Εκλεκτικές συγγένειες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιος έχει πει ότι ο κόσμος χωρίζεται σε αυτούς που αγαπούν τα μαθηματικά και σε αυτούς που δεν τα καταλαβαίνουν.

Προσωπικά δεν ήμουν καλός στα μαθηματικά και είναι κάτι για το οποίο μετανιώνω. Αν υποθέσουμε ότι μπορείς να μετανιώσεις για πράγματα που ελάχιστα εξαρτώνται από εσένα. Η αιφνίδια ονειροπόληση περί μαθηματικών έχει την αφετηρία της στην εξαιρετικά ερεθιστική ημερίδα που διοργανώνει αύριο η ομάδα «Θαλής και φίλοι» στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς με τίτλο «Εκλεκτικές συγγένειες» και υπότιτλο «Η διαλογική φύση της ανθρώπινης γνώσης μέσα από πέντε συζητήσεις».

Η εκδήλωση θα έχει τη μορφή πέντε ήπιων debate όπου δέκα δημιουργικοί άνθρωποι, με διαφορετικές επιστημονικές αφετηρίες, θα συζητήσουν για τις συμφωνίες και τις αντιθέσεις του διαλόγου που ενεργοποιεί η μελέτη της ανθρώπινης κοινωνίας, με στόχο να δοθεί μια όσο το δυνατόν περισσότερο πρισματική προσέγγιση.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει από τον διάλογο των μαθηματικών με τα οικονομικά, θα περάσει από την πολιτική επιστήμη και την Ιστορία για να επιστρέψει στον διάλογο ανάμεσα στο μυθιστόρημα και τα μαθηματικά.

Ο Απόστολος Δοξιάδης και ο Κώστας Κωστής, για παράδειγμα, θα μιλήσουν για τη σχέση της Ιστορίας με το μυθιστόρημα, η Σώτη Τριανταφύλλου με τον Τεύκρο Μιχαηλίδη για τη σχέση των μαθηματικών με τη λογοτεχνία, ο Πέτρος Δελαπόρτας με τον Νίκο Βέττα για το πώς τα μαθηματικά αξιοποιούνται προκειμένου να προκύψουν τα κατάλληλα εργαλεία σκέψης στον χώρο της οικονομίας. Αρίστος Δοξιάδης και Γιώργος Παγουλάτος αναρωτιούνται αν οι άνθρωποι λειτουργούν διαφορετικά ως οικονομικά υποκείμενα και διαφορετικά ως πολίτες και πολιτικοί. Ο Βασίλης Γούναρης και ο Νίκος Μαραντζίδης θα εξετάσουν πώς οικοδομούνται πεδία επιστημονικής συνεννόησης στους τομείς της πολιτικής επιστήμης και της Ιστορίας αλλά και το πώς αυτοί οι δύο χώροι συγκρούονται, κυρίως όταν ερευνώνται αμφιλεγόμενα ζητήματα της νεότερης Ιστορίας. Με ελεύθερη είσοδο από τις 10.30 το πρωί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή