ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα Michelin στην κορυφή των αγώνων αντοχής

ta-michelin-stin-koryfi-ton-agonon-antochis-2139383
Η 84η διοργάνωση των 24 Ωρών του Le Mans, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου με νίκη της Porsche – συνεργάτη της Michelin- δικαίωσε απολύτως τη φήμη του αγώνα ως ένα από τους πιο συναρπαστικούς του μηχανοκίνητου αθλητισμού, φθάνοντας οδηγούς, τεχνικούς και οχήματα στα όρια των δυνατοτήτων τους. 
 
Καθώς ο αγώνας ξεκίνησε με βροχή και ολοκληρώθηκε με εξαιρετικά καλό καιρό, οι συνεργάτες της Michelin είχαν την ευκαιρία να επωφεληθούν από το μεγάλο εύρος ελαστικών που τους επέτρεψαν να αναπτύξουν τη στρατηγική τους. Έτσι, οι ομάδες ξεκίνησαν τον αγώνα με τα Michelin Wet ή Full Wet και στη συνέχεια άλλαξαν σε slicks με μαλακή γόμα (τα πρωτότυπα της LMP1-H) και σε slicks με μεσαία γόμα (οι άλλες κατηγορίες).
 
Ο αγώνας εξελίχθηκε σε έναν έντονο ανταγωνισμό μεταξύ Toyota και Porsche, με την Ιαπωνική ομάδα να ηγείται στο μεγαλύτερο μέρος της νύχτας προτού η Γερμανική αρχίσει σταδιακά να παίρνει το «πάνω χέρι». Οι 263.500 θεατές ανταμείφθηκαν από ένα εξαιρετικό θέαμα, βλέποντας την πρώτη θέση να αλλάζει χέρια αρκετές φορές.  Νικήτρια στέφθηκε η Porsche με το  N°2 Porsche 919 Hybrid και τους Romain Dumas / Neel Jani / Marc Lieb η οποία τερμάτισε με ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι της Toyota με το N°6 TS050-Hybrid (Stéphane Sarrazin / Mike Conway / Kamui Kobayashi) και από το N°8 Audi R18 (Lucas Di Grassi / Loïc Duval / Oliver Javis). Ο ταχύτερος γύρος του αγώνα ήταν από τον Kamui Kobayashi (3 m 21.445 s, Lap 81).
 
Τα περισσότερα από τα ελαστικά της Michelin που κατασκευάζονται για το Le Mans ανήκουν στα λεγόμενα «πρωτότυπα – εμπιστευτικά» ελαστικά, που περιλαμβάνουν απόρρητα υλικά και κατασκευαστικές μεθόδους. Για αυτό και οι ομάδες μετά το τέλος του αγώνα τα επιστρέφουν στη Michelin η οποία τα στέλνει πίσω στα κεντρικά της στο Clermont-Ferrand για ανάλυση και συλλογή τεχνολογικών δεδομένων, προτού τελικά τα ελαστικά αυτά ανακυκλωθούν.
 
Επόμενος αγώνας του πρωταθλήματος  FIA WEC 2016 είναι οι 6 Ώρες του Nürburgring, στις 24 Ιουλίου.