ΠΟΛΗ

Η αστική Κυψέλη στον υπολογιστή σας σε όλο της το μεγαλείο

i-astiki-kypseli-ston-ypologisti-sas-se-olo-tis-to-megaleio-2297830

Υπάρχουν πρωτοβουλίες που επιβεβαιώνουν ότι ο καλός πολίτης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η Κυψέλη έχει τη δική της αστική μυθολογία και τα τελευταία χρόνια με την κινητικότητα που υπάρχει από ομάδες πολιτών για γνωριμία και διασύνδεση με την ιστορία και το παρόν της σύγχρονης Αθήνας, έχει αποκτήσει μια σχετική εξωστρέφεια.

Ο Κώστας Ζαμπέλης είναι εκπαιδευτικός και αφοσιωμένος στην ιδέα να κάνει την Κυψέλη καλύτερη. Πριν από λίγα χρόνια δημιούργησε την πρωτοβουλία «Φωτεινή Κυψέλη», μία κίνηση που θέλησε να γεννήσει μια αλυσίδα φωτεινών εισόδων πολυκατοικιών, και που με τον καιρό συγκέντρωσε γύρω της Κυψελιώτες και μη. Τώρα, ο Κώστας Ζαμπέλης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Αύριο, Κυριακή 3 Φεβρουαρίου ενεργοποιείται ο ηλεκτρονικός χάρτης της Κυψέλης στο http://www.fotinikipseli.gr/map.html, σύνδεσμος που θα εμπλουτίζεται σταδιακά και που θα παρέχει πληροφορίες και οπτικό υλικό για κτίρια, θέατρα, κινηματογράφους, εισόδους, κ.ά.

Ο Κώστας Ζαμπέλης βασίστηκε εν πολλοίς στο φωτογραφικό υλικό και στις γνώσεις δύο άξιων Αθηναίων, του Νίκου Καβαδά και του Αλέξανδρου Λάβδα. «Το 90% των κτιρίων βασίζεται στις πληροφορίες του αρχιτέκτονα Νίκου Καβαδά, ενώ ένα 10% το έχει προσφέρει ο Αλέξανδρος Λάβδας», εξηγεί ο Κώστας Ζαμπέλης. Το ενδιαφέρον είναι πως ο χάρτης θα είναι ένα διαρκές, ανοικτό πρότζεκτ. Ο καθένας που έχει να προσφέρει έγκυρα στοιχεία για κτίρια ή εισόδους κτιρίων στην Κυψέλη θα μπορεί να επικοινωνεί. Τα έγκυρα στοιχεία θα ανεβαίνουν με αναφορά στην πηγή. «Μιλάμε επί της ουσίας για έναν χάρτη χωρίς “ταβάνι”».

Ο Νίκος Καβαδάς είναι ένας μοναδικός ιχνηλάτης όλων των αθηναϊκών συνοικιών. Καθημερινά ανεβάζει στα κοινωνικά δίκτυα τα αποτελέσματα των περιηγήσεών του. «Οταν μιλάς για υλικό στην αρχιτεκτονική παρατήρηση ένα όνομα σκέφτεσαι αμέσως. Τον Νίκο Καβαδά», λέει ο Κώστας Ζαμπέλης. «Είναι ο ακούραστος αρχιτέκτονας που καθημερινά ως εξερευνητής των δρόμων, μας ενημερώνει και μας διδάσκει με τις περιγραφές του. Ξαφνικά όλοι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα κτίρια και τις πόρτες που τα συνοδεύουν. Ολοι μιλάμε για τα έρκερ και το στυλ ziggurat ή το frozen fountain στις πόρτες και στους κυκλικούς φεγγίτες. Υλικό εκατοντάδων κτιρίων σε όλη την Αθήνα και μεταξύ αυτών πολλές δεκάδες πληροφορίες για την Κυψέλη μας». Φίλος και συνεργάτης της «Φωτεινής Κυψέλης» είναι επίσης ο Αλέξανδρος Λάβδας, που με τις γνώσεις και την παιδεία του, παρέχει επίσης αξιόλογο υλικό.

«Κάποιος μας έδωσε όμως την ιδέα για την κατασκευή αυτού του χάρτη και τις περισσότερες από 350 φωτογραφίες που, προς το παρόν, τον αποτελούν. Δεν είναι κοντά μας αλλά νιώθουμε πως στέκεται πάντα δίπλα στις προσπάθειές μας και στην Κυψέλη του που τόσο αγάπησε», λέει ο Κώστας Ζαμπέλης. «Ο Στέλιος Χαμόδρακας ήταν ο πρώτος Κυψελιώτης που κατασκεύασε τον πολιτιστικό χάρτη της Κυψέλης σε ιστοσελίδα στο Ιnternet. Πρωτοπόρος σε θέματα πληροφορικής έφτιαξε με τον δικό του τρόπο και τεχνική τον χάρτη αυτό. Ως τιμή σε αυτόν που τόσο βοήθησε την ομάδα μας από την πρώτη ημέρα της δράσης μας, θεωρούμε πως τώρα ο χάρτης αυτός, σε έκδοση google map, είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής».

​​ http://www.fotinikipseli.gr/map.html