Η συγκινητική αφήγηση ενός Λεοντιδέα, 1937-1945

Η συγκινητική αφήγηση ενός Λεοντιδέα, 1937-1945

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν να ανοίγει μια καταπακτή και το φως να εισβάλλει. Η δημόσια κατάθεση των αναμνήσεων και οι μαρτυρίες μιας ζωής είναι συχνά φιλοδοξία πολλών, ωστόσο, δεν είναι σύνηθες τα απομνημονεύματα να ενδιαφέρουν πολλούς πέραν ενός στενού κύκλου. Εκτός… εκτός και αν ο γράφων βουτάει στο παρελθόν και το παραδίδει με συγκινητική γνησιότητα.

Ηρθε στα χέρια μου η αφήγηση των παιδικών και εφηβικών χρόνων του Κάρολου Βράτιτς, ενός ανθρώπου πολυτάλαντου και καλλιεργημένου, που είναι περισσότερο γνωστός για τις υποβρύχιες λήψεις του και τα βιβλία του για τον θαλασσινό βυθό και τα ελληνικά κοχύλια. Τώρα, κατορθώνει να συγκινήσει με τις αναμνήσεις του από την περίοδο 1937-1945, μια αφήγηση ρέουσα και συναρπαστική, με χιούμορ και αυθεντικότητα, που έχει ως επίκεντρο τα σχολικά χρόνια στη Λεόντειο της οδού Σίνα, την οικογενειακή ζωή στην Αθήνα και το ξύπνημα στη σκληρότητα του πολέμου. Δεν θα είχα την τύχη να διαβάσω αυτό το βιβλίο αν η ανάγνωσή του δεν συνδεόταν με την παρουσίασή του, που θα γίνει στις 26 Ιουνίου (7 μ.μ.), στο αμφιθέατρο που παραχώρησε η Καθολική Εκκλησία, στην οδό Σίνα 2-4, εκεί όπου βρισκόταν η παλιά Λεόντειος.

Και δεν θα είχα δεχθεί αυτό το «δώρο», να διαβάσω δηλαδή τον δρόμο προς την ενηλικίωση του Κάρολου Βράτιτς (που, ίσως να μην το ξέρει, αλλά είναι χαρισματικός αφηγητής), αν δεν συνδεόμουν και εγώ – εμμέσως μέσω πατρός – με τη μεγάλη οικογένεια των Λεοντιδέων. Το βιβλίο του Κάρολου Βράτιτς, της υπέροχης γενιάς, γεννημένης το 1930, περιποιεί τιμή όχι μόνο στην ιστορία της Λεοντείου (που την προικίζει με ένα ανάγνωσμα που θα γίνει κλασικό) αλλά και στην ίδια την ιστορία της Αθήνας όσο και στην ιστορία της γενιάς που βίωσε τον πόλεμο σε ηλικίες που θα έπρεπε να παίζει ή να σπουδάζει.

Το βιβλίο λέγεται «Από τη Χαραμάδα» (1937-1945, μια ασπρόμαυρη εποχή περνά μέσα από δύο ορθάνοιχτα παιδικά μάτια) και αποτελεί έκδοση της Ενωσης Αποφοίτων Λεοντείου με πρωτοβουλία του προέδρου της, μαθηματικού, Παναγιώτη Μαμαλή, ο οποίος κατάλαβε την αξία των απομνημονευμάτων του Κάρολου Βράτιτς και πρότεινε την έκδοσή τους. Η κυκλοφορία αυτού του κειμένου αποτελεί τώρα αφορμή για μια γιορτή μνήμης για τους Λεοντιδείς όλων των γενεών αλλά και κάθε έναν που θέλει να γίνει κοινωνός μιας σημαντικής μερίδας ιστορίας της κοινωνικής και εκπαιδευτικής ζωής της Αθήνας. Ο Κάρολος Βράτιτς μας πρόσφερε ένα ακόμη δώρο. Προσωπικά τον ευχαριστώ για την απόλαυση και τη συγκίνηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή