Αποχώρηση δι’ αναβαθμίσεως

Αποχώρηση δι’ αναβαθμίσεως

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, έγινε ο διαγωνισμός για το αναψυκτήριο της Αρχαίας Ολυμπίας που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 10 υποψηφίων. Ο διαγωνισμός ήταν ο τελευταίος από τους συνολικά 15 που διοργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ για τα δεδομένα του ελληνικού Δημοσίου. Ηταν επίσης μία από τις τελευταίες διοικητικές ενέργειες της απελθούσης προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Αθηνάς Χατζηπέτρου, που θα αποδώσει καρπούς το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς τα 15 αναψυκτήρια των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων της χώρας προβλέπεται να ανοίξουν τον Απρίλιο.

«Οπως είχαμε πει από την αρχή, το ΤΑΠA το θέλουμε με ένα καινούργιο πρόσωπο, με έναν επαναπροσδιορισμό του ρόλου του και με έναν πλήρη εκσυγχρονισμό στις λειτουργίες του. Προφανώς παραμένει ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη διαδικασία «παράδοσης-παραλαβής» των ηνίων του ΤΑΠΑ από την κ. Χατζηπέτρου στον κ. Παναγιώτη Νταή, ο οποίος διετέλεσε προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του υπουργείου Πολιτισμού. Η κ. Μενδώνη σημείωσε ακόμη την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση ύψους 300.000 ευρώ και τη συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οχι άδικα, η θέση του επικεφαλής στο ΤΑΠΑ θεωρείται «ηλεκτρική» και με ελάχιστες εξαιρέσεις οι πρόεδροί του «αντέχουν» το πολύ έναν χρόνο. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων διαχειρίζεται εισπράξεις από αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και πωλητήρια εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ) το 2019 και οι πιέσεις μπορεί να γίνουν ασφυκτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για έναν οργανισμό που λειτουργεί ακόμη με την ίδια οργανωτική δομή από το 1977. Η παραίτηση της κ. Χατζηπέτρου, ωστόσο, οφείλεται, όπως είπε, στην ανάληψη της διοίκησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η κ. Χατζηπέτρου υπηρέτησε στην ίδια θέση το 2017 για διάστημα ενός έτους, μέσα στο οποίο προχώρησε και ολοκλήρωσε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ενώ στη νέα της θητεία που κράτησε μόλις έξι μήνες πρόλαβε και άφησε το στίγμα της, όπως φάνηκε στον απολογισμό που παρουσίασε. 

Στο θέμα των αναψυκτηρίων, τα 15 που παρέμεναν κλειστά τα προηγούμενα χρόνια σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στα αρχαιολογικά μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, στην Αρχαία Μεσσήνη, στο Ακρωτήρι της Θήρας κ.ά., θα προστεθούν στα 20 που βρίσκονται εν λειτουργία. Ετσι, η θερινή σεζόν θα ξεκινήσει με ανοιχτά τα διπλάσια αναψυκτήρια, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Καταλογίστηκαν, ακόμη, ανείσπρακτα μισθώματα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και ανακαλύφθηκαν «αναψυκτήρια» που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά, όπως στον Κολωνό και αλλού.

Αποχώρηση δι’ αναβαθμίσεως-1

Οι Παναγιώτης Νταής, Λίνα Μενδώνη, Αθηνά Χατζηπέτρου.

Η απελθούσα πρόεδρος πρόλαβε ακόμη και κατέθεσε πρόταση διάρθρωσης των υπηρεσιών του ΤΑΠΑ στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δηλαδή ένα σχέδιο νέου οργανογράμματος, το οποίο αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα δομηθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του Ταμείου και τη στελέχωσή του. Το σχέδιο, κατά τη διαδικασία, θα πάει για διαβούλευση με τους εργαζόμενους του ΤΑΠΑ και θα προχωρήσει, όπως σημείωσε η κ. Μενδώνη.

Επίσης, προχώρησε η λειτουργία διπλογραφικού συστήματος μέσω σύγχρονου εταιρικού λογισμικού (σύστημα EPR) για να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο οι υπηρεσίες έσοδα-έξοδα και χρωστούμενα, μονιμοποιήθηκε η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου από τα τουριστικά πρακτορεία και ξεκίνησε μια συνεργασία με τις λεγόμενες «Big4» ελεγκτικές εταιρείες (Deloitte, Εrnst & Υoung, PwC, KPMG) για λειτουργίες του ΤΑΠΑ, όπως η μισθοδοσία, αλλά και για την υπογραφή του 1ου ισολογισμού στη σαραντάχρονη ιστορία του.

Η κ. Χατζηπέτρου παρέδωσε, επίσης, πρόταση στην κ. Μενδώνη για την αναδιάρθρωση των πωλητηρίων τα οποία καταγράφουν χαμηλά έσοδα (περίπου 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως) σε σχέση με τις δυνατότητές τους. Η εισήγηση αφορά την επέκταση της πολιτιστικής παρακαταθήκης σε προϊόντα τρίτων –εκτός από αντίγραφα και εκδόσεις– ώστε να υπάρχει επάρκεια σε προϊόντα χωρίς να «χρεώνεται» το Ταμείο για να τα κρατάει στα ράφια των πωλητηρίων.

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος Παναγιώτης Νταής όρισε ως προτεραιότητες του Ταμείου τον νέο Οργανισμό και έναν κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας του Ταμείου και του Δ.Σ., την ένταξη του Ταμείου στο σύστημα της κινητικότητας του Δημοσίου, την αναδιοργάνωση των πωλητηρίων και την παρακολούθηση των αναδόχων που θα τα λειτουργήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή