Η Βενετία δεν είναι θεματικό πάρκο

Η Βενετία δεν είναι θεματικό πάρκο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μεγάλα ζητήματα που θα έχει να λύσει ο 21ος αιώνας είναι η διαχείριση του δημόσιου χώρου των πόλεων. Αυτό που οι συγγραφείς της επιστημονικής φαντασίας είχαν εντοπίσει ως ένα από τα στοιχεία του δυστοπικού μέλλοντος, γίνεται σιγά σιγά πραγματικότητα. Μόνο που στη σύγχρονη ζωή, οι περιορισμοί στην κίνηση των ανθρώπων μέσα στις πόλεις δεν επιβάλλονται μόνο από την εξουσία για λόγους ασφαλείας. Είναι επίσης απόρροια της ευημερίας προηγούμενων εποχών, που μετέτρεψε μέσα σε έναν αιώνα τον τουρισμό από πολυτελή μεγαλοαστική συνήθεια σε μαζικό και καταστροφικό κοινωνικό φαινόμενο.

Ετσι η Βενετία, μία από τις πόλεις που ήδη έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από τις μάζες των τουριστών που τις κατακλύζουν, ανακοίνωσε μέσω του δημάρχου της, Λουίτζι Μπρουνιάρο, ότι με ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου πρόκειται να επιβάλει έλεγχο των αφίξεων. Πιο συγκεκριμένα, κάθε επισκέπτης που δεν σκοπεύει να διανυκτερεύσει στην πόλη –και αυτό συμβαίνει για τα 4/5 των τουριστών, σύμφωνα με το CBS– οφείλει να πληρώσει ποσό που φτάνει έως τα 12 δολάρια το άτομο. Μέχρι τώρα το κόστος της εισόδου στην πόλη ήταν 2,5 ευρώ και κλιμακωνόταν από 5 έως 10 ευρώ μέχρι το pick της τουριστικής περιόδου.

Περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες προβλέπεται ότι θα επισκεφθούν την πόλη μέσα στο 2019. Τον Μάιο ειδικά, με τη διοργάνωση της Μπιενάλε, το πλήθος των περαστικών που κατακλύζουν την Αρσενάλε και τα Τζαρντίνι κάνει τη ζωή στην πόλη αφόρητη για τους ντόπιους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Βενετίας, το συγκεκριμένο μέτρο θα κάνει πιο ανεκτή την καθημερινότητα για τους κατοίκους της πόλης. Τελικά, εάν οι τουρίστες αντιμετωπίζουν τη Βενετία ως καλλιτεχνικό θεματικό πάρκο, ας πληρώσουν εισιτήριο για να το δουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή