Θεσσαλονίκη Αλλιώς, ένα αστικό πείραμα που γίνεται τεσσάρων ετών

Θεσσαλονίκη Αλλιώς, ένα αστικό πείραμα που γίνεται τεσσάρων ετών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια από μια ανάγκη ενός διαφορετικού εορτασμού των 20 χρόνων του παλαιότερου ελληνικού free press της parallaxi και από τη διάθεσή μου να πάμε ένα βήμα παραπέρα από την κριτική που ασκούσαμε στα δημόσια πράγματα της πόλης και να προτείνουμε με πράξεις όσα σκεφτόμασταν. Η πρώτη μεγάλη και εξαιρετικά πετυχημένη του δράση μετασχηματίστηκε σε ένα αστικό πείραμα σε εξέλιξη, ίσως το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, καθώς το έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 150 χιλιάδες άνθρωποι και έχει οργανώσει 28 συνολικά μικρά ή μεγάλα projects στην πόλη και στο εξωτερικό.

Δραστικές παρεμβάσεις

Με άξονες τον δημόσιο χώρο και την ορθή χρήση του, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές δράσεις και την αλληλεγγύη, το περιβάλλον και την ανακάλυψη κρυμμένων θησαυρών της πόλης, επεμβήκαμε δραστικά αλλάζοντας την καθημερινότητα περιοχών, κτιρίων ή, συστήνοντας ξανά ξεχασμένες γειτονιές. Δημιουργώντας πάρκα, ανακαινίζοντας κτίρια ιστορικών οργανισμών που πλήττονται από την κρίση, οργανώνοντας ένα ετήσιο φεστιβάλ δημιουργικότητας, επεμβαίνοντας σε σημεία παραμελημένα όπως οι ανατολικές ακτές και το δάσος του Σέιχ Σου, προσκαλώντας στη Θεσσαλονίκη σπουδαία μυαλά από το εξωτερικό για διαλέξεις και workshops, εκθέτοντας τις δουλειές σπουδαίων νέων δημιουργών στο εξωτερικό, στο δημαρχείο της Στουτγάρδης, οργανώνοντας με απίστευτη συμμετοχή κόσμου διεθνείς ημέρες, όπως η μέρα χωρίς αυτοκίνητο, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις όπως το Euclid Network στο Στρασβούργο, φέρνοντας τον πολιτισμό σε υποβαθμισμένες γειτονιές που δεν συνήθιζε να πηγαίνει, υλοποιώντας δράσεις για αστέγους, άπορους, ρομά και αποφυλακισμένους, νυχτερινές δράσεις σε μουσεία, παιχνίδια θησαυρού σε αρχαιολογικούς χώρους και δεκάδες άλλα μικρά ή μεγάλα events που άλλαξαν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα της πόλης και την αστική της συνείδηση. Περισσότεροι από 250 εθελοντές έχουν δουλέψει πλάι στη δεκαμελή ομάδα του Θεσσαλονίκη Αλλιώς για τις δράσεις, ενώ πιστοί στο πνεύμα της συνέργειας που διακατέχει από την αρχή τη δράση συνεργαστήκαμε με περισσότερους από 300 φορείς και ομάδες και πάνω από 2.000 δημιουργούς.

Για μένα το Θεσσαλονίκη Αλλιώς γεννήθηκε ως ανάγκη μιας νέας πρότασης ενεργοποίησης των πολιτών, μακριά από χρεοκοπημένα κόμματα και σχηματισμούς του παρελθόντος. Εχοντας συναντήσει τον τελευταίο καιρό ομάδες από όλη την Ευρώπη που δραστηριοποιούνται σε παρόμοιους τομείς και δράσεις αισθάνθηκα ότι δεν είμαστε μόνοι, ότι ένα παρόμοιο κίνημα πολιτών ανθίζει παντού στη Γηραιά Ηπειρο.

Είναι μια νέα μικρή επανάσταση της καθημερινότητας όλο αυτό, που σε κάνει να ελπίζεις ότι οι δράσεις που σχεδιάζεις θα παρασύρουν επιτέλους και τους απονεκρωμένους επίσημους μηχανισμούς. Οι δυσκολίες του πρώτου καιρού ξεπεράστηκαν πια και σήμερα μπορώ να περηφανευτώ πως οι πόρτες των συνεργασιών ανοίγουν ευκολότερα, πως οι φορείς συνεργάζονται καλύτερα. Εμείς λέμε ότι το Αλλιώς είναι μια μηχανή επιθυμιών. Ρίχνεις εντός του μια τρελή ιδέα και στην κάνει πραγματικότητα. Εγινε ο τρόπος ζωής μας και ένα όπλο για να συνεχίσουμε να ζούμε σε μια δύσκολη και απαξιωμένη, λόγω χειρισμών των από πάνω αλλά και μερίδας πολιτών, καθημερινότητα.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.parallaximag.gr/allios

* Ο κ. Γιώργος Τούλας είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του Θεσσαλονίκη Αλλιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή