Κεραμεικός-Μεταξουργείο: Το άδηλο μέλλον μιας ανάπλασης

Κεραμεικός-Μεταξουργείο: Το άδηλο μέλλον μιας ανάπλασης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν ακουστεί περίπου τα πάντα για τον Ιάσoνα Τσάκωνα, αλλά αυτή τη φορά είναι ευκαιρία να ακούσουμε τι έχει να πει ο ίδιος: απόψε στις 7.30, ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης Ακινήτων OLIAROS παρουσιάζει το όραμά του για τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο στο Ιδρυμα Κατακουζηνού (λεωφόρος Αμαλίας 4), στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών που διοργανώνει η αρχιτεκτονική εταιρεία CFCOMPANY.

Ο Ιάσονας Τσάκωνας επιχειρεί από το 2006 να θέσει σε εφαρμογή ένα ιδιωτικό σχέδιο αναζωογόνησης των περιοχών του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου μέσα από την ανακατασκευή 35 κτιρίων συνολικής επιφάνειας 36.000 τ.μ.

Αρχικά, οι κινήσεις του στοχοποιήθηκαν ως «επιχειρηματική απόπειρα εξευγενισμού», αλλά έκτοτε έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι: σήμερα το μεγάλο στοίχημα είναι η ένταξη του σχεδίου του στο επενδυτικό ταμείο Jessica. Νωρίτερα είχε θέσει σε εφαρμογή μια άλλη πρωτοβουλία, που έβαλε την Αντίπαρο στον χάρτη της διεθνούς αρχιτεκτονικής. Ιδρύοντας το 2002 την εταιρεία OLIAROS Property Development στην Ελλάδα, ο Ιάσονας Τσάκωνας εστίασε στην ανάπτυξη οικοσυστημάτων με έμφαση στη σύγχρονη, ποιοτική αρχιτεκτονική. Το πρώτο έργο της OLIAROS στην Αντίπαρο (AntiparosDesignPorperties) περιλαμβάνει την ανάπτυξη 25 οικιών, συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ. σε 500 στρέμματα γης, και το οποίο έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια πολλαπλά βραβεία και διεθνή δημοσιότητα σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές επιθεωρήσεις αρχιτεκτονικής και ντιζάιν.

Η κεντρική ιδέα της ΚΜ Properties είναι η δημιουργία ενός αστικού οικοσυστήματος ικανού να προσελκύσει την αναδυόμενη δημιουργική επιχειρηματική κοινότητα στην Αθήνα, αντικαθιστώντας παραβατικές χρήσεις με υγιείς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Για να ενταχθεί άμεσα το σχέδιο στο ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο Jessica, θα πρέπει τόσο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και η Εθνική Τράπεζα (που θα παράσχουν τα δάνεια) να πειστούν για τη βιωσιμότητα του πρότζεκτ. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει το δύσκολο καθήκον να δώσει διαβεβαιώσεις για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στην περιοχή αλλά και φιλικού στις επενδύσεις, θέμα που περνάει και μέσα από τη ρύθμιση του θέματος με τους παράνομους οίκους ανοχής.

Η προσέλευση στη σημερινή ομιλία είναι δυνατή μόνο με κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 9229467.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή