ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα πάντα για το νέο Ford Kuga

ta-panta-gia-to-neo-ford-kuga-2167080

Ταξιδεύοντας προς τον Παρνασσό, γνώρισε ο ελληνικός ειδικός τύπος το νέο Ford Kuga που αποτελεί – μία πιο προηγμένη τεχνολογικά, ανανεωμένη και πιο σπορ εκδοχή ενός από τα δημοφιλέστερα Ευρωπαϊκά SUV

Το προηγμένο νέο Kuga  διαθέτει νέες τεχνολογίες και συστήματα που κάνουν την οδήγηση απλούστερη, ασφαλέστερη, πιο απολαυστική και πιο προσιτή. Μεταξύ αυτών είναι το νέο σύστημα επικοινωνίας & ψυχαγωγίας SYNC 3 της Ford, καινοτόμες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού, ένα εργονομικό και άνετο εσωτερικό και ένας νέος κινητήρας 1.5L TDCi 120 ίππων.

Το νέο Kuga προσφέρει το αναβαθμισμένο σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης Perpendicular Parking της Ford που βοηθά τους οδηγούς να παρκάρουν σε παράλληλες αλλά και κάθετες θέσεις στάθμευσης – μία βελτιωμένη έκδοση του συστήματος αποφυγής σύγκρουσης, και το σύστημα Adaptive Front Lighting System για βέλτιστη ορατότητα σε συνθήκες ελλιπούς φωτισμού. Άλλες προηγμένες τεχνολογίες είναι η ηλεκτρική πίσω πόρτα με λειτουργία και το έξυπνο σύστημα τετρακίνησης Ford Intelligent All Wheel Drive. Το νέο SUV αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην επέκταση τον οχημάτων SUV της Ford στην Ευρώπη όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2008. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ φτάνοντας τις 102.000 μονάδες το 2015 – αύξηση μέχρι 19% συγκριτικά με το 2014*. Η Ford προβλέπει να ξεπεράσει τα 200.000 οχήματα SUV στην Ευρώπη για το 2016 – αύξηση πάνω από 30% συγκριτικά με το 2015.

SYNC 3

Το νέο Ford Kuga διατίθεται με το νέο σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 3 που προσφέρει  έλεγχο των συστημάτων του αυτοκινήτου όπως το ΡαδιοCD, το σύστημα πλοήγησης & κλιματισμού, αλλά και των συνδεδεμένων smartphones χρησιμοποιώντας απλές φωνητικές εντολές. Η Ford βασίστηκε σε περισσότερα από 22.000 σχόλια, και στοιχεία που απέκτησε από έρευνες καταναλωτών για να διασφαλίσει πως η τελευταία έκδοση του συστήματος SYNC είναι η πιο «πελατοκεντρική» μέχρι σήμερα.

Το SYNC 3 προσφέρει ταχύτερη απόδοση, απλούστερες εντολές και υποστηρίζει πέντε επιπλέον γλώσσες. ** Πιέζοντας απλά ένα μπουτόν και λέγοντας “I need a coffee,” “I need petrol,” και “I need to park,” οι οδηγοί μπορούν να εντοπίζουν γειτονικά καφέ, σταθμούς ανεφοδιασμού ή πάρκινγκ αυτοκινήτων και να βρίσκουν σταθμούς τρένων, αεροδρόμια και ξενοδοχεία.

Χάρη στη οθόνη αφής 8 ιντσών του SYNC 3, οι οδηγοί του Kuga θα το χειρίζονται όπως ακριβώς τα smartphone τους. Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει μεγαλύτερα, πιο εύχρηστα μπουτόν αφής και επιτρέπει προηγμένες λειτουργίες.

Οι κάτοχοι iPhone μπορούν να ενεργοποιούν το Apple CarPlay – τον ευφυέστερο και ασφαλέστερο τρόπο για χρήση του iPhone στο αυτοκίνητο – για να ακούνε μουσική, να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα, να λαμβάνουν βελτιστοποιημένες οδηγίες για τις συνθήκες κυκλοφορίας και άλλα, παραμένοντας πάντα προσηλωμένοι στο δρόμο. Οι χρήστες Android™ μπορούν να ενεργοποιούν το Android Auto™. Με το Android Auto, οι οδηγοί θα χρησιμοποιούν και θα απολαμβάνουν με μεγαλύτερη ασφάλεια ήδη γνωστές και αγαπημένες εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως το Google Search, το Google Maps και το Google Play. Το λογισμικό ενημερώνεται ασύρματα, μέσω Wi-Fi.

Το SYNC 3 προσφέρει επίσης το SYNC AppLink, που επιτρέπει τον έλεγχο με φωνητικές εντολές μιας σειράς εφαρμογών (apps) που είναι αποθηκευμένες στα smartphone.Για πρώτη φορά στη λίστα των συμβατών εφαρμογών περιλαμβάνονται για πρώτη φορά το MyBoxMan, το HearMeOut, το AccuWeather, το Cadena Ser και το Los 40 Principales.

Προηγμένη τεχνολογία για ευκολότερο παρκάρισμα

Το νέο Ford Kuga κάνει την οδήγηση και το παρκάρισμα εξαιρετικά εύκολα με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών υποστήριξης του οδηγού. Η νέα λειτουργία κάθετου παρκαρίσματος Perpendicular Parking αναβαθμίζει το ημι-αυτόνομο σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης Active Park Assist που παρήγγειλαν σχεδόν οι μισοί πελάτες Kuga πέρσι. Χρησιμοποιώντας πρόσθετους αισθητήρες υπερήχων, το σύστημα με το πάτημα ενός μπουτόν επιτρέπει στους οδηγούς να εντοπίζουν κάθετους χώρους στάθμευσης δίπλα σε άλλα οχήματα ή παράλληλα με το δρόμο. Στη συνέχεια, κατευθύνει το όχημα εκεί αναλαμβάνοντας να πραγματοποιήσει τους ελιγμούς με το τιμόνι, ενώ ο οδηγός ελέγχει μόνο το γκάζι και το φρένο.

Πρόσθετοι αισθητήρες υποστηρίζουν τεχνολογίες που βοηθούν τους οδηγούς του Kuga κατά την έξοδο από χώρους στάθμευσης:

·         Το Cross Traffic Alert προειδοποιεί τους οδηγούς καθώς εξέρχονται από ένα κάθετο χώρο στάθμευσης για πιθανή διέλευση αυτοκινήτων πίσω τους. Το σύστημα λειτουργεί με ραντάρ σε εμβέλεια έως 40 m και εκπέμπει τρία προειδοποιητικά σήματα εάν ανιχνεύει όχημα να πλησιάζει από κάποια πλευρά

·         Το Park-Out Assist βοηθά τους οδηγούς καθώς εξέρχονται από παράλληλο χώρο στάθμευσης. Αφού ο οδηγός επιλέξει την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά, το σύστημα αναλαμβάνει τους ελιγμούς με το τιμόνι ενώ ο οδηγός λειτουργεί το γκάζι και το φρένο

Το νέο Kuga προσφέρει μία βελτιωμένη έκδοση του συστήματος αποφυγής σύγκρουσης Active City Stop της Ford, που τώρα λειτουργεί σε ταχύτητες έως 50 km/h (αντί για 30 km/h που ίσχυε μέχρι τώρα). Το Active City Stop χρησιμοποιεί αισθητήρες στο εμπρός τμήμα του οχήματος για τον εντοπισμό σταθερών αντικειμένων στο δρόμο και προ-φορτίζει τα φρένα εάν το όχημα πλησιάζει πολύ γρήγορα σε αυτά. Εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει, το σύστημα μειώνει τη ροπή του κινητήρα και αυτόματα ενεργοποιεί τα φρένα για να μειώσει τη σφοδρότητας της σύγκρουσης ή για την αποφύγει πλήρως.

Η τελευταία γενιά του συστήματος Ford MyKey επιτρέπει στους ιδιοκτήτες του νέου Kuga να παραμετροποιούν τις λειτουργίες του αυτοκινήτου προγραμματίζοντας κατάλληλα ένα από τα διαθέσιμα κλειδιά. Κάθε φορά που χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο κλειδί, ανάλογα με τις ρυθμίσεις που έχουν επιλεγεί, το αυτοκίνητο μπορεί να εμποδίζει τις εισερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις, να περιορίζει την τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου, να αποτρέπει την απενεργοποίηση των συστημάτων ασφάλειας, όπως για παράδειγμα του ESP. Επίσης, μπορεί να  περιορίζει τη μέγιστη ένταση του ηχοσυστήματος ή να το απενεργοποιεί πλήρως εάν οι επιβάτες δεν φοράνε ζώνες ασφαλείας. Με αυτό το τρόπο αποτελεί ιδανικό «σύμμαχο» για την υιοθέτηση ενός υπεύθυνου τρόπου οδήγησης από τους νέους. Το αναβαθμισμένο σύστημα MyKey προσφέρει μεγαλύτερο αριθμό επιλογών στον περιορισμό ταχύτητας και στις ρυθμίσεις ελέγχου της ταχύτητας.

Στυλ και κομψότητα

Το νέο Kuga μοιράζεται την τελευταία σχεδιαστική γλώσσα της Ford με τα νέα EcoSport και Edge που προσδίδει μία πιο τολμηρή και σπορ εμφάνιση. Η μεγάλη τραπεζοειδής μάσκα και ένας μικρότερος αεραγωγός πλαισιώνονται από κομψούς νέους προβολείς που ενσωματώνουν Φώτα Ημέρας LED και ολοκληρώνονται με προβολείς ομίχλης.

Τα ανασχεδιασμένα πίσω φώτα ολοκληρώνουν τη σπορ εμφάνιση, ενώ μία νέα γκάμα ζαντών αλουμινίου 17- 18- και 19-ιντσών θα διατίθεται με ποικίλα φινιρίσματα όπως Luster Nickel. Δύο νέα εξωτερικά χρώματα, το Guard Grey και το Copper Pulse, θα προσφέρονται σε όλη τη γκάμα. Ένας ηλεκτρικός, αναδιπλούμενος κοτσαδόρος αποθηκεύεται αυτόματα κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα όταν δεν χρησιμοποιείται, συμβάλλοντας στη σπορ εμφάνιση του νέου Kuga.

Το εσωτερικό του νέου Kuga σχεδιάστηκε προσεκτικά με σκοπό να προσφέρει μία αναβαθμισμένη εμπειρία επιβατών με έμφαση στην εργονομία, το στυλ και την άνεση.  

Το τιμόνι και τα χειριστήρια του συστήματος A/C είναι ακόμα πιο διαισθητικά, και φέρουν λιγότερα και πιο ευδιάκριτα μπουτόν και διακόπτες, με πιο αναγνωρίσιμα και εύχρηστα σύμβολα. Το τιμόνι προσφέρεται επίσης σε θερμαινόμενη δερμάτινη εκδοχή για μεγαλύτερη άνεση το χειμώνα, ενώ όλα τα αυτόματα νέα Kuga διαθέτουν χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων (paddles) για αλλαγές σχέσεων χωρίς ο οδηγός να αφήνει τα χέρια του από το τιμόνι.

Τα νέα χαρακτηριστικά άνεσης κάνουν το Kuga ακόμα πιο φιλικό προς το χρήστη. Το ηλεκτρονικό χειρόφρενο είναι πιο πρακτικό και απελευθερώνει χώρο, αυξάνοντας τις δυνατότητες αποθήκευσης στην κεντρική κονσόλα, ενώ ο οδηγός μπορεί εύκολα με μία μόνο ματιά να πληροφορηθεί για το κλείδωμα των θυρών.

Το Νέο Kuga προσφέρει ηλεκτρική πίσω πόρτα με λειτουργία HandsFree που μπορεί να ανοίγει ή να κλείνει με μία απαλή κίνηση του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα. Η τεχνολογία αυτή, την οποία παρήγγειλαν πάνω από τους 1στους 3 πελάτες Kuga στην Ευρώπη πέρσι, διευκολύνει την πρόσβαση στο χώρο αποσκευών όταν για παράδειγμα οι οδηγοί επιστρέφουν στο όχημα φορτωμένοι με ψώνια, παιδικά καροτσάκια ή με μωρά στην αγκαλιά.

Ισχυροί και αποδοτικοί κινητήρες

Ένας νέος κινητήρας 1.5L TDCi diesel 120 ίππων αντικαθιστά τον μέχρι τώρα διαθέσιμο 2.0L TDCi. Σε συνδυασμό με την κίνηση εμπρός (FWD), η Ford στοχεύει σε βελτίωση της οικονομίας καυσίμου περίπου 5%, δηλαδή στα 4,4 l/100 km με εκπομπές CO2 115 g/km *** για την ίδια παραγόμενη ισχύ.

Επίσης, το νέο Ford Kuga θα διατίθεται με κινητήρα 2.0L TDCi diesel με 150 ίππους σε συνδυασμό με κίνηση εμπρός (FWD), ενώ οι τετρακίνητες εκδόσεις  με Ford Intelligent All Wheel Drive θα καταναλώνουν 4,7 l/100 km και εκπομπές CO2122 g/km. Μία τετρακίνητη  έκδοση 180 ίππων θα καταναλώνει από 5,2 l/100 km με CO2 135 g/km.

Ο βενζινοκινητήρας 1.5L EcoBoost της Ford σε έκδοση 120 ή 150 ίππων με κίνηση εμπρός θα πετυχαίνει κατανάλωση 6,2 l/100 km και 143 g CO2/km, ενώ η τετρακίνητη έκδοση με τον ίδιο κινητήρα, αλλά με απόδοση 182 ίππους θα καταναλώνει από 7,4 l/100 km με 171 g CO2/km.

Βελτιωμένη ορατότητα και ασφάλεια

Οι τελευταίες τεχνολογίες της Ford και ο προηγμένος σχεδιασμός του αμαξώματος βελτιώνουν την ορατότητα και κατά συνέπεια την οδική ασφάλεια του νέου Ford Kuga.

Το σύστημα Adaptive Front Lighting της Ford διατίθεται για πρώτη φορά με το Kuga. Το σύστημα αυτό παρακολουθεί τις συνθήκες φωτισμού του περιβάλλοντος και βελτιστοποιεί αυτόματα την ορατότητα προσαρμόζοντας το σχήμα της δέσμης των νέων προβολέων bi‑xenon σε μία από τις επτά ρυθμίσεις ανάλογα με την ταχύτητα του οχήματος, τη γωνία διεύθυνσης και την απόσταση από ένα αντικείμενο.

Το ανάγλυφο καπό του νέου Ford Kuga δημιουργεί ένα φαρδύτερο, και χωρίς ασυνέχειες θόλο που όχι μόνον δένει με τη σπορ, νέα εμφάνιση του μοντέλου, αλλά διαθέτει ενισχυμένη δομή που ελέγχει καλύτερα την παραμόρφωση και ελαστικότητα του καπό, βελτιώνοντας την προστασία των πεζών σε ένα ατύχημα. Επίσης, το καπό και η πίσω πόρτα έχουν επανασχεδιαστεί για να μετριάζουν τις ζημιές στα ακριβότερα εξαρτήματα που αντικαθίστανται μετά από  σύγκρουση.

Το νέο Ford Kuga προσφέρει επίσης προηγμένες τεχνολογίες όπως:

·         To έξυπνο σύστημα τετρακίνησης Ford Intelligent All Wheel Drive, που ρυθμίζει την ποσότητα ροπής που αποστέλλεται σε κάθε τροχό, βελτιστοποιώντας τη συμπεριφορά και την πρόσφυση κυρίως σε ολισθηρές συνθήκες

·         Το σύστημα Curve Control, που μετριάζει την απώλεια ελέγχου σε περίπτωση που ο οδηγός μπαίνει σε μια στροφή με υπερβολική ταχύτητα

·         Το σύστημα Torque Vectoring Control, που αναβαθμίζει την οδηγική εμπειρία στις στροφές εφαρμόζοντας ελαφρά πίεση πέδησης στους εσωτερικούς τροχούς, για καλύτερη πρόσφυση και ευστάθεια κατά το στρίψιμο

«Προηγμένες τεχνολογίες όπως το Intelligent All Wheel Drive αυξάνουν την ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση των πελατών μας» δήλωσε ο Bakaj. «Το Intelligent All Wheel Drive μετρά την πρόσφυση των τροχών στην επιφάνεια του δρόμου και μπορεί να κάνει ρυθμίσεις σε λιγότερο από 20 χιλιοστά το δευτερολέπτου – 20 φορές ταχύτερα από το ανοιγοκλείσιμο του ματιού.»

Kuga Vignale Concept: το μέλλον των SUV

Το Ford Kuga Vignale Concept είναι βαμμένο σε Vignale Palazzo Pearl – μία μοναδική περλέ απόχρωση –  με λαμπερό σκούρο φινίρισμα στις εμπρός και πίσω ποδιές, τα πλαίσια των προβολέων ομίχλης και ένθετα θυρών, ενώ μία στιλπνή μαύρη απόχρωση τονίζει τον κάτω αεραγωγό και τα ένθετα των προβολέων ομίχλης.

Το εσωτερικό του Ford Kuga Vignale Concept διαθέτει μοναδικές δερμάτινες επενδύσεις στα καθίσματα, τις πόρτες και το ταμπλό  με ραφή σε στυλ tuxedo. Με δέρμα είναι ντυμένο το πάτωμα του χώρου αποσκευών και το εσωτερικό της πίσω πόρτας. Στο εσωτερικό των κολόνων των παραθύρων και την επένδυση οροφής χρησιμοποιείται Alcantara που προσδίδει μία σουέντ εικόνα. Το ντουλαπάκι και ο αποθηκευτικός χώρος του υποβραχιονίου φέρουν μάλλινη επένδυση ενώ η κεντρική κονσόλα βάφεται σε premium σκούρο γκρι Opale με περλέ λάμψη.

Σχεδόν 4 στα 5 από τα 102.000 Kuga που πουλήθηκαν το 2015 ήταν κορυφαίες εκδόσεις Titanium. Αυτό υποδηλώνει τη μεγάλη ζήτηση για πολυτελείς εκδόσεις στην κατηγορία SUV που προβλέπεται μάλιστα να αυξηθεί – σύμφωνα με τους αναλυτές πωλήσεων της IHS – κατά 27% επί όλων των Ευρωπαϊκών πωλήσεων οχημάτων μέχρι το 2020, από 20% που ήταν το 2014.

Έκδοση Κινητήρας Κιβώτιο Ταχυτήτων Λιανική Τιμή με ΦΠΑ, Τέλος Ταξινόμησης & μεταφορικά
 BUSINESS 1.5L βενζίνη EcoBoost, 150PS 6-τάχυτο μηχανικό FWD € 22,095
 BUSINESS 1.5L βενζίνη EcoBoost, 180PS 6-τάχυτο αυτόματο, AWD € 28,555
 BUSINESS 1.5L TDCi πετρέλαιο, 120PS 6-τάχυτο μηχανικό FWD € 25,840
 BUSINESS 1.5L TDCi πετρέλαιο, 120PS 6-τάχυτο PowerShift, FWD € 27,666
 BUSINESS 2.0L TDCi πετρέλαιο, 150PS 6-τάχυτο μηχανικό FWD € 27,650
 BUSINESS 2.0L TDCi πετρέλαιο, 150PS 6-τάχυτο μηχανικό AWD € 31,368
 BUSINESS 2.0L TDCi πετρέλαιο, 150PS 6-τάχυτο PowerShift, AWD € 32,994
 BUSINESS 2.0L TDCi πετρέλαιο, 180PS 6-τάχυτο μηχανικό AWD € 32,868
 BUSINESS 2.0L TDCi πετρέλαιο, 180PS 6-τάχυτο PowerShift, AWD € 34,494
ST LINE HIGH  1.5L βενζίνη EcoBoost, 150PS 6-τάχυτο μηχανικό FWD € 25,230
ST LINE HIGH  1.5L βενζίνη EcoBoost, 180PS 6-τάχυτο αυτόματο, AWD € 32,284
ST LINE HIGH  1.5L TDCi πετρέλαιο, 120PS 6-τάχυτο μηχανικό FWD € 27,353
ST LINE HIGH  1.5L TDCi πετρέλαιο, 120PS 6-τάχυτο PowerShift, FWD € 31,011
ST LINE HIGH  2.0L TDCi πετρέλαιο, 150PS 6-τάχυτο μηχανικό FWD € 30,993
ST LINE HIGH  2.0L TDCi πετρέλαιο, 150PS 6-τάχυτο μηχανικό AWD € 32,993
ST LINE HIGH  2.0L TDCi πετρέλαιο, 150PS 6-τάχυτο PowerShift, AWD € 34,619
ST LINE HIGH  2.0L TDCi πετρέλαιο, 180PS 6-τάχυτο μηχανικό AWD € 34,747
ST LINE HIGH  2.0L TDCi πετρέλαιο, 180PS 6-τάχυτο PowerShift, AWD € 36,373
 VIGNALE HIGH  1.5L βενζίνη EcoBoost, 150PS 6-τάχυτο μηχανικό FWD € 32,592
 VIGNALE HIGH  1.5L βενζίνη EcoBoost, 180PS 6-τάχυτο αυτόματο, AWD € 38,044
 VIGNALE HIGH  1.5L TDCi πετρέλαιο, 120PS 6-τάχυτο PowerShift, FWD € 36,009
 VIGNALE HIGH  2.0L TDCi πετρέλαιο, 150PS 6-τάχυτο μηχανικό FWD € 36,575
 VIGNALE HIGH  2.0L TDCi πετρέλαιο, 150PS 6-τάχυτο μηχανικό AWD € 40,832
 VIGNALE HIGH  2.0L TDCi πετρέλαιο, 150PS 6-τάχυτο PowerShift, AWD € 42,553
 VIGNALE HIGH  2.0L TDCi πετρέλαιο, 180PS 6-τάχυτο μηχανικό AWD € 42,421
 VIGNALE HIGH  2.0L TDCi πετρέλαιο, 180PS 6-τάχυτο PowerShift, AWD € 44,142