Προς αξιολόγηση οι ζημιές στα μνημεία πολιτισμού της Κεφαλονιάς

Προς αξιολόγηση οι ζημιές στα μνημεία πολιτισμού της Κεφαλονιάς

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΥΠΠΟΑ. Ανακοίνωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τους σεισμούς τα μνημεία πολιτισμού στην Κεφαλονιά εξέδωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού, μετά την πλήρη καταγραφή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές της Κεφαλονιάς βρίσκονται από την περασμένη Κυριακή τόσο ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος όσο και η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι σεισμοί στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού».

Συγκεκριμένα, με εντολή του υπουργού, η κυρία Λίνα Μενδώνη βρίσκεται σε συνεννόηση με τα στελέχη του υπουργείου που υπηρετούν στον Νομό Κεφαλληνίας. Επίσης, χθες είχε επανειλημμένες τηλεφωνικές συνεννοήσεις με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων Σ. Σιμόπουλο, που βρίσκεται στο νησί ως μέλος του κυβερνητικού κλιμακίου, καθώς και με τον αντιπεριφερειάρχη Σ. Κουρή και τον δήμαρχο Α. Παρίση.

Εξάλλου, κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων βρίσκεται από χθες στην Κεφαλονιά με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να μελετήσει την κατάσταση των μνημείων του νησιού μετά τον ισχυρό σεισμό και τη συνεχιζόμενη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Συνοπτικά η εικόνα έχει ως εξής:

• Το κτίριο του Μουσείου Αργοστολίου παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στις τοιχοποιίες του. Αναμένεται σχετική έκθεση από το ΥΠΟΜΕΔΙ.

• Προβλήματα παρουσιάζει η έκθεση αρχαιοτήτων στο ίδιο μουσείο, καθώς περίπου 40 αγγεία μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους. Πολλά φαίνεται ότι έχουν σπάσει ή έχουν ανοίξει σε παλαιότερες συγκολλήσεις. Ηδη έχει αποσταλεί από την Αθήνα κλιμάκιο συντηρητών.

• Εχει καταρρεύσει τμήμα του τείχους του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου κοντά στην πύλη, οπότε δεν είναι δυνατή η άνοδος στον χώρο.

• Ρωγμές παρουσιάστηκαν σε βυζαντινά μνημεία του οικισμού, όπως η Αγία Θέκλα, ο Αγιος Δημήτριος, ο Αγιος Σπυρίδων, ο Αγιος Θεόδωρος, η Παναγία Φανερωμένη. Τα στελέχη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ προχωρούν σε ελέγχους των λοιπών μνημείων, όπου βέβαια τους επιτρέπει η κατάσταση των οδικών δικτύων. Επίσης, ζημιές έχουν υποστεί οι εκκλησιές των Ρόγγων και των Σουλάων.

• Η γέφυρα De Bosset, στην οποία εκτελείται έργο του ΕΣΠΑ, δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, καθώς ενισχύθηκε στο πλαίσιο του έργου με μικροπασσάλους.

• Στα αρχαία μνημεία του νησιού δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα.

Την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματισθεί η μετάβασή της κ. Μενδώνη στην Κεφαλονιά, μαζί με ειδικευμένο κατά περίπτωση προσωπικό των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή