Αναζητώντας τον Παπαδιαμάντη με ξεναγό τον Σταύρο Ζουμπουλάκη

Αναζητώντας τον Παπαδιαμάντη με ξεναγό τον Σταύρο Ζουμπουλάκη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πόλη μέσα στην πόλη, η αθέατη Αθήνα, γίνεται κοινό κτήμα μέσα από βιωματική εμπειρία. Αρχίζουν σήμερα οι αθηναϊκές ξεναγήσεις, που μας φέρνουν οι δημιουργοί του Athens Walking Stories, μεταφέροντας στην πρωτεύουσα την πολύ επιτυχημένη εμπειρία από τις αντίστοιχες ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη –τρίωρη–ξενάγηση (με συμμετοχή 15 ευρώ) είναι σήμερα, Κυριακή 7 Απριλίου, στις 11 το πρωί με ξεναγό τον συγγραφέα Σταύρο Ζουμπουλάκη, ο οποίος θα μας οδηγήσει στα αθηναϊκά βήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε μία διαδρομή που αναζητεί «τον στεναγμό των πενήτων». Το σημείο συνάντησης είναι έξω από την εκκλησία του Αγίου Ελισσαίου, στην οδό Αρεως στο Μοναστηράκι (δίπλα στο μετρό) και η διαδρομή θα ακολουθήσει το αθηναϊκό ίχνος του Σκιαθίτη συγγραφέα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αθήνα και 50 περίπου διηγήματά του –κάτι λιγότερο δηλαδή από το ένα τρίτο– τοποθετούνται σε αυτήν. Το παράδοξο είναι ότι, ενώ νιώθει εξόριστος στην πρωτεύουσα, γράφει γι’ αυτήν από τα μέσα, όχι ως εξωτερικός παρατηρητής αλλά ως δικός της άνθρωπος, σαρξ εκ της σαρκός της. Ο συγγραφέας και μελετητής του Παπαδιαμάντη Σταύρος Ζουμπουλάκης είναι ο ιδανικός ξεναγός στα αθηναϊκά χνάρια του συγγραφέα του «Ξεπεσμένου δερβίση» και του «Χωρίς στεφάνι».

Η ξενάγηση θα επαναληφθεί τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου (16.00-19.00) με ακόλουθη προαιρετική κατάληξη στη Λειτουργία της Μεγάλης Τρίτης στην Αγία Ειρήνη της οδού Αιόλου. Η πολιτισμική σύμπραξη Athens Walking Stories είναι μια ευρεία πλατφόρμα παραγωγής πολιτισμικών προϊόντων και δράσεων με κέντρο την πόλη της Αθήνας, οι οποίες όμως συχνά εκτείνονται και έξω από αυτήν. Συντονιστές της Athens Walking Stories είναι η δημοσιογράφος και δημιουργός της αντίστοιχης πλατφόρμας Thessaloniki Walking Tours, Εύη Καρκίτη, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης και ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης. Μαζί τους μία ομάδα είκοσι και πλέον διακεκριμένων ειδικών συνεργατών, σχεδιάζουν, επεξεργάζονται και υλοποιούν στοχαστικές περιηγήσεις και αρχαιολογικές και ιστορικές ξεναγήσεις στην πόλη της Αθήνας, πολιτιστικές εξορμήσεις και ταξίδια σε τόπους και σημεία ιστορικού, αρχαιολογικού, πολιτισμικού, αρχιτεκτονικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος αλλά και σεμινάρια για τη λογοτεχνία, τη μουσική, τη φιλοσοφία, την ιστορία της τέχνης. Την Κυριακή 14 Απριλίου ο δημοσιογράφος και διακεκριμένος αθηναιογράφος Νίκος Βατόπουλος θα εγκαινιάσει τη σειρά περιηγήσεων «Στα Βήματα των Αθηναίων» με τη διαδρομή «Πανεπιστημίου και Σταδίου – Αναζητώντας την αθέατη πόλη στον πυρήνα της».

Κρατήσεις αποκλειστικά στα email: [email protected] & [email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή