Γιατί αδειάζουν οι ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης

Γιατί αδειάζουν οι ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης

Παρότι η Νέα Υόρκη δείχνει δείγματα επαναφοράς μετά την πανδημία, με τα ενοίκια κατοικιών να ανεβαίνουν, την τουριστική κίνηση να επανέρχεται, αλλά και τους εργαζομένους να επιστρέφουν στη διά ζώσης εργασία, τα γραφεία, ιδίως στο Lower Manhattan, δεν φαίνεται να ακολουθούν την ίδια τάση

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ουρανοξύστης των 47 ορόφων όπου στεγάζονταν τα γραφεία της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη παραμένει από το 2021 απόκοσμα κενός, τουλάχιστον για κτίριο στο κέντρο των εξελίξεων και στην καρδιά του «Μεγάλου Μήλου».

Είναι ένας από τον άνευ προηγουμένου αριθμό αχρησιμοποίητων επαγγελματικών χώρων στη Νέα Υόρκη. Οι ελεύθεροι χώροι έφτασαν το ρεκόρ του 22,7% φέτος, με τους ειδικούς να προβλέπουν πως ο ρυθμός του φαινομένου δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 19%, τουλάχιστον έως το 2026. 

Παρότι η Νέα Υόρκη δείχνει δείγματα επανάκαμψης μετά την πανδημία, με τα ενοίκια κατοικιών να ανεβαίνουν, την τουριστική κίνηση να επανέρχεται, αλλά και τους εργαζομένους να επιστρέφουν στη διά ζώσης εργασία, τα γραφεία, ιδίως στο Lower Manhattan, δεν φαίνεται να ακολουθούν την ίδια τάση.

Τα ενοίκια που ζητούνται για χώρους γραφείων πιθανότατα θα φτάσουν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των ειδικών. Η μέση τιμή ενοικίου για γραφείο του Μανχάταν ήταν 75,13 δολ./τ.μ τον Απρίλιο του 2023, 50 λεπτά φθηνότερα από το 2022. 

Απρόβλεπτες συνέπειες

Πρόκειται για ανησυχητικό φαινόμενο, τουλάχιστον για τους δημοτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι την τελευταία δεκαετία εξαρτώνται από τον διαρκώς ενισχυόμενο τομέα των ακινήτων, που με τους φόρους εξασφαλίζουν ρευστότητα για τη δημοτική αστυνομία και την αποκομιδή σκουπιδιών.

Οι φόροι ακίνητης περιουσίας συνεισφέρουν περίπου το 20% των συνολικών φορολογικών εσόδων της πόλης – με τα κτίρια γραφείων, συγκεκριμένα, να συνεισφέρουν το 10%. Και καθώς τα έσοδα αυτά μειώνονται, τα έξοδα της πόλης συνεχίζουν να «τρέχουν», εξέλιξη που συνιστά πρόκληση για την ατζέντα του δημάρχου, Ερικ Ανταμς.

Για να εξισορροπηθεί ο προϋπολογισμός, ο δήμος ζήτησε από τις δημοτικές υπηρεσίες να κάνουν περικοπές στις δαπάνες, αφήνοντας κενές θέσεις προς πλήρωση ή περικόπτοντας υπηρεσίες. 

Οι εκτιμήσεις της ανεξάρτητης αρχής ταυτίζονται με εκείνες της δημοτικής αρχής περί βραδείας ανάπτυξης τόσο των εσόδων από φορολογία (μεταξύ αυτών και των φόρων από χρήση εμπορικών ακινήτων) όσο και των συνολικών εσόδων. 

Ερωτηθείς για το ποιο είναι το σχέδιο σωτηρίας της αγοράς εμπορικών ακινήτων της Νέας Υόρκης, ο δήμαρχος Ανταμς επανειλημμένως έχει τονίσει πως, τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και πολιτειακό, πρέπει να διευκολυνθεί η δυνατότητα μετατροπής των γραφείων σε χώρους διαμονής. 

Πηγή: Bloomberg

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή