασικός εξοπλισμός στην έκδοσης Exclusive – σε συνδυασμό με το σύστημα Area View εγγυώνται αυξημένη ορατότητα 360°, ενώ το σύστημα Easy Open and Close κάνουν απλή υπόθεση τη φόρτωση του πορτμπαγκάζ. Το στάνταρ 3-ζωνικό σύστημα κλιματισμού που περιλαμβάνει την νέα λειτουργία Air-Care με αντιαλλεργικό φίλτρο προσφέρει πολυζωνικό, ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας σε όλα τα καθίσματα. Η συνολική αίσθηση που εισπράττει κανείς είναι αυτή του προσεκτικά σχεδιασμένου και διεξοδικά τελειοποιημένου οχήματος.

Περισσότερο SUV: Οι 4MOTION τετρακίνητες εκδόσεις του νέου Tiguan ξεχωρίζουν στα ευρωπαϊκά εκτός δρόμου οχήματα χάρη στα 200 mm της απόστασης από το έδαφος. Η εντυπωσιακή ικανότητα ρυμούλκησης τρέιλερ φτάνει μέχρι τα 2500 kg, κάτι που είναι μοναδικό για την compact κατηγορία, ενώ το προαιρετικό offroad ρύγχος με γωνία προσέγγισης 25 μοιρών αποτελεί ένα νέο πρότυπο. Το νέο Tiguan γίνεται το σημείο αναφοράς στην κατηγορία των compact SUV.

Περισσότερη ενημέρωση & ψυχαγωγία: Οι επιβάτες είναι πάντα “on” στο νέο Tiguan, χάρη στην τελευταίας γενιάς τεχνολογία infotainment. Το προαιρετικό πακέτο Media Control και το στάνταρ App-Connect δημιουργεί την ιδανική διασύνδεση με τα smartphones και tablets. Λεπτομέρειες όπως η βάση ασύρματης φόρτισης για smartphones ολοκληρώνουν το πακέτο της άνεσης.

 

1. Στρατηγική & αγορά

Τα βασικά στοιχεία του Tiguan

-2,8 εκατομμύρια αγοραστές Tiguan, από την πρώτη είσοδό του στην αγορά, το 2007

-Το νέο Tiguan ξεκινά μια παγκόσμια, προϊοντική ανάπτυξη στο χώρο των SUV

-Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Volkswagen θα προσφέρει τουλάχιστον ένα SUV σε κάθε σχετική κατηγορία

Μια υψηλή θέση οδήγησης συνδυασμένη με ασφάλεια και άνεση: αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των SUV που εμπνέουν πολλούς πελάτες. Με ποσοστό της τάξης του 30%, αποτελούν τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τύπο αμαξώματος, παγκοσμίως. Η κατηγορία A-SUV, στην οποία ανήκει το νέο Tiguan, αυξάνεται με τρομακτικούς ρυθμούς. Οι προβλέψεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση κατά περισσότερα από 2 εκατομμύρια οχήματα.

Με την παρουσίαση του πρώτου Tiguan, το 2007, η Volkswagen έγραψε μια συναρπαστική ιστορία επιτυχίας στις πωλήσεις. Από τότε, 2,8 εκατομμύρια αγοραστές σε όλον τον κόσμο επέλεξαν το Tiguan. Οι πελάτες απολαμβάνουν το Tiguan τους, σε περισσότερες από 170 χώρες ανά την υφήλιο. Το γεγονός αυτό τοποθετεί το Tiguan μεταξύ των βασικών προϊοντικών πυλώνων της Volkswagen, δίπλα στα Golf, Passat και Polo.

H Volkswagen αρχίζει να επεκτείνει συστηματικά τη γκάμα των SUV της σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από το νέο Tiguan. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Volkswagen θα προσφέρει τουλάχιστον ένα SUV σε κάθε κατηγορία. Ένα εκθεσιακό πρωτότυπο που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του στη Γενεύη, το κομψό T-Cross Breeze  – ένα SUV convertible – προσέφερε μια πρώτη εικόνα ενός μελλοντικού μοντέλου. Μια άλλη σαφής ένδειξη της αποφασιστικότητας της Volkswagen είναι ότι εξέλιξε το Tiguan με δύο μεταξόνια, προκειμένου να ικανοποιήσει την επιθυμία για επτά καθίσματα και περισσότερο χώρο για τα πόδια, σε συγκεκριμένες αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Το μεσαίας κατηγορίας (mid-size) SUV που έχει ανακοινωθεί για αυτές τις αγορές βρίσκεται επίσης προ των πυλών. Και το Touareg, το «καθαρόαιμο» Off-Road premium SUV, θα καλωσορίσει μια καινούρια έκδοση την επόμενη χρονιά. Στην κατηγορία του Polo, κάτω από το Tiguan, ένα μοντέλο παραγωγής, εμπνευσμένο από το πρωτότυπο T-Roc, θα ακολουθήσει το T-Cross Breeze.

 

 

2. Σχεδίαση

Τα βασικά στοιχεία του Tiguan

-Η νέα σχεδιαστική γλώσσα δημιουργεί ένα ευδιάκριτο, ανεξάρτητο σχεδιαστικό προφίλ για τα SUV στη Volkswagen

-Η χρήση της πλατφόρμας MQB επέτρεψε πιο εντυπωσιακές αναλογίες και ένα δυναμικό design

-Οι γραμμές και το concept των φωτιστικών σωμάτων, τόσο στο εσωτερικό όσο και εξωτερικά, ενισχύουν τη δυναμική εμφάνιση

Το εντυπωσιακό SUV προφίλ του νέου Tiguan αποπνέει ισχύ, αυτοπεποίθηση και κυριαρχία. Η εντύπωση αυτή δημιουργείται γιατί οι σχεδιαστές, υπό την ηγεσία του Klaus Bischoff, εφάρμοσαν αυτή τη βασική αρχή: το λιγότερο είναι περισσότερο. Το νέο Tiguan γοητεύει μέσω της κομψής του σχεδίασης. Οι αναλογίες του βασικού μοντέλου με κίνηση στους εμπρός τροχούς δημιουργούν μία ισχυρή εικόνα στο δρόμο, με μείωση του ύψους κατά 57 mm, στα 1.646 mm και με αύξηση στο πλάτος κατά 30 mm, στα 1.839 mm. Με μήκος 4.486 mm είναι επίσης κατά 60 mm μακρύτερο από τον προκάτοχό του. Το μεταξόνιο, έχοντας κερδίσει 77 mm, έχει αυξηθεί στα 2,681 mm. Αυτό δημιουργεί μια εικόνα που διεγείρει τα συναισθήματα. Εμπρός, η μονάδα που δημιουργείται από τη μάσκα του ψυγείου και τους LED προβολείς (στάνταρ στην έκδοση Exclusive) ενισχύει την αίσθηση της δύναμης.

Στις πλευρές του αυτοκινήτου, η μεσαία γραμμή και οι έντονα χαρακτηριστικές ακμές, όπως επίσης και οι τονισμένοι θόλοι των τροχών μαρτυρούν τον δυναμικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Η κορυφαία τεχνολογία παραγωγής είναι επίσης συναρπαστική. Για παράδειγμα, οι χειρολαβές είναι απόλυτα ενσωματωμένες στις ακμές. Παράλληλα, η χαρακτηριστική μεσαία γραμμή του Tiguan βοηθά στον καθορισμό ενός πίσω τμήματος, του οποίου οι καθαρές ακμές και οι οριζόντια ευθυγραμμισμένες επιφάνειες συνθέτουν την εικόνα ενός στιβαρού – all rounder – αυτοκινήτου για κάθε χρήση. Η σχεδιαστική SUV γλώσσα χρησιμοποιείται επίσης με συνέπεια και στο εσωτερικό. Το κόκπιτ, για παράδειγμα, είναι προσανατολισμένο προς τον οδηγό για μεγαλύτερη άνεση, χωρίς όμως να διαταράσσει την αέρινη αίσθηση του εσωτερικού. Την ίδια στιγμή, η φαρδύτερη κεντρική κονσόλα, τυπική για τα SUV, συνδυάζεται με το νέο περιστροφικό διακόπτη ελέγχου του συστήματος 4MOTION Active Control, προκειμένου να δημιουργήσει ένα διακριτικό στοιχείο του εσωτερικού με premium αίσθηση, όπως στο Touareg. Στην ευχάριστη ατμόσφαιρα του φυσικού φωτισμού, η εκλεπτυσμένη συνολική εντύπωση ολοκληρώνεται με την πανοραμική οροφή (870 mm x 1.364 mm, διατίθεται προαιρετικά) και με λεπτομέρειες όπως οι κομψές χειρολαβές των θυρών και οι όμορφες διακοσμητικές λωρίδες.

 

3. Αμάξωμα

Τα βασικά στοιχεία του Tiguan

-Το ευρύχωρο εσωτερικό προσφέρει περισσότερο χώρο για το κεφάλι και τα γόνατα σε σχέση με το παρελθόν

-Όταν η πλάτη του πίσω καθίσματος πέσει, δημιουργείται χώρος φόρτωσης 1.555 λίτρων, μεγαλύτερος κατά 145 λίτρα από πριν

-Τα 2.500 κιλά της ελκτικής ικανότητας, για όλες τις εκδόσεις των Tiguan με 4MOTION, είναι μοναδική επίδοση για την κατηγορία των compact SUV.

-Τα χαμηλότερο κατώφλι φόρτωσης αυξάνει την ευκολία χρήσης και υπογραμμίζει το χρηστικό χαρακτήρα του Tiguan, στις συνθήκες της καθημερινότητας.

-H βελτιστοποιημένη δομή του αμαξώματος και η καλύτερη αεροδυναμική συμβάλλουν στη βελτίωση της άνεσης των επιβατών.

Το μέγεθος δεν είναι το παν, από μόνο του. Αλλά είναι σίγουρα ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την άνεση. Το νέο Tiguan με ένα εσωτερικό κατά 26 mm μεγαλύτερο σε μήκος από πριν, είναι ένα από τα πιο ευρύχωρα αυτοκίνητα στην κατηγορία του. Στο πίσω κάθισμα, τρεις επιβάτες μπορούν να απολαύσουν 29 mm περισσότερο χώρο για τα γόνατά τους, ενώ παρά το μικρότερο συνολικό ύψος, η εργονομική σχεδίαση του οχήματος προσφέρει περισσότερο «αέρα» για το κεφάλι. Και το ύψος του καθίσματος, το οποίο οι πελάτες θεωρούν σημαντικό, έχει αυξηθεί κατά 8 mm στο νέο Tiguan. Το συρόμενο πίσω κάθισμα βελτιστοποιήθηκε ώστε να επιτρέπει τη μετακίνησή του, μπρος-πίσω κατά 180 mm – 20 mm περισσότερο απ’ ότι στο προηγούμενο μοντέλο. Όταν το κάθισμα μετακινηθεί τέρμα εμπρός, το πορτμπαγκάζ προσφέρει 515 λίτρα για φόρτωση (με την ρεζέρβα), ενώ στην τέρμα πίσω θέση προσφέρει 420 λίτρα, κάτι που αντιστοιχεί σε όφελος 50 λίτρων σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι το νέο Tiguan μπορεί εύκολα να χωρέσει όλο τον εξοπλισμό για οποιαδήποτε ταξίδι στην εξοχή. Όταν η πλάτη του πίσω καθίσματος πέσει, τα 1.555 λίτρα του χώρου φόρτωσης αρκούν για τη μεταφορά ογκωδών αντικειμένων κάθε είδους.

Η αεροδυναμική στο νέο Tiguan έχει επίσης βελτιστοποιηθεί. Διαθέτει συντελεστή Cd που περιορίζεται στο 0,32 και κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι κατά 13% καλύτερος από το συντελεστή προκατόχου του, που έφτανε το 0,37. Αυτό επετεύχθη χάρη σε μια σειρά μέτρων – από την αεροδυναμική διαμόρφωση του αμαξώματος, μέχρι τη βελτιστοποίηση του πατώματος. Σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, το βάρος του νέου Tiguan έχει μειωθεί έως και κατά 53 kg. Μόνο στο αμάξωμα, το βάρος που εξοικονομήθηκε φτάνει τα 12 kg, παρά το μακρύτερο μεταξόνιο και το αυξημένο μήκος του οχήματος.

Συνολικά, οι μηχανικοί της Volkswagen κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μικρό αριστούργημα, στην περίπτωση του αμαξώματος του νέου Tiguan. Για παράδειγμα, εφαρμόστηκαν μια σειρά μέτρα όπως τα “tailored blanks” – η βελτιστοποιημένη δηλαδή διαμόρφωση του πάχους χαλύβδινων ελασμάτων. Επιπροσθέτως, η βελτιστοποίηση των πίσω εγκάρσιων δοκών μεταξύ των θόλων των τροχών, έκανε το αμάξωμα πολύ πιο άκαμπτο στην κρίσιμη ζώνη μεταξύ των κολώνας Α και C, παρά τη σημαντική αύξηση του μήκους κατά 77 mm. H πίσω πόρτα έχει επίσης μεγαλώσει σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Παρ 'όλα αυτά, η στρεπτική ακαμψία στο νέο Tiguan με 28.000 Nm/μοίρα χωρίς την πανοραμική οροφή και με 25.000 Nm/μοίρα με την πανοραμική οροφή, θέτει εκ νέου τα όρια στην κατηγορία των compact SUV. Οι πελάτες απολαμβάνουν βελτιωμένη άνεση και αυξημένη ασφάλεια.

 

4. Κινητήρας – μετάδοση

Τα βασικά στοιχεία του Tiguan

-Διευρυμένη γκάμα κινητήρων με τρεις βενζινοκινητήρες και τέσσερις πετρελαιοκινητήρες που πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές

-Μεγαλύτερη γκάμα συστημάτων 4MOTION συμπεριλαμβανομένου του νέου 4MOTION Active Control, συνολικά τέσσερις κινητήρες διαθέσιμοι με το 4MOTION στάνταρ

-Ο πετρελαιοκινητήρας 2.0 BiTDI με 176 kW / 240 PS είναι πλέον διαθέσιμος και στο νέο Tiguan

H διευρυμένη γκάμα των κινητήρων των νέου Tiguan προσφέρει στους πελάτες το μεγαλύτερο δυνατό φάσμα επιλογών ως προς την ισχύ, την οικονομία και την άνεση. Οι τρεις βενζινοκινητήρες με ισχύ από 92 kW / 125 PS έως 132 kW / 180 PS και οι τέσσερις πετρελαιοκινητήρες με ισχύ από 85 kW / 115 PS έως 176 kW / 240 PS είναι όλοι τους πιο ισχυροί και πιο οικονομικοί από τους αντίστοιχους κινητήρες του προηγούμενου μοντέλου. Στο λανσάρισμα, θα είναι διαθέσιμοι:

-Ο πετρελαιοκινητήρας 2.0 TDI με 140 kW / 190 PS συνδυασμένος με 4MOTION και κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη (DSG) 7 σχέσεων.

-Ο πετρελαιοκινητήρας 2.0 TDI με 110 kW / 150 PS συνδυασμένος με 4MOTION και κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη (DSG) ή με κίνηση στους εμπρός τροχούς και χειροκίνητο ή DSG κιβώτιο ταχυτήτων.

-Ο βενζινοκινητήρας 1.4 TSI με 92 KW / 125 PS με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων.

-Ο βενζινοκινητήρας 1.4 TSI με 110 KW / 150 PS συνδυασμένος με 4MOTION και μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, ή με κίνηση στους εμπρός τροχούς και χειροκίνητο ή DSG κιβώτιο ταχυτήτων.

Η Volkswagen αργότερα θα επεκτείνει τη γκάμα των μοντέλων της με κίνηση σε όλους τους τροχούς με δύο ακόμα κινητήρες (2.0 BiTDI 176 kW /240 PS και 2.0 TSI 132 kW / 180 PS), ενώ την εμφάνισή του θα κάνει και ο νέος πετρελαιοκινητήρας 1.6 TDI 85 KW / 115 PS με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων.

Μια ματιά στον κορυφαίο κινητήρα, αποκαλύπτει την υψηλότερη ειδική ισχύ στην κατηγορία A-SUV: ο 240 ίππων κινητήρας (2.0 BiTDI), γνωστός από το Passat, με 2 στροβιλοσυμπιεστές και άμεσο ψεκασμό καυσίμου υπό πίεση 2,500 bar μεταφέρει 88 kW / 120 PS ισχύος ανά λίτρο στο δρόμο.

 

5. Δυναμικά χαρακτηριστικά

Τα βασικά στοιχεία του Tiguan

-Το 4MOTION Active Control προσφέρει ασφάλεια με το πάτημα ενός κουμπιού

-To σύστημα ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αναρτήσεων  (Dynamic Chassis Control – DCC) προσφέρει βελτιωμένα χαρακτηριστικά οδήγησης

-Το προοδευτικό σύστημα διεύθυνσης με κρεμαριέρα μεταβλητού λόγου (Progressive Steering) εγγυάται τη μέγιστη ακρίβεια

Εκτός δρόμου, το νέο Tiguan είναι ένας συναρπαστικός και δυναμικός πρωτοπόρος με Hi-Tech χαρακτηριστικά οδήγησης. Το νέο 4MOTION Active Control δίνει τη δυνατότητα για ασφαλή κίνηση, κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες στη λειτουργία “Offroad”. To ηλεκτρονικό πεντάλ του γκαζιού ελέγχεται με απόλυτη ακρίβεια. Αν το νέο Tiguan 4MOTION είναι εφοδιασμένο με DSG, το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη ανεβάζει ταχύτητα αργότερα. Ο οδηγός μπορεί να αποφύγει τις υποχρεωτικές αλλαγές αλλάζοντας ο ίδιος ταχύτητες σειριακά (+/-). Αυτό επιτρέπει επίσης το φρενάρισμα με τη βοήθεια του κινητήρα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο «αυτόματος ελεύθερος τροχασμός», (coasting) δηλαδή η αποσύνδεση του κιβωτίου από τον κινητήρα, απενεργοποιείται, προκειμένου να γίνει χρήση της κινητικής ενέργειας. Το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης (ASR) ρυθμίζει τις στροφές του κινητήρα και ταυτοχρόνως ελέγχει την πρόσφυση και την ευστάθεια. Παράλληλα, το σύστημα διεύθυνσης και ο προσαρμοζόμενος έλεγχος των αμορτισέρ (adaptive damper control) αλλάζουν λειτουργία περνώντας αυτόματα στο κατάλληλο οδηγικό προφίλ. Ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας (Electronic Stability Control – ESP) ενεργοποιεί τα εκτός δρόμου χαρακτηριστικά του, και τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού για κίνηση σε ανωφέρεια και κατωφέρεια μπαίνουν στο παιχνίδι. Επιπλέον το στάνταρ σύστημα δυναμικού φωτισμού στροφής (dynamic cornering lights) δημιουργεί ένα ευρύτερο και πιο φωτεινό πεδίο εμπρός από το αυτοκίνητο.

Το νέο Tiguan εκτελεί όλα τα καθήκοντα που του ανατίθενται γρήγορα και αβίαστα. Αυτό επιτρέπει στον οδηγό να απολαύσει ένα εντελώς νέο επίπεδο άνεσης και ευκολίας χρήσης. Στο δρόμο, εκτός δρόμου, στον πάγο ή στο χιόνι. Η οδηγική εμπειρία βελτιστοποιείται από το προαιρετικό σύστημα ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αναρτήσεων  (Dynamic Chassis Control – DCC). To Tiguan έχει εφοδιαστεί με νέες βαλβίδες ελέγχου για να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση από την ανάρτηση, καθώς και με ένα ευρύτερο φάσμα οδηγικών προφίλ. Το σύστημα ελέγχου των αναρτήσεων προσφέρει μια σειρά από επιλογές που ταιριάζουν σε διαφορετικά οδηγικά στιλ και επιλέγονται εύκολα, με το πάτημα ενός κουμπιού. Στο μεταξύ, το προσαρμοζόμενο σύστημα διεύθυνσης (Progressive Steering) – βασικός εξοπλισμός έκδοσης Exclusive) εξασφαλίζει δυναμική οδήγηση με ακρίβεια και αυξάνει την άνεση της ανάρτησης στις χαμηλές ταχύτητες και κατά τη διεξαγωγή ελιγμών.

Σύμβολο για σίγουρη οδήγηση

Το προαιρετικό off-road ρύγχος και η μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, μεταξύ των αξόνων, όταν παραγγέλνεται το προαιρετικό πακέτο Off-Road, υπογραμμίζουν τον ανθεκτικό και ισχυρό χαρακτήρα του νέου Tiguan. Οι σχεδιαστές είχαν ένα σαφή στόχο μπροστά τους: ο οδηγός και το όχημα θα έπρεπε να αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο – τόσο σε χωματόδρομους γεμάτους στροφές όσο και κατά την κίνηση σε επιφάνειες με λάσπη ή σε σαθρό έδαφος.

 

6. Ασφάλεια & συστήματα υποβοήθησης του οδηγού

Τα βασικά στοιχεία του Tiguan

-Το νέο Tiguan θέτει νέα πρότυπα στον τομέα της ασφάλειας

-Το Front Assist με City Emergency Braking και Pedestrian monitoring (Σύστημα επιτήρησης εμπρόσθιου χώρου, με αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης και ολοκληρωμένη παρακολούθηση των πεζών), το Ενεργό καπό κινητήρα, το αυτόματο φρενάρισμα μετά από σύγκρουση και το Lane Assist (ενεργή υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας) περιλαμβάνονται στο στάνταρ εξοπλισμό.

-To πρώτο ενεργό καπό της Volkswagen μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού των πεζών και των δικυκλιστών, με την ανύψωσή του σε περίπτωση σύγκρουσης

-Το Adaptive Cruise Control (ACC) μετατρέπεται – σε συνδυασμό με το κιβώτιο DSG – σε Αυτόνομο Σύστημα υποβοήθησης κυκλοφοριακής συμφόρησης (Traffic Jam Assist)

H πλατφόρμα MQB δίνει τη δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια. Όταν μιλάμε για ενεργητική και παθητική ασφάλεια, το βασισμένο στην πλατφόρμα MQB νέο Tiguan αποδεικνύεται αντάξιο της premium κατηγορίας. Το συστήματα Front Assist , City Emergency Braking, Pedestrian monitoring, Lane Assist, Pre-Crash, και το ενεργό καπό κινητήρα περιλαμβάνονται στα στάνταρ. Ο στάνταρ εξοπλισμός ασφαλείας συμπληρώνεται με ένα δίκτυο επτά αερόσακων – μεταξύ των οποίων και ένας αερόσακος γονάτων στην πλευρά του οδηγού. Δημιουργούνται λοιπόν νέα πρότυπα στην κατηγορία A-SUV. To νέο Tiguan, όπως άλλωστε και όλα τα Volkswagen που βασίζονται στην πλατφόρμα MQB, συνοδεύεται επίσης από το σύστημα αυτόματης πέδησης μετά από σύγκρουση, το οποίο συμβάλλει στην αποφυγή επικίνδυνων δευτερευουσών συγκρούσεων.

Το Front Assist, που περιλαμβάνεται στα στάνταρ ακόμα και στη βασική έκδοση του νέου Tiguan, παρακολουθεί τον εμπρόσθιο χώρο με τη βοήθεια αισθητήρων ραντάρ και φρενάρει το όχημα, μέσω μιας λειτουργίας πέδησης έκτακτης ανάγκης, αν ο οδηγός δεν αντιληφθεί κάποιο εμπόδιο. Αυτό που είναι καινούριο στο νέο Tiguan είναι το γεγονός ότι οι «αισθήσεις» του βασίζονται αποκλειστικά σε αισθητήρες ραντάρ και όχι σε συνδυασμό αισθητήρων ραντάρ με κάμερα πολλαπλής λειτουργίας. Το Front Assist ενεργοποιεί μια διαδικασία αντίδρασης δύο σταδίων στην περίπτωση που ανιχνευθεί στο δρόμο κάποιος πεζός. Αρχικά δίνεται ένα προειδοποιητικό σήμα και στη συνέχεια το σύστημα ενεργοποιεί τη λειτουργία πέδησης. Το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας (Lane Assist), που περιλαμβάνεται στα στάνταρ, είναι εντελώς καινούριο και αποτελεί μοναδικό στοιχείο του εξοπλισμού για την κατηγορία των compact SUV.

Άλλα παραδείγματα στάνταρ συστημάτων ασφαλείας είναι το  Σύστημα Αναγνώρισης Κόπωσης οδηγού (Fatigue Detection), και το Adaptive Cruise Control (ACC) που περιλαμβάνεται στην έκδοση Exclusive. Σε συνδυασμό με το κιβώτιο DSG, το ACC μετατρέπεται στα – γνωστά από το Passat – αυτόνομα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, όπως:

-Αυτόνομο Σύστημα υποβοήθησης κυκλοφοριακής συμφόρησης (Traffic Jam Assist), που αναλαμβάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, διατηρώντας ταυτόχρονα την πορεία του αυτοκινήτου στην λωρίδα του.

-Αυτόνομο Σύστημα Υποβοήθησης Εκτάκτου Ανάγκης (Emergency Assist). Σε περίπτωση αδιαθεσίας του οδηγού, ξεκινά μια αυτόνομη διαδικασία ακινητοποίησης εκτάκτου ανάγκης, στα όρια της λωρίδας κυκλοφορίας. Αυτή τίθεται σε λειτουργία εφόσον έχει προηγηθεί ένα παρατεταμένο προειδοποιητικό σήμα στον οδηγό, και περιλαμβάνει την ενεργοποίηση των φώτων «αλάρμ» και την οδήγηση με ελεγχόμενους ελιγμούς στα όρια της λωρίδας κυκλοφορίας, προκειμένου να ειδοποιηθούν οι άλλοι οδηγοί. Το αυτοκίνητο ακινητοποιείται σταδιακά λαμβάνοντας υπόψη την κυκλοφορία των άλλων οχημάτων τόσο εμπρός όσο και πίσω από το Tiguan.

Το ενεργό καπό κινητήρα μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού των πεζών και των δικυκλιστών με την ανύψωσή του. Όταν υπάρξει επαφή με τον προφυλακτήρα, ένας αισθητήρας ενεργοποιεί έναν πυροτεχνικό ενεργοποιητή που ανυψώνει, κατά περίπου 50 mm, το πίσω άκρο του καπό, μέσα σε 22 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αυτό αυξάνει την απόσταση μεταξύ των σκληρών στοιχείων του κινητήρα και του σχετικά εύκαμπτου καπό και κατά συνέπεια μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών στο κεφάλι.

 

7. Άνεση

Τα βασικά στοιχεία του Tiguan

-Το Active Info Display – ένας πλήρως ψηφιακός και διαδραστικός πίνακας οργάνων – τοποθετείται για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο της κατηγορίας compact SUV και περιλαμβάνει ένα ειδικό off road προφίλ

-Εξ’ ολοκλήρου LED φώτα, με σημαντικά βελτιωμένη απόδοση φωτισμού, είναι διαθέσιμα ως στοιχείο του προαιρετικού εξοπλισμού με το σύστημα Dynamic Light Assist

-Νέα γενιά καθισμάτων, με ανασχεδιασμένα αφρώδη τμήματα, αυξάνουν την προσφερόμενη άνεση και την πλευρική στήριξη.

-Το τριζωνικό σύστημα κλιματισμού, με λειτουργία Air Care, προσφέρει καθαρότερο αέρα και εξατομικευμένες ρυθμίσεις

-To σύστημα της εξ’ αποστάσεως απασφάλισης της πλάτης του καθίσματος (από την έκδοση Advance) κάνει εύκολη την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος.

Παρόλο που το νέο Tiguan δείχνει εξαιρετικά σπορ και στιβαρό, είναι ταυτόχρονα ασυναγώνιστο και στον τομέα της άνεσης. Το νέο μοντέλο έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο σε σχέση με το ήδη άνετο προηγούμενο μοντέλο, ξεκινώντας από το μεγαλύτερο εσωτερικό – στο οποίο τα υλικά υψηλής ποιότητας δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο με το πλήρως ανασχεδιασμένο κόκπιτ – και φτάνοντας μέχρι το ευέλικτο και ευρύχωρο χώρο αποσκευών.

Καινούριο στοιχείο για την compact κατηγορία SUV είναι το Active Info Display, γνωστό από το Passat, εξοπλισμένο όμως τώρα με εξειδικευμένα όργανα ελέγχου. Σε συνδυασμό με την οθόνη του ραδιοφώνου ή του συστήματος πλοήγησης δημιουργεί μια εικονική, ευέλικτη διάδραση οδηγού-αυτοκινήτου με αλληλοσυμπληρούμενες ενδείξεις. Έξι διαφορετικές απεικονίσεις μπορούν να επιλεγούν για την 12,3΄΄ οθόνη του Active Info Display. Καινούριο στο Tiguan είναι το νέο προφίλ απεικόνισης με ένδειξη της γωνίας στροφής του τιμονιού και πυξίδα. Όταν ενεργοποιηθεί το σύστημα πλοήγησης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μεγάλη κεντρική οθόνη, όπως στο Passat. Εδώ, η τρισδιάστατη πλοήγηση εμφανίζεται σε μεγάλο μέγεθος απ’ ευθείας στο Active Info Display, παράλληλα με την οθόνη infotainment.

H πλοήγηση υποβοηθείται επιπλέον από την προαιρετική αναδυόμενη μονάδα head-up display (σύστημα προβολής ενδείξεων στο παρμπρίζ) που είναι ενσωματωμένη στο ταμπλό και έχει υφή χάραξης με λέιζερ. Άλλες, χρήσιμες πληροφορίες για τον οδηγό, όπως η ταχύτητα, το ισχύον όριο ταχύτητας, οι ενδείξεις του συστήματος πλοήγησης και των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού προβάλλονται απευθείας στην μονάδα και έτσι βρίσκονται πάντοτε στο οπτικό πεδίο του οδηγού.

Φώτα LED

Ακόμα και η βασική μονάδα φωτισμού LED για τη μεσαία και τη μεγάλη σκάλα (που αποτελεί βασικό εξοπλισμό της έκδοσης Exclusive) έχει κατά 10% μεγαλύτερη απόδοση φωτός σε σύγκριση με τους προβολείς αλογόνου. Το φως έχει πιο λευκή απόχρωση από αυτή των βασικών Η7 προβολέων. Επιπλέον, ο εξ’ ολοκλήρου LED προβολέας, με φακό και ανακλαστήρα, είναι πιο ισχυρός από έναν προβολέα Bi-Xenon και έχει ακόμα πιο λευκό φως από αυτόν. Εκτός από τα φώτα της μεσαίας και της μεγάλης σκάλας, τα φλας και τα φώτα ημέρας είναι επίσης LED. Το σύστημα Dynamic Light Assist, που είναι προαιρετικά διαθέσιμο, προσφέρει αντιθαμβωτική δέσμη στη μεγάλη σκάλα η οποία δημιουργεί σκιές στα σημεία που υπάρχουν άλλα οχήματα.

Βελτιωμένη άνεση από τα καθίσματα

Τα νέας γενιάς καθίσματα που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο νέο Tiguan προσφέρουν εκπληκτική άνεση – ακόμα και σε «σκληρά» οδοστρώματα. Η δομή των εμπρός καθισμάτων, των οποίων το βάρος έχει μειωθεί σημαντικά, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την Volkswagen στο νέο Tiguan. Εξοικονόμηση βάρους της τάξης του 20% έχει επιτευχθεί χάρη στη νέα κατασκευαστική προσέγγιση που χρησιμοποιεί καινοτόμα υλικά και πρωτοποριακές μεθόδους παραγωγής. Επιπλέον, τα σύρματα είναι υφασμένα σε ένα δαιδαλώδες μοτίβο στην επιφάνεια των καθισμάτων και λειτουργούν ως ένα πολύ μαλακό ελατήριο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της άνεσης, ιδιαίτερα σε ανώμαλες επιφάνειες.

Οδηγός και συνοδηγός κάθονται πολύ πιο αναπαυτικά, χάρη σε αυτό το στάνταρ στοιχείο. Τα προαιρετικά ergoActive καθίσματα που έχουν κερδίσει την πιστοποίηση AGR (“Campaign for Healthier Backs”), είναι εφοδιασμένα με σύστημα ρύθμισης 14 διευθύνσεων (εκ των οποίων οι 4 ηλεκτρικές), λειτουργία μασάζ και προαιρετική θέρμανση. Τα πλαϊνά τμήματα προσφέρουν καλύτερη πλευρική στήριξη στους επιβάτες και το ειδικό αφρολέξ προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στην προσαρμογή του καθίσματος στο σώμα του επιβάτη.

Αυτόματος έλεγχος του κλιματισμού: 3-ζωνική καινοτομία

Καθαρός αέρας, απαλλαγμένος από αλλεργιογόνα, και ένα υγιεινό περιβάλλον: ο νέος τριζωνικός κλιματισμός του Tiguan προσφέρει εξατομικευμένη κλιματική άνεση για οδηγό και επιβάτες. Ο αισθητήρας ποιότητας του αέρα με αντιαλλεργικό φίλτρο αποτρέπει την είσοδο βλαβερών ουσιών στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Οι αισθητήρες υγρασίας και ηλιακής ακτινοβολίας βοηθούν στην επίτευξη του ιδανικού κλιματικού ελέγχου στο εσωτερικό και ρυθμίζουν την υγρασία του αέρα, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα θαμπώματος των τζαμιών.

 

8. Infotainment

Τα βασικά στοιχεία του Tiguan

-Χάρη στο App-Connect, σχεδόν οποιοδήποτε smartphone βασισμένο σε iOS, Android ή Mirrorlink μπορεί να δικτυωθεί με το νέο Tiguan

-Τόσο το ηχοσύστημα (Composition Media) όσο και σύστημα πλοήγησης (Discover Media) διαθέτουν πλέον οθόνη 8 ιντσών

-Η εφαρμογή (app) “CAM Connect” προσφέρει στον οδηγό θέα στο πίσω κάθισμα ή στο εκάστοτε ρυμουλκούμενο φορτίο, όπως για παράδειγμα ένα τρέιλερ μεταφοράς ίππων

-Μια βάση ασύρματης φόρτισης για smartphone και η νέα υπηρεσία Car-Net Security & Service κάνουν το ντεμπούτο τους στο νέο Tiguan

Στο νέο Tiguan, η Volkswagen εφαρμόζει την τελευταία γενιά συστημάτων infotainment. Αυτό ξεκινά με το βασικό ηχοσύστημα Composition Colour με οθόνη αφής 5 ιντσών, που είναι στάνταρτ στην πρώτη έκδοση Active. Συνεχίζει με το Composition Media με οθόνη αφής 8 ιντσών, το οποίο είναι στάνταρτ στην έκδοση Advance. Η κορυφαία έκδοση Exclusive διαθέτει σύστημα πλοήγησης Discover Media το οποίο προσφέρει εξαιρετική αναγνωσιμότητα χάρη στην μεγάλη οθόνη 8 ιντσών, ενώ συνοδεύεται –στάνταρ – από τις Online υπηρεσίες Guide & Inform. Για να τις ενεργοποιήσει ο χρήστης, το μόνο που χρειάζεται είναι να εγγραφεί στην Διαδικτυακή Πύλη Πελατών Car-Net, και να διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας ή μια κάρτα Data SIM ή το Wi-Fi Hot Spot του smartphone. Όλες οι υπηρεσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν για τα πρώτα 3 χρόνια.

Την ιδανική εμπειρία ακρόασης προσφέρει στο νέο Tiguan το καινούριο, ισχύος 400 watt, προαιρετικό ηχοσύστημα DYNAUDIO Excite Surround, με ψηφιακό 10-κάναλο ενισχυτή, subwoofer και κεντρικό ηχείο ενσωματωμένο στο ταμπλό. Τα ηχεία χαμηλού συντονισμού ρυθμίστηκαν σχολαστικά στο περιβάλλον του νέου Tiguan για τέλειο surround ήχο.

Media Control και App Connect

Το προαιρετικό Media Control προσφέρει σύνδεση με τις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές στο νέο Tiguan. Παράδειγμα των πολλών διαφορετικών δυνατοτήτων του συστήματος, είναι η χρήση του από τον συνοδηγό ή ακόμα και από έναν επιβάτη στο πίσω κάθισμα, προκειμένου να εισάγει με άνεση μία διαδρομή μέσω ενός tablet στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου ή για να ανανεώσει μια playlist.

Με τη βοήθεια του App Connect, που είναι στάνταρ πλην της βασικής έκδοσης,  σχεδόν κάθε smartphone μπορεί να ενσωματωθεί πλήρως στο νέο Tiguan μέσω του Apple CarPlay®, του Android Auto® ή του MirrorLink®. Ο κίνδυνος απόσπασης της προσοχής του οδηγού από το δρόμο μειώνεται με τη χρήση της θύρας USB στην κεντρική κονσόλα, που προβάλλει την οθόνη του smartphone στην οθόνη του αυτοκινήτου. Ο οδηγός μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσει και την εφαρμογή MirrorLink “Cam Connect” προκειμένου να βλέπει στην οθόνη του ηχοσυστήματος ή του συστήματος πλοήγησης εικόνες από μία GoPro κάμερα τοποθετημένη σε ένα τρέιλερ που ρυμουλκείτε από το Tiguan.

Η άνεση με τις Online και Media λειτουργίες ολοκληρώνεται με τη βάση ασύρματης φόρτισης για smartphone, βασισμένη στο διεθνές πρότυπο Qi, η οποία τοποθετείται από τη Volkswagen για πρώτη φορά, όπως και η νέα υπηρεσία Car-Net Security & Service. Αυτή η υπηρεσία επιτρέπει στους οδηγούς να απολαμβάνουν την μέγιστη ασφάλεια και να έχουν πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες σχετικά με το αυτοκίνητό τους. Οι διαθέσιμες λειτουργίες ποικίλουν: ξεκινούν από την προειδοποίηση ταχύτητας και online ενημέρωση αντικλεπτικής προστασίας και φτάνουν μέχρι τις τηλεμετρικές κλήσεις για οδική βοήθεια και δήλωσης ατυχήματος.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή