Μια χρονίζουσα υπόθεση

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση των ακινήτων της οδού Αρδηττού είναι από τις πλέον μακροχρόνιες στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο χώρος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός από το 1960, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί χρόνια τώρα για την απαλλοτρίωση ακινήτων όπου βρίσκεται η θέση του Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, αλλά οι αποφάσεις δεν υλοποιούνται. Το ιωνικό Ιερό χτίστηκε το 448 π.Χ. πιθανόν από τον Καλλικράτη, που ήταν ο αρχιτέκτονας και του Ναού της Απτέρου Νίκης στην Ακρόπολη. Σύμφωνα με ερευνητές συνδέεται με τη νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα, ενώ στην πορεία υπέστη πολλές αλλαγές, όπως η μετατροπή του σε παλαιοχριστιανική βασιλική και τον 17ο αιώνα με την προσθήκη τρούλου στην εκκλησία «Παναγία στην Πέτρα». Κατεδαφίστηκε το 1778 και το υλικό του χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του τείχους των Αθηνών. Ευτυχώς, λεπτομέρειες του μνημείου αποτύπωσαν οι αρχιτέκτονες περιηγητές Stuart και Ν. Revett, ενώ η πρώτη συστηματική ανασκαφή έγινε το 1897 από την Αρχαιολογική Εταιρία. Από το 1964 το ΚΑΣ γνωμοδοτούσε υπέρ της απαλλοτρίωσης των ακινήτων. Μόνο που αυτή ποτέ δεν προχωρούσε. Και έτσι δεσμεύονταν περιουσίες ιδιοκτητών σε ένα ιστορικό σημείο στην πόλη για το οποίο δεν φρόντισαν οι πολιτικές ηγεσίες όλα αυτά τα χρόνια να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση.

Πρόσφατα, το ΚΑΣ γνωμοδότησε ακόμη μία φορά για την απαλλοτρίωση του ακινήτου επί των οδών Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κούτουλα και Κεφάλου στο Μετς, το κόστος του οποίας ξεπέρασε πια τα 2 εκατ. ευρώ. Ο όρος είναι να διεξαχθεί μικρή ανασκαφική έρευνα, να αναδειχθούν οι αρχαιότητες αλλά και να διερευνηθεί η δυνατότητα σύνδεσης του χώρου με το Ολυμπιείο και τα παριλίσια ιερά, μέσω πεζογέφυρας. Καλά είναι όλα αυτά και εντυπωσιακά. Αρκεί αυτή τη φορά να υλοποιηθεί η απαλλοτρίωση. Γιατί αν πάλι το θέμα του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος μείνει σε εκκρεμότητα, μαζί με τη σπουδαία αρχαιολογική θέση που απαξιώνεται, τους ιδιοκτήτες που βασανίζονται, τραυματίζεται και η αξιοπιστία του ίδιου του επιστημονικού συμβουλίου. Και βέβαια του υπουργείου Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή