Διορθώνοντας «βλάβες» στην Ακρόπολη

Διορθώνοντας «βλάβες» στην Ακρόπολη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο αποφάσεις που υπογράφει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» την περασμένη Τετάρτη «διορθώνεται» το οικιστικό περιβάλλον γύρω από την Ακρόπολη και αποκτούν ουσιαστική ισχύ οι γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ σχετικά με τη μείωση του ύψους του δεκαώροφου ξενοδοχείου της Φαλήρου 5 και γενικώς του ύψους των κτιρίων γύρω από το μνημείο.

Ετσι, το ΥΠΠΟ δεν εγκρίνει και τυπικά τη μελέτη ανέγερσης του ξενοδοχείου (το οποίο έχει αποπερατωθεί) διότι ο όγκος και το τελικό ύψος του (36,65 μ.) προκαλούν «έμμεση βλάβη» στην Ακρόπολη και στον περιβάλλοντα χώρο, «τον οποίο υποβαθμίζει όχι μόνο από το επίπεδο του εδάφους, αλλά και από το ύψος του Ιερού Βράχου», όπως αναφέρει η απόφαση. Η απόσταση του ακινήτου από το μνημείο, συνεχίζει, είναι τέτοια ώστε «δεν διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη θέασή του», ενώ το ύψος του κτιρίου «ακυρώνει τη συμβολική προσπάθεια έκθεσης των γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης σε επίπεδο ανώτερο από το επίπεδο της πόλης». Η απόφαση ορίζει τη μείωση του ύψους του κτιρίου και συγκεκριμένα το μέγιστο ύψος να μην υπερβαίνει τα 24 μ. συν τις επιτρεπόμενες κατασκευές πάνω από το κτίριο.

Με τη δεύτερη απόφαση το υπουργείο εγκρίνει το σχέδιο Π.Δ. του υπουργείου Περιβάλλοντος που καθορίζει δύο ζώνες για το ύψος των κτιρίων πέριξ της Ακρόπολης. Η πρώτη ζώνη «αγκαλιάζει» τον λόφο Φιλοπάππου και τις περιοχές γύρω από τον Ιερό Βράχο και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι 21 μ. Αναλυτικά η ζώνη 1 (α΄ και β΄) αποτελείται από τις οδούς Καλλιρρόης, Ματρόζου, Γενναίου Κολοκοτρώνη, Τάιχμαν, Διοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση, Ερεχθείου, Φράττι, Ροβέρτου Γκάλι, Χατζηχρήστου, Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Τζιραίων, Δαβίδ Ντανζέ, Ανδρέα Συγγρού, Αθανασίου Διάκου, Πετμεζά, Τριών Ιεραρχών, Κυδαντινών, Δημοφώντος, Κοίλης, Κηφισοδότου.

Η ζώνη 2 περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Συγγρού, Πετμεζά, περιλαμβάνοντας και τις οικοδομές που έχουν πρόσοψη επί της Λ. Συγγρού (σε τμήμα από την οδό Καλλιρρόης έως την Πετμεζά και σε επαφή με τη ζώνη 1α) και εκεί το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι 24 μ. Επιτρέπεται, διευκρινίζει η απόφαση, η προσαύξηση του ύψους των κτιρίων κατά 1 μ. για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή