ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Volvo «δημιουργεί» το μέλλον

Η Volvo «δημιουργεί» το μέλλον

Το ότι τα αυτόνομα αυτοκίνητα φέρνουν την επανάσταση στα ταξίδια είναι πλέον, λίγο-πολύ, γνωστό. Σήμερα, η Volvo προσθέτει μία νέα διάσταση, με το πλήρως αυτόνομο και ηλεκτρικό πρωτότυπο 360c. Παρόλο που φέρει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, το εντυπωσιακό concept car δεν είναι απλώς μία στεγνή φουτουριστική πρόγευση εξωτικών συστημάτων. Αντίθετα, με το 360c, η Volvo, μια κατεξοχήν ανθρωποκεντρική εταιρεία, παρουσιάζει πειστικά το όραμά της για τα ταξίδια στο μέλλον και τις συνταρακτικές αλλαγές που θα φέρει σε όλο το φάσμα της ζωής μας η αυτόνομη οδήγηση.

Πώς, λοιπόν, θα σας φαινόταν αν, αντί να υποστείτε την ταλαιπωρία των αεροδρομίων για μια κοντινή πτήση, σας παραλάμβανε από την πόρτα σας ένα 360c για να σας οδηγήσει απευθείας στον προορισμό σας, στον ίδιο χρόνο; Στη διάρκεια της διαδρομής μπορείτε να κοιμηθείτε, καθώς το 360c έχει «mode ύπνου» και η απουσία συμβατικών μηχανικών συστημάτων επέτρεψε στους σχεδιαστές να διαμορφώσουν ανάλογα το εσωτερικό του. Μπορείτε ακόμη να ψυχαγωγηθείτε, αλλά και να δουλέψετε, αφού το πλήρως διασυνδεδεμένο concept car προσφέρει και «περιβάλλον γραφείου», με ό,τι χρειάζεται για να αξιοποιήσετε παραγωγικά τον χρόνο σας. Το 360c είναι βεβαίως απόλυτα ασφαλές: Διαθέτει όλα τα συστήματα αποφυγής ατυχημάτων και, επιπλέον, εκπέμπει ήχους και οπτικά σήματα για να κάνει σαφείς τις επόμενες κινήσεις του στους άλλους χρήστες του δρόμου. Επίσης, το 360c εξοπλίζεται και με νέο σύστημα πρόσδεσης επιβατών, μια ειδική κουβέρτα ασφαλείας, καθώς η κλασική ζώνη τριών σημείων (κι αυτή life-saving εφεύρεση της Volvo, από το 1959) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επιβάτες όταν ταξιδεύουν ξαπλωμένοι.

Η Volvo «δημιουργεί» το μέλλον-1
Η μετακίνηση είναι εφικτή καθώς ο επιβάτης κοιμάται.

Στο όχι μακρινό, «αυτόνομο» μέλλον, ατμοσφαιρική ρύπανση και κίνηση θα μειωθούν, ενώ ακόμα και τα σπίτια θα γίνουν πιο προσιτά: αν μπορεί κανείς να εργάζεται και καθ’ οδόν, γιατί να μένει οπωσδήποτε σε ένα ακριβό διαμέρισμα κοντά στο γραφείο του;