Αδέσποτη χώρα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάββατο απόγευμα με βροχή, Περιστέρι. Στο αυτοσχέδιο τζαμί στο υπόγειο της οδού Λεβέντη η πακιστανική κοινότητα της Αθήνας γιορτάζει τα γενέθλια του Προφήτη. Στη διπλανή κουζίνα οι μάγειρες έχουν πιάσει δουλειά από νωρίς. Στα καζάνια, ρύζι και κοτόπουλο βράζουν σε πλούσιο ζωμό. Η μυρωδιά του κάρι γεμίζει τον δρόμο.

Καλοντυμένοι άντρες καταφθάνουν από διάφορες γειτονιές της πόλης. Κατεβαίνουν τη σκάλα, γλιστράνε έξω από τα παπούτσιά τους και εισέρχονται στο ευρύχωρο τέμενος. Ο Μαλίκ τους υποδέχεται με ζεστό χαμόγελο και ένα ποτήρι γάλα με κάρδαμο και αμύγδαλο.

Σκεπάζουν το κεφάλι με τόπι, κλείνουν τα μάτια και προσεύχονται. Κουβεντιάζουν, γελάνε και βγάζουν φωτογραφίες με φόντο εκατοντάδες πολύχρωμα λαμπιόνια και αστέρια που αναβοσβήνουν. Τα ηχεία ζορίζονται. Ο γενικός πέφτει, μία, δύο, τρεις φορές. Η γιορτή συνεχίζεται. Στο τέλος στρώνουν πλαστικό και κάθονται στο πάτωμα για το γεύμα.

Ομως δεν είναι πάντα γιορτή. Ο χώρος έχει πυρποληθεί τρεις φορές από αγνώστους τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς χωρίς θύματα. Ομως αν υπάρχει κάτι φέτος να υπενθυμίζει την έλλειψη ασφάλειας και κανονικότητας, είναι η απουσία του Σαχζάτ Λουκμάν. Ο 27χρονος Πακιστανός μαχαιρώθηκε θανάσιμα πέρυσι στα Πετράλωνα καθώς πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του. Ανάμεσα στο πλήθος προσεύχεται ο πατέρας του που μένει εδώ όσο κρατάει η δίκη για την υπόθεση.

Την ίδια ώρα σε ξενοδοχείο της Αθήνας η Χρυσή Αυγή ανακοινώνει τις υποψηφιότητες του Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθηναίων και του Ηλία Παναγιώταρου για την Περιφέρεια Αττικής. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κατηγορούμενος εκπρόσωπος του κόμματος υπόσχεται να δημιουργήσει δίκτυο κοινωνικών παντοπωλείων και ιατρείων «για τους Αθηναίους πολίτες αλλά όχι για τους λαθρομετανάστες που έχουν έρθει στην Ελλάδα για να εγκληματούν». Προσθέτει πως θα ιδρύσει υπηρεσία προστασίας για τα αδέσποτα ζώα, υποστηρίζοντας πως στο 6ο Διαμέρισμα δεν κυκλοφορούν αδέσποτα και «αυτό δεν είναι γιατί ο Καμίνης έχει κάνει έργο, αλλά γιατί τα τρώνε οι λαθρομετανάστες».

Γιορτές μίσους σε κυριλέ ξενοδοχεία, προσευχές στα υπόγεια. Αθήνα 2014. Η νέα κανονικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή