Ελένη Μπάνου στην «Κ»: «Δεν στόχευσαν στο πρόβλημα»

Ελένη Μπάνου στην «Κ»: «Δεν στόχευσαν στο πρόβλημα»

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναδίπλωση προχώρησε χθες το απόγευμα το υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με τις «καρατομήσεις» της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Ελένης Μπάνου, και του προϊσταμένου του τμήματος μελετών Σπύρου Προύσαλη για το ζήτημα του αναβατορίου. Οι συσκέψεις για την αντικατάστασή του συνεχίζονται, ενώ το θέμα θα συζητηθεί στο ΚΑΣ στα τέλη Ιουλίου. Η κ. Μπάνου μιλά στην «Κ» για όλη την υπόθεση. 

– Ζητήθηκε η παραίτησή σας την Παρασκευή και χθες είχατε συνάντηση με την κ. Ζορμπά. Τι μεσολάβησε;

– Μεγάλες αντιδράσεις από συλλόγους και συναδέλφους που θεώρησαν ότι ήταν άδικο αυτό που συνέβη. Εγινε κινητοποίηση από τους υπαλλήλους της Εφορείας για το πρόσωπό μου και για τον κ. Προύσαλη, καθώς θεώρησαν ότι ήταν και μία απαξίωση των ιδίων και του έργου τους.

– Τι σας είπε η υπουργός;

– Η υπουργός με δέχθηκε και μου ζήτησε να της πω τι έχει συμβεί με το αναβατόριο και γενικά με τα προβλήματα της Ακρόπολης. Το κλίμα ήταν συναινετικό εξαρχής και μου ζήτησε να της κάνω προτάσεις. Αργότερα προσήλθαν και ο κ. Στρατής και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου και κανείς δεν έθιξε το θέμα των παραιτήσεων. Οπότε κατάλαβα ότι συνεχίζω κανονικά το έργο μου.

Ελένη Μπάνου στην «Κ»: «Δεν στόχευσαν στο πρόβλημα»-1

«Δεν αξίζει σε μια πολιτική ηγεσία να διαχειρίζεται με πανικό τα πράγματα, πρέπει να συμβουλεύεται τους υπαλλήλους της», λέει η κ. Μπάνου.

– Δηλαδή ζητήθηκε η παραίτησή σας χωρίς να κληθείτε για εξηγήσεις;

– Χωρίς να δώσω εξηγήσεις ανακοινώθηκε η απαίτηση του υφυπουργού για παραίτηση και μετά η υπουργός βγήκε στην τηλεόραση, μας εγκάλεσαν για ολιγωρία και ζητήθηκαν οι παραιτήσεις μας. Εγώ, πάντως, δεν δήλωσα παραίτηση, διότι αυτός ο τρόπος δεν προβλέπεται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

– Η απαίτηση ήταν εξαρχής από τον κ. Στρατή;

– Ναι. Τουλάχιστον ο κ. Στρατής το είπε σε εμένα.

– Σας είχε ζητήσει εξηγήσεις;

– Οχι.

– Πώς το χαρακτηρίζετε εσείς όλο αυτό;

– Μια πολύ ατυχής στιγμή του υπουργείου. Νομίζω ότι ξεκίνησε από κάποια ατυχή δημοσιεύματα που ήταν υπερβολικά και άδικα. Στόχευσαν αλλού και όχι στο πραγματικό πρόβλημα.

– Kυρία Μπάνου, το αναβατόριο της Ακρόπολης λειτουργεί σήμερα;

– Λειτουργεί από τις 22 Μαΐου.

– Πότε και πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα;

– Τον Σεπτέμβριο του 2018 διαπιστώθηκε πτώση λίθων από τη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης, κοντά στην περιοχή του αναβατορίου. Εμείς και η Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακρόπολης κάναμε αυτοψίες και διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι λίθοι προέρχονταν από το αρχαίο τείχος. Αυτό κοινοποιήθηκε αμέσως στην πολιτική ηγεσία και στη γενική γραμματέα του υπουργείου. Αποφασίστηκε, επειδή τη συντήρηση των τειχών την έχει αναλάβει εδώ και κάποιο διάστημα η ΥΣΜΑ, να κάνει την αποκατάσταση η ίδια. Επρεπε να γίνει η γνωστή διαδικασία με διαγωνισμούς, προσφορές, αναθέσεις που κράτησαν δύο μήνες. Στο μεταξύ, εμείς αποφασίσαμε να κλείσει η περιοχή για λόγους ασφαλείας.

Τον Ιανουάριο βρέθηκε ανάδοχος και μέχρι τον Απρίλιο ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης. Το σχολείο της Ραιδεστού ήρθε 30 Μαρτίου, στο διάστημα των εργασιών και με τον χώρο κλειστό. Ο διαδικτυακός κόμβος του υπουργείου ήταν ενημερωμένος για την κατάσταση. Ο χώρος άνοιξε τέλη Απριλίου, τέθηκε σε λειτουργία το αναβατόριο και τότε δυστυχώς χάλασε. Περιμέναμε τρεις εβδομάδες για ένα ειδικό ανταλλακτικό από τη Γερμανία και έτσι φτάσαμε στις 22 Μαΐου.

Οταν ενημερώσαμε το υπουργείο κάναμε μια πρόταση στον κ. Στρατή μήπως προχωρούσαμε σε αλλαγή του αναβατορίου με ένα πιο σύγχρονο που ενδεχομένως να παίρνει και φορείο. Αυτές οι συσκέψεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν υπάρχουν ελληνικές εταιρείες και είναι ελάχιστες οι ξένες που μπορούν να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο, καθώς πρόκειται για αναβατόριο σε μνημείο.

– Η εικόνα που περιγράφετε ταιριάζει στο οικουμενικό μνημείο της Ακρόπολης;

– Κοιτάξτε, εμείς έχουμε συσταθεί ως Εφορεία από το 2015 και τώρα αντιλαμβανόμαστε σταδιακά τα προβλήματα που έχει κάθε χώρος. Να σας πω ότι είμαι ευχαριστημένη με την εικόνα; Οχι δεν είμαι και γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες να φτιάξουμε κάτι καλύτερο και σταθερό.

– Δεν θα έπρεπε να είχατε δει το πρόβλημα νωρίτερα;

– Εμείς δεν μπορούσαμε να το δούμε νωρίτερα. Οσον αφορά τη δική μου θητεία, δεν μπορούσα να το δω από την πρώτη στιγμή, σας το λέω ευθαρσώς. Είχαμε και το κεραυνικό πλήγμα στις 17 Απριλίου και αυτό έθεσε εκτός λειτουργίας όλα τα συστήματα της Ακρόπολης, κάηκαν όλα τα καλώδια της ΔΕΗ, επηρεάστηκε και το αναβατόριο.

Να σας πω και κάτι άλλο. Οταν ανέλαβα, έμαθα ότι γινόταν υπερβολική χρήση του αναβατορίου από εργαζομένους των δύο υπηρεσιών για να ανεβαίνουν πιο γρήγορα και να μεταφέρουν υλικά και βαριά φορτία. Με έγγραφο της Εφορείας σταμάτησα αυτή τη χρήση και έδωσα εντολή να ανεβαίνουν μόνο ειδικές κατηγορίες εργαζομένων με προβλήματα υγείας. Γινόταν κατάχρηση του αναβατορίου.

– Ποιος είναι εντέλει υπεύθυνος για τη μέριμνα του αναβατορίου της Ακρόπολης;

– Εμείς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Αλλά το αναβατόριο δεν είχε παρουσιάσει νωρίτερα τέτοια προβλήματα. Θέλω να τονίσω, επίσης, ότι κάθε χρόνο γίνεται επιμελώς η συντήρηση όλων των αναβατορίων που έχουμε στην ευθύνη μας.

– Επρεπε πάλι να συμβεί κάτι για να ενεργοποιηθεί το σύστημα;

– Ως Εφορεία έχουμε λύσει πολλά θέματα, αλλά τις παθογένειες της ελληνικής πολιτείας δεν μπορούμε να τις λύσουμε. Εχετε δίκιο, όμως, υπάρχουν πολλές παθογένειες, σε αυτή τη χώρα περιμένουμε πρώτα να συμβεί το κακό και μετά επεμβαίνουμε.

– Πριν από λίγο καιρό, με αφορμή την ΕΔΕ που διατάχθηκε εναντίον σας για το θέμα του δεκαώροφου ξενοδοχείου («Κ», 25/4/2019), είχατε πει ότι γίνεστε πολιτικός στόχος. Θεωρείτε ότι και αυτό που συνέβη τώρα ήταν ένα τέτοιο δείγμα;

– Ειλικρινά προσπαθώ να το ερμηνεύσω. Μέχρι και σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί έλεγα ότι ήταν καθαρός πόλεμος. Τώρα με αυτή την αναδίπλωση πιστεύω ότι ήταν μια κακή συμβουλή, ένα ατυχές γεγονός. Αυτή η πολιτική ηγεσία για κάποιο λόγο δίνει μεγάλη σημασία σε αυτά που αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Αυτό δεν είναι καλό, δημιουργείται ένας πανικός που δεν της αξίζει. Δεν αξίζει σε μια πολιτική ηγεσία να διαχειρίζεται με πανικό τα πράγματα. Πρέπει να συμβουλεύεται με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τους υπαλλήλους της. Εμείς δεν κάνουμε κάτι κομματικά, αλλά για το καλό των μνημείων.

– Τώρα ποιους συμβουλεύονται;

– Συμβούλους που δεν προέρχονται από τα σπλάγχνα της υπηρεσίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή