Το Αρχαιολογικό Μουσείο κερδίζει το στοίχημα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο κερδίζει το στοίχημα

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εστησαν γέφυρες διαλόγου, ξανοίχτηκαν στην κοινωνία, άνοιξαν αποθήκες και εργαστήρια, έβγαλαν κρυμμένες αρχαιότητες, έπεισαν με έξυπνες δράσεις, συνέργειες και εκθέσεις όπως οι: «Περιηγητές», «Οδύσσειες», «Οψεις Ωραίου» και η ανταμοιβή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν η ανταπόκριση του κόσμου. Κατά 27,71%  αύξησε τον αριθμό των επισκεπτών του, την τελευταία πενταετία.

Το 2019 μέτρησε 608.876 άτομα, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 2,47%, ενώ οι αριθμοί των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι το πρώτο μουσείο της χώρας είναι ελκυστικό όχι μόνο τους θερινούς μήνες, αλλά όλο τον χρόνο, με το 39% του κοινού να το επισκέπτεται στη χειμερινή περίοδο.

«Αξιολογώντας τα αριθμητικά στοιχεία των επισκεπτών κατά την τελευταία τριετία 2017-2019 παρατηρούμε ότι ο αριθμός των επισκεπτών από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο παραμένει αρκετά υψηλός, αντιπροσωπεύοντας το 39% του ετήσιου αριθμού των επισκεπτών, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου», είπε χθες η διευθύντρια του ΕΑΜ, δρ Μαρία Λαγογιάννη, στον ετήσιο απολογισμό της, τονίζοντας ότι το μουσείο προσελκύει επισκέπτες και κατά τους «δύσκολους» μήνες του χειμερινού ωραρίου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο κερδίζει το στοίχημα-1

Εκτός από την  ανασκόπηση της περασμένης χρονιάς αλλά και της τελευταίας πενταετίας, ανακοίνωσε τις μελλοντικές δράσεις. «Το  πρώτο μουσείο της χώρας οφείλει να αφουγκράζεται, να παρακολουθεί και να συμμετέχει ενεργά στη συλλογική μας πορεία. Λαμπρή ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν οι ιστορικές επέτειοι της επόμενης διετίας». Το ΕΑΜ θα τιμήσει με ένα σπονδυλωτό εκθεσιακό πρόγραμμα την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, καθώς και την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

«Στο πλαίσιο αυτό, η έννοια της Νίκης θα λειτουργήσει ως συνεκτικός σύνδεσμος ανάμεσα στις διαφορετικές εκθεσιακές αφηγήσεις. Η γυναικεία φτερωτή θεότητα των Ελλήνων θα γεφυρώσει τις επετειακές εκθέσεις,  προσφέροντας διαχρονικές αναφορές συμβολισμών σε όσα κινούν και εμπνέουν τον άνθρωπο».

«Δι’ αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση», είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα δούμε τον Φεβρουάριο. Εστιάζει στον ρόλο που έπαιξαν οι ελληνικές αρχαιότητες στην ιδεολογική ενίσχυση της μεγάλης εθνεγερσίας. Στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων θα συνδυαστούν αρχαιότητες από τις  πρώτες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με νεότερα έργα, προσωρινά δάνεια από άλλους φορείς. Μετά το πέρας της θα παρουσιαστεί, σε όλη τη διάρκεια του 2021, ως ψηφιακή ή εικονική έκθεση στην ιστοσελίδα του μουσείου.

Η δεύτερη έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 29 Σεπτεμβρίου, έχει ως αφορμή την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. «Αρχαία τεκμήρια που αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών θα συνοδεύονται από νεότερα έργα και ερμηνευτικό υλικό με σκοπό να φωτίσουν τον αντίκτυπο που είχαν οι σημαντικές αυτές Νίκες στην ιδεολογική προετοιμασία του 1821 αλλά και στη νεότερη εποχή», είπε η κ. Λαγογιάννη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο κερδίζει το στοίχημα-2

Το ΕΑΜ θα τιμήσει με ένα σπονδυλωτό εκθεσιακό πρόγραμμα την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, καθώς και την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Είναι χρόνια που η διευθύντρια του πρώτου μουσείου της χώρας μιλάει για τη γυναικεία φτερωτή θεότητα των Ελλήνων, την προσωποποίηση της Νίκης και τις ποικίλες απεικονίσεις της. Αλλωστε, οι Νίκες που θαυμάζουμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και πολλοί πιστεύουν ότι είναι αγγελούδια, δεν συνδέονται μόνο με τα πολεμικά γεγονότα, αλλά και τα αθλήματα, την ψυχή, την καθημερινότητα των αρχαίων κ.ά.

Η έννοια της Νίκης διατρέχει όλο το εκθεσιακό αφήγημα με δύο σταθμούς. Σε δύο διαφορετικές αίθουσες του μουσείου θα προβληθούν με ενημερωτικό υλικό και οπτικοακουστικές προβολές, εκθέματα  που μιλούν για τους νικηφόρους αγώνες του σώματος και του πνεύματος  κατά τη διάρκεια της ειρήνης.

Οπως ο «τζόκεϊ» του Αρτεμισίου που ανασύρθηκε κατά το 1928 και το 1937 σε κομμάτια από αρχαίο ναυάγιο. Ο νεαρός αναβάτης που ιππεύει πάνω στον ορμητικό  κέλητα θα αφηγηθεί τη δική του ιστορία για τον προσωπικό του αγώνα και τη στεφανηφόρο Νίκη που σφραγίζει το σώμα του χάλκινου αλόγου. Μια εγχάρακτη μορφή Νίκης, που κρατάει στεφάνι στα ανυψωμένα χέρια της, στον δεξιό μηρό, σφράγισμα σε καθαρόαιμα άλογα στην αρχαιότητα.

Δεύτερος σταθμός είναι η Νίκη που διακοσμούσε το κεντρικό ακρωτήριο του ναού του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, η οποία κρατούσε στα χέρια της μια πέρδικα, σύμβολο της θεραπευτικής δύναμης του θεού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης εκπαιδευτικές δράσεις και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, τις δράσεις του Αθέατου Μουσείου, το ταξίδι της έκθεσης «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Πεκίνο, τη δημοσίευση του ανέκδοτου ημερολογίου του Πρωτεργάτη της Ελληνικής Αρχαιολογίας Χρήστου Τσούντα κ.ά.

Ομως, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο «καλείται σήμερα να επαναπροσδιορίσει το στίγμα του και να αποδείξει τη σημασία του σε ένα κόσμο που αλλάζει», είπε η διευθύντριά του, υπογραμμίζοντας ότι πολλά ακόμη υπολείπονται να γίνουν κυρίως ως προς την αναβάθμιση των υποδομών του, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τη βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή