Αρχιτεκτονική περιήγηση με αφετηρία το σπίτι του περιοδικού δρόμου «Σχεδία»

Αρχιτεκτονική περιήγηση με αφετηρία το σπίτι του περιοδικού δρόμου «Σχεδία»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» έχει βοηθήσει δεκάδες αστέγους να εξασφαλίσουν με την εργασία τους ένα μικρό, έστω, εισόδημα. Περισσότερο, όμως, έχει βοηθήσει όλους εμάς να προσεγγίσουμε το ζήτημα των ανθρώπων αυτών με την απαιτούμενη αξιοπρέπεια και ενσυναίσθηση. Οι πωλητές της «Σχεδίας», ακροβολισμένοι στα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, είναι με έναν τρόπο «πρέσβεις» μιας ολόκληρης ομάδας. Κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση, το να βρεθεί κανείς χωρίς εργασία αλλά και δίχτυ προστασίας ήταν μια δυσάρεστη πραγματικότητα για πολλούς συμπολίτες μας. Αντί για περιφρόνηση ή κριτική, χρειάζονται στήριξη και αγάπη για να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους. 

Αρχιτεκτονική περιήγηση με αφετηρία το σπίτι του περιοδικού δρόμου «Σχεδία»-1
Το σπίτι του περιοδικού «Σχεδία», στην Κολοκοτρώνη.

Πριν από λίγο καιρό, η «Σχεδία» απέκτησε τον δικό της χώρο στο κέντρο. Ηταν ένα ακόμα βήμα στην τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει το «επιτελείο» του Χρήστου Αλεφάντη, του επικεφαλής του περιοδικού. Ο χώρος της Σχεδία Art, που σχεδιάστηκε με την ανιδιοτελή προσφορά του αρχιτέκτονα Δημήτρη Ποτηρόπουλου και του γραφείου του, βρίσκεται στη συμβολή της Κολοκοτρώνη με τη Νικίου. Στην προσπάθεια της δημιουργίας του σπιτιού της «Σχεδίας» έλαβαν μέρος και άλλοι υποστηρικτές, ο καθένας στον δικό του τομέα. Περιλαμβάνει εστιατόριο, καφέ, μπαρ, ενώ μπορεί να αγοράσει κανείς και χρηστικά αντικείμενα. Ετσι δημιουργήθηκαν σταθερές θέσεις εργασίας αλλά και ένα πολύ ωραίο στέκι.

Αρχιτεκτονική περιήγηση με αφετηρία το σπίτι του περιοδικού δρόμου «Σχεδία»-2
Ο χώρος προσφέρεται για καφέ, ποτό και φαγητό.

Αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ., ο καλός συνάδελφος της «Κ» Νίκος Βατόπουλος –που έκανε τους σύγχρονους Αθηναίους να ανακαλύψουν ξανά την πόλη τους– δίνει ραντεβού στη Σχεδία Art για να πραγματοποιήσει μια ξενάγηση στην αρχιτεκτονική κληρονομιά του εμπορικού κέντρου, που κρύβει πολλές πτυχές: «Η βόλτα ήταν μια ιδέα που εντάχθηκε στην απόπειρα εξωστρέφειας που επιχειρεί το περιοδικό αυτόν τον καιρό. Θα καλύψουμε περπατώντας μια περιοχή που εκτείνεται από την πλατεία Αγίας Ειρήνης μέχρι και την πλατεία Κλαυθμώνος. Τα τελευταία χρόνια έχει αναζωογονηθεί, με πολλές μικρές γωνιές για καφέ, ποτό και φαγητό, οι οποίες ήρθαν να συμπληρώσουν όλα αυτά τα μαγαζιά που πουλάνε διαφορετικά είδη», προσθέτει.

Μέσα από τον αρχιτεκτονικό περίπατο οι συμμετέχοντες θα ξαναζήσουν περίπου όλη την πρόσφατη ιστορία της πόλης, όπως αυτή εγγράφεται στα κτίριά της. Οικοδομήματα του εκλεκτικισμού, του μεσοπολέμου, του πρώιμου μοντερνισμού, αλλά και ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές προσθήκες που έγιναν μεταπολεμικά, αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες. Η περιήγηση στον εμπορικό ιστό της Αθήνας θα διαρκέσει περίπου μία ώρα. Η αφετηρία αλλά και ο τερματισμός θα είναι το σπίτι της «Σχεδίας», όπου μετά θα μπορεί κανείς να απολαύσει και ένα ωραία σαββατιάτικο μπραντς. Περισσότερες πληροφορίες για την απαραίτητη –λόγω των μέτρων για την πανδημία– δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 213-02.31.220.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή