Αποκαθίσταται η οικία Παλαμά από το ΥΠΠΟ

Αποκαθίσταται η οικία Παλαμά από το ΥΠΠΟ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια συμβολική και ουσιαστική κίνηση, η εγκαταλελειμμένη οικία του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα περνάει στο υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αποκατασταθεί και να μετατραπεί σε χώρο μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας.

«Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση διατήρησης, η οποία προσβάλλει όχι μόνον τη μνήμη του μεγάλου μας ποιητή, αλλά και τον ελληνικό λαό», σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο έγγραφό της προς τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού ενόψει της συζήτησης του θέματος σχετικά με την άμεση εκκίνηση «των κατά νόμο διαδικασιών για την απαλλοτρίωση ή την απευθείας αγορά» του ακινήτου από το υπουργείο, στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που θα συνεδριάσει την Πέμπτη 27 Αυγούστου. Το διώροφο κτίριο οικοδομήθηκε στη δεκαετία 1920-1930, ενώ το 1999 κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το 2011 κινδύνεψε να βγει σε πλειστηριασμό λόγω τραπεζικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών του, αλλά ο κίνδυνος ξεπεράστηκε την τελευταία στιγμή.

Το σπίτι έχει αφεθεί στην τύχη του εδώ και πολλά χρόνια. Οι φθορές στην εξωτερική του όψη είναι παραπάνω από εμφανείς και μοιάζει έτοιμο να καταρρεύσει, ενώ, όπως υπογραμμίζει η κ. Μενδώνη, λειτουργεί ως «σκουπιδότοπος και ως δημόσιο ουρητήριο». Γκράφιτι και συνθήματα «στολίζουν» τους τοίχους του, ενώ μόνο μια μικρή πινακίδα θυμίζει ότι εκεί έζησε και πέθανε ένας από τους κορυφαίους Ελληνες ποιητές.

Ο Κωστής Παλαμάς (1859-1943) έζησε στο διώροφο σπίτι της οδού Περιάνδρου με τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη του Ναυσικά μετά την έξωση που υπέστη από την κατοικία του στην οδό Ασκληπιού, η οποία αργότερα κατεδαφίστηκε. Στο σπίτι της Πλάκας έζησε από το 1935 μέχρι το τέλος της ζωής του, τον Φεβρουάριο του 1943, όπου συνέχισε το ποιητικό και κυρίως το κριτικό του έργο. Η εξόδιος ακολουθία συγκέντρωσε πλήθος κόσμου και έχει καταγραφεί στην ιστορία ως μία από τις κορυφαίες αντικατοχικές εκδηλώσεις.

Το 2018 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της οικίας του ποιητή στη γενέτειρά του, στην Πάτρα. Η «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» διοργανώνει εκδηλώσεις και εκθέσεις γύρω από το έργο και την κληρονομιά του ποιητή και ξεναγήσεις στο ιστορικό κτίριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή