ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Νέο Skoda Citigo από 8.980 ευρώ

ci_0002b
ci_0004b
ci_0001b
ci_0048b

Η ŠKODA αναβαθμίζει το μικρότερο μέλος της σειράς των μοντέλων της.  Το ŠKODA CITIGO διατίθεται πια με τρεις ή πέντε πόρτες και πολλά νέα χαρακτηριστικά από άποψη σχεδίασης, τεχνολογίας και εξοπλισμού. Το αυτοκίνητο της πόλης ξεχωρίζει απ’ όλα τα άλλα. Το μπρος, πίσω και πλαϊνό μέρος διακρίνονται για τα ακριβή τους σχήματα, τα σαφή άκρα και τις λείες επιφάνειες. Άμεσα αναγνωρίσιμο ως ένα ελκυστικό, μοντέρνο και πρακτικό όχημα πόλης, το ŠKODA CITIGO συνδυάζει μοντέρνα τεχνολογία και μοντέρνα αστική κινητικότητα.

Σχεδίαση: μικρό αλλά ευρύχωρο

Με μήκος 3,597 μ, πλάτος 1,645 μ και ύψος 1,478 μ (το 5-θυρο μοντέλο), το ŠKODA CITIGO είναι ένα από τα μικρότερα αλλά πλέον ευρύχωρα αυτοκίνητα της κατηγορίας του. Υπάρχει η επιλογή ανάμεσα σε τέσσερις εκδόσεις: Αctive, Ambition και Style.Το ŠKODA CITIGO είναι ένα πλήρες αυτοκίνητο πόλης – τόσο ευέλικτο όσο και κομψό.

Η πλήρως αναθεωρημένη εμπρός όψη συμπεριλαμβάνει ένα νέο καπό, τροποποιημένο προφυλακτήρα, ανακαινισμένα φώτα ομίχλης και επανασχεδιασμένη γρίλια ψυγείου στην κλασική γραμμή  ŠKODA. Οι προβολείς διαθέτουν φώτα ημέρας LED (στάνταρ για Ambition, Style  προαιρετικό για το Active). Τα φώτα ομίχλης διατίθενται τώρα με λειτουργία cornering – ακολουθούν την κίνηση του τιμονιού – (προαιρετικά από το Active και πάνω). Το σύστημα City Safe Drive με αισθητήρες φωτός και βροχής καθώς και με λειτουργία Coming Home παρέχουν μεγαλύτερη άνεση (προαιρετικά από το Active και πάνω).

Η επανασχεδιασμένη πίσω όψη χαρακτηρίζεται από τα πίσω φώτα σε σκούρο πλαίσιο (από το Ambition και πάνω), Στις εκδόσεις Ambition και Style, η οροφή και οι πλευρικοί καθρέφτες διατίθενται σε λευκό και μαύρο ως έξτρα (δεν ισχύει για τα χρώματα Sunflower Yellow και Dark Sapphire Blue).

Οι ζάντες αλουμινίου διατίθενται στις 14, 15 και 16 ίντσες. Οι νέες ζάντες αλουμινίου 15’’ Conan (προαιρετικές για το Style) διατίθενται σε ασημί ή στιλπνό ανθρακί. Το σχήμα των οκτώ ακτίνων δίνει την εντύπωση στροβίλου. Οι στιλπνές μαύρες ζάντες αλουμινίου 16’’ Scorpius είναι νέες στη σειρά και διατίθενται προαιρετικά για τα Active, Ambition και Style. Όσον αφορά τα χρώματα του αυτοκινήτου, το ζωηρό στάνταρ χρώμα Kiwi Green [πράσινο του ακτινιδίου] αντικαθιστά το μεταλλικό Spring Green.

Στο εσωτερικό του, το αυτοκίνητο της πόλης παρουσιάζει μεγάλες εσωτερικές διαστάσεις, κλασικές για τη ŠKODA. Το ŠKODA CITIGO προσφέρει χωρητικότητα πορτμπαγκάζ  251 λίτρων και πλάτος χώρου επιβατών 1,369 μ (στις 5-θυρες εκδόσεις). Με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 951 λίτρα στο 3-θυρο και τα 959 στο 5-θυρο. Το μακρύ μεταξόνιο των 2,42 μ δημιουργεί μεγάλο χώρο πίσω – τέσσερις συνολικά επιβάτες μπορούν να απολαύσουν το ταξίδι τους με άνεση. Η λειτουργία EasyEntry στην 3-θυρη έκδοση (στάνταρ για Ambition και Style, προαιρετική για το Active) καθιστά πιο εύκολη την είσοδο των επιβατών στον πίσω χώρο.

Το πίσω εσωτερικό ύψος είναι ένα γενναιόδωρο 0,947 μ (0,993 μ μπροστά). Ο χώρος επιβατών πίσω επίσης έχει ένα αξιοσημείωτο πλάτος 1,389 στο 3-θυρο και 1,388 στο 5-θυρο.

Δερμάτινο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών και Climatronic

Το ταμπλό του ŠKODA CITIGO έχει περιποιημένη και λιτή σχεδιαστική γραμμή. Ο πίνακας οργάνων με ταχύμετρο, στροφόμετρο και δείκτη καυσίμου έρχεται σε νέο σχέδιο και διατίθεται σε δύο παραλλαγές. Το στάνταρ τριάκτινο τιμόνι φέρει το λογότυπο της ŠKODA και είναι τώρα διαθέσιμο ως τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με δερμάτινο κάλυμμα προαιρετικά για τα Ambition και Style). Τα κουμπιά του επιτρέπουν τον έλεγχο του ραδιοφώνου και του τηλεφώνου χωρίς να χρειάζεται να αφήσει ο οδηγός το τιμόνι από τα χέρια του. Το σύστημα ηλεκτρονικού κλιματισμού Climatronic (προαιρετικό με την έκδοση Ambition) εξασφαλίζει ευχάριστες θερμοκρασίες την κάθε στιγμή.

Το σύστημα ενημέρωσης/ψυχαγωγίας Swing και η εφαρμογή Move&Fun επιτρέπουν τη σύνδεση των smartphone

Η νέα γενιά συστημάτων ραδιοφώνου και ενημέρωσης/ψυχαγωγίας Blues και Swing προσφέρει πολλές επιλογές συνδεσιμότητας – από μια σύνδεση aux-in μέχρι υποδοχή κάρτας SD και θύρας USB. Η παραλλαγή Swing διαθέτει επιπλέον έγχρωμη οθόνη, έξι ηχεία και σύνδεση Bluetooth, που σημαίνει ότι το σύστημα ενημέρωσης/ψυχαγωγίας Swing μπορεί να συνδεθεί με το smartphone. Η εφαρμογή Move&Fun, για τα λειτουργικά συστήματα iOS και Android, παρέχει πλοήγηση, πληροφορίες ταξιδιού, τηλεφωνήματα hands-free, συμβουλές για αποδοτική οδήγηση και, φυσικά, ραδιόφωνο και μουσική. Μια οθόνη Maxi-DOT είναι επίσης διαθέσιμη ως έξτρα ( στάνταρ για τον κινητήρα CNG, προαιρετική για τις εκδόσεις Ambition και Style).

Συστήματα υποστήριξης οδηγού και πλήρης εξοπλισμός ασφαλείας

Τα φρένα έκτακτης ανάγκης βοηθούν να αποτρέπονται οπίσθιες συγκρούσεις στην κυκλοφορία εντός της πόλης. Η βοηθητική αυτή λειτουργία είναι αυτόματα ενεργή σε ταχύτητες ανάμεσα στα 5 και τα 30 χλμ/ω. Ένας αισθητήρας λέιζερ, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στη βάση του κεντρικού καθρέφτη, σαρώνει μια περιοχή 10 μέτρων μπροστά από το όχημα. Σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης – εάν δεν αντιδράσει ο οδηγός – το σύστημα πέδησης προετοιμάζεται άμεσα και η υδραυλική λειτουργία Brake Assist γίνεται πιο ευαίσθητη. Το σύστημα αρχίζει επίσης να εφαρμόζει πλήρη πέδηση μέχρι να ακινητοποιηθεί το όχημα αν χρειάζεται, ή – εάν ο οδηγός δεν φρενάρει αρκετά δυνατά –ενισχύει αυτόματα τη δύναμη πέδησης.

Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει τέσσερις αερόσακους, ESC [ηλεκτρονικό έλεγχο σταθερότητας], σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, EDL [ηλεκτρονική εμπλοκή διαφορικού], ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση τιμονιού, ζώνες ασφαλείας τριών σημείων σε όλες τις θέσεις, προεντατήρες για τις ζώνες των μπροστινών καθισμάτων, υποδοχές παιδικού καθίσματος Isofix στις πίσω θέσεις (και με άνω σημείο πρόσδεσης), αυτόματη ενεργοποίηση των φώτων κινδύνου σε ενδεχόμενο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, Hill-Hold Control [έλεγχος οχήματος σε ανηφόρες/κατηφόρες], και παρακολούθηση της πίεσης των ελαστικών.

Επιλογή τριών κινητήρων με τρεις κυλίνδρους

Το ŠKODA CITIGO χρησιμοποιεί σύγχρονους τρικύλινδρους κινητήρες. Οι εμπρός και εγκάρσια τοποθετημένοι κινητήρες παράγουν 44 kW (60 PS), 50 kW (68 PS, με φυσικό αέριο CNG) και 55 kW (75 PS) και κινούν τους μπροστινούς τροχούς. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο κυβισμός είναι 1,0 λίτρο (999 κ.ε.). Παρά τον μικρό κυβισμό, όλες οι παραλλαγές του συστήματος κίνησης του ενός λίτρου χαρακτηρίζονται από υψηλή ροπή στρέψης με χαμηλά επίπεδα θορύβου και μεγάλη απόδοση. Όλοι οι κινητήρες υπερκαλύπτουν τις αυστηρές προδιαγραφές ρύπων EU6 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στο βασικό επίπεδο, ο κινητήρας είναι του ενός λίτρου με 44 kW (60 PS). Η μέγιστη ροπή 95 Nm επιτυγχάνεται στις 3.000 στροφές. Το ŠKODA CITIGO επιταχύνει από το 0 ως τα 100 χλμ/ω σε 14,4 δευτερόλεπτα. Η τελική του ταχύτητα είναι 162 χλμ/ω. Με το κιβώτιο των πέντε ταχυτήτων, έχει συνδυασμένη κατανάλωση 4,4 λίτρων ανά 100 χλμ κατά μέσο όρο και εκπέμπει 101 g CO2 ανά χλμ. 

Φυσικό αέριο CNG: κινητήρας G-TEC, μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση

Όπως και στις παραλλαγές Green tec, το κινούμενο με φυσικό αέριο ŠKODA CITIGO 1.0 G-TEC χρησιμοποιεί ως στάνταρ τη λειτουργία Stop-Start και την ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση. Ο κινητήρας που λειτουργεί με το ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον συμπυκνωμένο φυσικό αέριο CNG μπορεί να παραγγελθεί για τις εκδόσεις Active, Ambition (όχι για το Style). 

Η εναλλακτική λύση του φυσικού αερίου χρησιμοποιείται από τον γνωστό μας τρικύλινδρο κινητήρα του ενός λίτρου που έχει βελτιστοποιηθεί ειδικά για τη χρήση CNG. Η ισχύς του είναι στα 50 kW (68 PS). Ο συνδυασμός CNG και τεχνολογίας Green tec κάνει το μικρότερο μοντέλο της ŠKODA ιδιαίτερα αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον. Το ŠKODA CITIGO 1.0 G-TEC τα καταφέρνει με μόλις 4,5 κιλά φυσικού αερίου ανά 100 χλμ. Ταυτόχρονα, εκπέμπει μόνο 82 g CO2 ανά χλμ και διαπρέπει εξασφαλίζοντας ενεργειακή απόδοση Α κλάσης.

Μετάδοση, σύστημα διεύθυνσης και ελαφριά κατασκευή

Το μικρό ŠKODA CITIGO με τους βραχείς πίσω και μπρος προβόλους, το μακρύ μεταξόνιο και το στιβαρό αμάξωμα αποτελεί τη βάση για ένα τέλεια ρυθμισμένο σασί και καλή δυναμική. Το ελαφρύ, υψηλής αντοχής ατσάλι μειώνει το βάρος και ενισχύει την ασφάλεια. Το χαμηλό βάρος τόσο του χειροκίνητου όσο και του αυτόματου κιβώτιου ταχυτήτων καθώς και η ευφυής λειτουργία του συστήματος διεύθυνσης μειώνουν επίσης την κατανάλωση καυσίμου.

Σε όλες τις εκδόσεις, χρησιμοποιείται ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση τιμονιού με έναν ενεργοποιητή πάνω στην κολόνα διεύθυνσης. Η υποβοήθηση ενεργοποιείται μόνο όταν είναι αναγκαίο.

Το ŠKODA CITIGO έρχεται είτε με χειροκίνητο κιβώτιο πέντε ταχυτήτων ή με αυτόματο κιβώτιο. Η έμφαση δόθηκε στη δημιουργία μιας μικρής και συμπαγούς κατασκευής που θα ζυγίζει ελάχιστα. Το χειροκίνητο κιβώτιο ζυγίζει μόνο 27 κιλά. Με βάρος λιγότερο από 30 κιλά, το αυτόματο κιβώτιο – γνωστό ως ASG – είναι ένα από τα ελαφρύτερα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων που κατασκευάστηκαν ποτέ. Το αυτόματο κιβώτιο μειώνει την κατανάλωση βενζίνης κατά 0,1 του λίτρου ανά 100 χλμ σε σχέση με το χειροκίνητο.

Η σχεδίαση του αμαξώματος του ŠKODA CITIGO δεν αποτελεί μόνο σημείο αναφοράς από άποψη ασφάλειας. Με τη στιβαρότητά του, ικανοποιεί και τις πλέον υψηλές απαιτήσεις από άποψη άνεσης όσον αφορά την ηχομονωτική και αντικραδασμική συμπεριφορά.

Πληθώρα ‘Simply Clever’ στοιχείων στο αυτοκίνητο

Η αφθονία διαφορετικών και ευφυών στοιχείων, που είναι διαθέσιμα σε όλα τα μοντέλα της καθιερωμένης στον χώρο του αυτοκινήτου Τσεχικής βιομηχανίας, έχει γίνει το μότο για όλη τη σειρά των προϊόντων της: ‘SIMPLY CLEVER’. Ακόμη και αυτό το μικρότερο μοντέλο βρίθει από χαρακτηριστικά που κάνουν το ταξίδι απόλαυση. Ας διαλέξουμε να αναφέρουμε μερικά: ομπρέλα κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού, ανακλαστικό γιλέκο ασφαλείας κάτω από το κάθισμα του οδηγού, αναδιπλωνόμενο άγκιστρο για τσάντες στο πόμολο από το ντουλαπάκι του συνοδηγού, αποθηκευτικά διχτάκια στη μέσα πλευρά της πλάτης των μπροστινών καθισμάτων (στάνταρ από το Ambition και πάνω), θήκη συσκευής πολυμέσων στην κεντρική κονσόλα, θήκη εισιτηρίων στο παρμπρίζ και στο σκιάδιο, ποτηροθήκη ανάμεσα στα δύο μπροστινά καθίσματα, υποδοχή για μπουκάλι 1,5 λίτρου στους αποθηκευτικούς χώρους των μπροστινών θυρών, ρυθμιζόμενο ψευδο-δάπεδο πορτμπαγκάζ, διχτάκια και άγκιστρα για την ασφάλιση των αποσκευών, αναδιπλωνόμενη πλάτη στο κάθισμα του συνοδηγού (5-θυρο μοντέλο), αποθηκευτικοί χώροι δίπλα στα πίσω καθίσματα (3-θυρο μοντέλο), αφαιρούμενο καλάθι σκουπιδιών. Συνολικά, το κάθε ένα από τα 3-θυρα και 5-θυρα μοντέλα προσφέρει 16 ‘Simply Clever’ χαρακτηριστικά στοιχεία.

Η τιμή του μοντέλου ξεκινάει από 8,980€, ενώ ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να το αποκτήσει εύκολα με το νέο πρόγραμμα ŠKODA Clever Plan που προσφέρει 4 χρόνια εγγύηση, service, ασφάλιση & οδική βοήθεια, με μόλις 106€ τον μήνα.