ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Σχεδίαση με προσωπικότητα

schediasi-me-prosopikotita-2184479

Με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 5,3 εκατ. αυτοκίνητα, ένα νούμερο άκρως εντυπωσιακό, το Suzuki Swift ανεβάζει τον πήχυ και τις προσδοκίες για το νέο μοντέλο, που φιλοδοξεί να συνεχίσει την πετυχημένη πορεία του. Το ταξίδι με το νέο Suzuki Swift ξεκίνησε από το αεροδρόμιο της Νίκαιας και συνεχίστηκε στους φιδίσιους δρόμους του Μονακό.

ΤΟΥ ΑΡΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το νέο Suzuki Swift μας εντυπωσίασε για την οδηγική του συμπεριφορά, τη στιβαρότητα, αλλά και με την εν γένει τολμηρή του προσωπικότητα στην κατηγορία που απευθύνεται. Το βάρος του supermini είναι κάτω από 900 κιλά, ενώ το μήκος έχει μειωθεί κατά 10 mm σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Ωστόσο, το μεταξόνιο μεγάλωσε κατά 20 mm, κάτι που σημαίνει ότι η ευρυχωρία κάνει αισθητή την παρουσία της. Ο χώρος αποσκευών έχει μεγαλώσει σε σχέση με το αυτοκίνητο που θα αντικαταστήσει, φτάνοντας πλέον τα 264 λίτρα.

Κάτω από το καπό του νέου Swift διατίθεται είτε ο 1.2 Dualjet 90 ίππων είτε ο 1.0 Boosterjet 112 ίππων. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο 1.200άρης μπορεί να συνεργαστεί με το σύστημα τετρακίνησης ALLGRIP. Ολοι οι κινητήρες προσφέρονται με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων, ενώ όσοι επιθυμούν αυτόματο υπάρχει ο CVT για τον 1.2 και ένα αυτόματο 6άρι για τον 1.000άρη. Σύμφωνα με το εργοστάσιο, η μέση κατανάλωση για τον 3κύλινδρο 1.000άρη κινητήρα είναι 4,6 λτ./100 χλμ., ωστόσο σε πραγματικές συνθήκες η κατανάλωση κυμάνθηκε στα 5,5 λτ./100 χλμ.

Διαθέτει επίσης το υβριδικό σύστημα SHVS της Suzuki που ανακτά ενέργεια από το φρενάρισμα, την αποθηκεύει σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του οδηγού και βοηθάει το έργο του κινητήρα στις επιταχύνσεις μέσω της ηλεκτρογεννήτριας ISG, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου.

Στις φιδίσιες στροφές του Μονακό, ο κινητήρας φάνηκε να λειτουργεί ιδανικά, μιας και μετά τις 1.800 σ.α.λ. προσφέρει το νεύρο που χρειάζεσαι και δεν σε κρεμάει. Είναι σταθερό στον δρόμο, ενώ η σφιχτή ρύθμιση των αναρτήσεων περιορίζει τις κλίσεις του αμαξώματος. Στις περιπτώσεις του ανώμαλου οδοστρώματος θα νιώσεις κάθε λεπτομέρεια του δρόμου, χωρίς όμως να είναι κουραστικό, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει την καλύτερη πληροφορία στον οδηγό.

Το μικρό της Suzuki έχει πλέον εκσυγχρονιστεί, αφού απέκτησε τα τεχνολογικά καλούδια που αρμόζουν σε ένα αυτοκίνητο της σημερινής εποχής, καθώς και χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές. 

Το νέο Suzuki Swift θα είναι διαθέσιμο σύντομα και στη χώρα μας, μιας και έχει δρομολογηθεί για τα μέσα Απριλίου και με τις τιμές να ξεκινούν από τις 11.990 ευρώ.