Περιζήτητες οι επώνυμες κατοικίες στο Ντουμπάι – Από Bulgari έως Baccarat για ηγέτες και πιλότους F1

Περιζήτητες οι επώνυμες κατοικίες στο Ντουμπάι – Από Bulgari έως Baccarat για ηγέτες και πιλότους F1

Η πώληση ενός διαμερίσματος επωνυμίας Baccarat αυτήν την εβδομάδα με τιμή 40.672 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο έθεσε νέο ρεκόρ στην αγορά ακινήτων του Ντουμπάι.

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πλούσιοι του κόσμου που αναζητούν «στέγη» πολυτελείας, στρέφονται ολοένα περισσότερο σε ένα τομέα ακινήτων του Ντουμπάι με θεαματική ζήτηση: Διαμερίσματα και κατοικίες με διάσημες επωνυμίες, όπως Four Seasons, Bulgari και Cavalli.

Η αγορά αυτών των ακινήτων βρίσκεται στα ύψη στο Ντουμπάι, το οποίο έχει αναδειχτεί στην παγκόσμια πρωτεύουσα των λεγόμενων «επώνυμων κατοικιών» για τους επίδοξους αγοραστές υπερπολυτελών κατοικιών.

Αυτήν την εβδομάδα, αγοραστής συμφώνησε να καταβάλλει 203 εκατ. ντίραμ (πάνω από 55 εκατομμύρια δολάρια) για ένα διαμέρισμα πέντε υπνοδωματίων επωνυμίας Baccarat, σε ένα αρχιτεκτονικό εγχείρημα που δεν έχει αρχίσει καν να κατασκευάζεται. Τα 14.000 ντίραμ ανά τετραγωνικό πόδι (ή 40.672 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο) είναι η υψηλότερη τιμή ανά τ.π για διαμέρισμα προ οικοδόμησής του – καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Φεβρουαρίου για ένα διαμέρισμα που πουλήθηκε έναντι 160,3 εκατ. ντίραμ ή 13.751 ντ./τ.π.

Περιζήτητες οι επώνυμες κατοικίες στο Ντουμπάι – Από Bulgari έως Baccarat για ηγέτες και πιλότους F1-1
Με θέα το Μπουρτζ αλ Χαλίφα τα διαμερίσματα του Baccarat Residencies – Baccarat Residencies

Η αγορά υπερπολυτελών ακινήτων εκτοξεύτηκε στο Ντουμπάι καθώς οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι κατά την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ οι Ρώσοι αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια για τα χρήματά τους μετά την εισβολή της χώρας τους στην Ουκρανία.

Η αγορά πολυτελών ακινήτων αυξήθηκε κατά 89% τον Οκτώβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος – μια θεαματική ανάκαμψη από την ύφεση που διήρκεσε από το 2014 έως το 2020.

Οι βίλες στο πρότζεκτ Four Seasons Residences στο Ντουμπάι που το 2021 πωλούνταν για 40 εκατ. ντίραμ, πλέον αξίζουν υπερδιπλάσια, περί τα 100 εκατ.

Η εκτόξευση αυτή ώθησε την αξία των επώνυμων ακινήτων που πωλήθηκαν στο Ντουμπάι το 2022 στο ποσό ρεκόρ των 25,3 δισ. ντίραμ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα πέμπτο της αξίας της συνολικής αγοράς διαμερισμάτων στο εμιράτο.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους με διεθνή brand πολυτελείας, καθώς συχνά πουλούν διαμερίσματά με τιμή 30% μεγαλύτερη από τα συμβατικά μη «επώνυμα» διαμερίσματα, αναλόγως περιοχής.

Για το εμπορικό σήμα της η κάθε εταιρεία πληρώνεται με προμήθεια από την πώληση του διαμερίσματος (που συνήθως αποδίδεται πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο) και με ετήσια αμοιβή διαχείρισης, ενώ οι αγοραστές απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας ανέσεις από τη μάρκα αρεσκείας τους.

Προσφάτως, το Ντουμπάι ξεπέρασε τη νότια Φλόριντα ως περιοχή με τα περισσότερα επώνυμα οικοδομικά πρότζεκτ στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή στο εμιράτο υπάρχουν περίπου πάνω από 45 τέτοια επώνυμα ακίνητα, και δεκάδες άλλα που έχουν προαναγγελθεί και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2030.

Το συγκρότημα 28 μονάδων του Four Seasons παραδόθηκε στους κατοίκους του πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ μεταξύ των ζάπλουτων αγοραστών ήταν και ο Ρότζερ Φέντερερ, σύμφωνα με δύο ανθρώπους με γνώση του θέματος.

Το σχεδόν 40μελές προσωπικό του κτιρίου παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας, ασφάλειας, πάρκινγκ, θυρωρού και άλλες υπηρεσίες, όπως αποθήκευση ειδών παντοπωλείου και οργάνωση εκδηλώσεων.

«Οι άνθρωποι που έρχονται από το εξωτερικό, ιδίως Ευρωπαίοι, ψάχνουν για ποιότητα, ιδιωτικότητα και υπηρεσίες. Δεν μπορώ να τους κατονομάσω, αλλά μπορείτε να φανταστείτε: Από ηγέτες χωρών έως τοπ πιλότους της F1. Ωστόσο, τα ακίνητα αυτά δεν κατασκευάζονται δίχως ρίσκο. Καίτοι σπάνιο, οι μάρκες πολυτελείας μπορούν να αποσύρουν το εμπορικό τους σήμα για λογής λόγους, από το ότι μπορεί το κόστος διαχείρισης να αποδειχτεί εξαιρετικά υψηλό έως το ότι η συντήρησή του γίνεται ανεπαρκώς», σημειώνει ο Σκοτ Άντελ, ιδρυτής της Scotts FZ, εταιρείας νομικών συμβούλων φιλοξενίας.

«Θα το έβρισκα εξαιρετικά ανησυχητικό αν ήμουν αγοραστής. Να αγοράζω μια Φεράρι και να καταλήγω με ένα Λάντα. Και εκείνοι να σου λένε, τουλάχιστον έχεις αυτοκίνητο. Ναι, είναι αυτοκίνητο, αλλά όχι αυτό για το οποίο πλήρωσα», λέει ο ίδιος.

Πηγή: Bloomberg

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή